Annons

Rollén i rätten: Jag köpte aktier för att pressa Next

Gripandet kom som en blixt från klar himmel, sa Ola Rollén när han till sist fick lägga fram sin syn i Oslo tingsrätt på vad som skedde när han storhandlade aktier i Next Biometrics i oktober 2015.

Ola Rollén beskriver sig själv som en långsiktig ägare i bolaget.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

OSLO – Jag har gjort 100–150 förvärv av företag och den här investeringen i Next var inte annorlunda. När jag tänker på hur mycket tid vi lade ned på bägge sidor är det märkligt att vi sitter här, sa Ola Rollén.

– Gripandet på Arlanda kom som en blixt från klar himmel. Jag hade hört från Next att Finansinspektionen i Norge hade ställt frågor, men visste inte vad jag var åtalad för.

Under nio dygn satt han i isoleringscell, utan att ens ha sin klocka på armen, som hans norska advokater beskriver det.

– När jag till sist fick veta vad åtalet handlade om blev jag lättad, eftersom jag tänkte att det här är ett misstag. Økokrim måste tro att jag som privatperson hade köpt aktier i förväg, inför nyemissionen, sa Ola Rollén.

Annons
Annons

– Även om jag senare fått hjälp av mina norska advokater, som förklarat åtalet för mig, lever jag i en helt annan värld än att det bara handlar om att tjäna pengar genom att köpa och sälja aktier, som åklagaren Marianne Bender beskriver det, med referens till Gordon Gekko, sa Ola Rollén.

Gordon Gekko var huvudpersonen i den amerikanska filmen Wall Street, som hade premiär 1987 och där huvudpersonen spelades av Michael Douglas. Gekko hade levnadsregeln att girighet är utmärkt – ”greed is good”.

Ola Rollén försäkrade i sin redogörelse att hans plan var att äga Next Biometrics långsiktigt, att behålla aktierna i 15 år.

Skälet till varför han var intresserad av det lilla norska företaget, som dittills bara hade gått med förlust, var att han trodde att nästa nya marknad för biosensorer var smarta kort, det vill säga Visa-, Mastercard eller identitestkort.

Rollén förklarade i rätten att biometri handlar om att slippa komma ihåg lösenord och pinkoder. I stället är det din egen kropp som används för att säkerställa identiteten. Det kan göras genom att studera ansiktsformen, ögats iris, eller fingeravtryck.

Det var i den sista kategorin som Next Biometric hade sin teknologi. Medan konkurrenterna använde sig av kisel (silicon på engelska), så använde Next plast.

Det gjorde enligt Rollén att tekniken kunde användas i kreditkort, eftersom plast är böjligt, medan kiselsensorer krackelerar och blir oanvändbara när de böjs.

Next Biometrics och dess vd Tore Idsøe trodde dock inte lika mycket på kreditkort. Vd:n i det norska bolaget ansåg i stället att smarta telefoner var den viktigaste framtida marknaden när det gäller bolagets teknologi. Därmed skulle de stora giganterna, som Apple, Google, Microsoft och Alibaba, tvingas välja Next.

Ola Rollén och Next Biometrics vd var alltså oeniga i detta. Det fick bland annat Ola Rollén att kalla Tore Idsøe för en ”Don Quijote” i mejl till sina egna medarbetare under förhandlingarna med Next, en Don Quijote som slåss med sina värderkvarnar.

De många diskussionerna om teknik, snarare än om aktiepris, visar enligt Ola Rollén att det är inte är någon snabb affär som är första prioritet för honom. En vecka innan Ola Rollén började köpa aktier stod han och Next Biometrics dessutom långt ifrån varandra. Han förnekar att han då hade tillgång till någon insiderinformation. Enligt Ola Rollén hade han ett långsiktig investeringshorisont. Det faktum att han började köpa aktier över marknaden någon vecka innan handlade om att han vill sätta press på Next Biometrics inför den kommande nyemissionen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons