Annons

Rollén isolerad från omvärlden: ”Mår inte bra”

Inga tidningar, ingen tv och inga besök eller telefonsamtal. Ola Rollén sitter helt avskuren från omvärlden i häktet i Oslo. Økokrim vill minimera risken för att han ska förstöra bevis.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén sitter häktad i Oslo med hårda restriktioner.

Foto: Alessandra Della Bella/AP

Ola Rollén sitter häktad i Oslo med hårda restriktioner.

Foto: Alessandra Della Bella/AP
Ola Rollén sitter häktad i Oslo med hårda restriktioner.
Ola Rollén sitter häktad i Oslo med hårda restriktioner. Foto: Alessandra Della Bella/AP

Sedan Ola Rollén häktades i lördags får han inte tala med någon, förutom sina två advokater.

– Han sitter häktad på grund av fara för att han ska kunna förstöra bevis, säger Marianne Bender, första statsadvokat vid Økokrim i Norge.

Det innebär att han har hårda restriktioner. Han får inte ta emot besök, inte skriva eller ta emot brev, och inte heller se på tv eller lyssna på radio.

– Han får inte prata med någon förutom sina advokater, säger Marianne Bender.

Häktningen kan hävas om risken för bevisförstöring skulle försvinna, berättar hon. Då släpps Ola Rollén ut.

Men det kan också bli så att han får sitta längre än tills på lördag, om domstolen går med på att han omhäktas. Det finns ingen tidsgräns för hur länge en person totalt sett kan sitta häktad i Norge, förklarar hon.

Annons
Annons

– Utredningen är alldeles i starten, säger Marianne Bender, som i övrigt inte vill kommentera vad de gör och vilka bevis som samlas in.

Hon vill inte säga något om hur misstankarna ser ut.

Kommer exempelvis Melker Schörling att förhöras?

– Jag kan inte kommentera det, säger hon.

Utredningen kan ta tid. Økokrim samarbetar i detta fall med flera andra länder, och då brukar det bli lite mer tungrott, enligt Marianne Bender.

Ola Rollén mår inte särskilt bra i häktet, berättar hans advokat Erik Keiserud. Rollén har via advokaterna fått veta att ”bomben” släppts i Sverige under måndagen i Sverige. Men han får inte ta del av det som skrivs.

– Det märks att det är påfrestande, säger Erik Keiserud.

Han kan inte ge så värst mycket detaljer om Økokrims misstankar, men Ola Rollén har fått veta vad han misstänks för. Det har hållits förhör under häktningstiden, och Ola Rollén nekar till brott.

Det handlar om aktieköpen i oktober förra året, strax före nyemissionen i Next Biometrics som fick kursen att gå i höjden som en raket.

Köpen gjordes via ett helt annat bolag än det Ola Rollén och Melker Schörling har tillsammans, berättar advokaten.

Bland annat är det det som fått Ökokrim att misstänka insiderbrott. Ola Rolléns kunskaper om den kommande nyemissionen har också betydelse.

– Ola Rolléns Greenbridge Partners fanns formellt inte ännu då aktierna i Next Biometrics köptes. De som stod bakom bolaget, det vill säga bland annat Ola Rollén, köpte därför aktierna via ett annat bolag som Ola Rollén kontrollerade. En förutsättning var hela tiden att aktierna skulle föras över till Greenbridge partners, säger Erik Keiserud.

Melker Schörling skriver i ett mejl till SvD att han betraktar det hela som baserat på ett missförstånd.

”Jag ha fullt förtroende för Ola. Jag utgår från att det är ett missförstånd baserat på vad vi förstått från Olas norska advokater”, skriver Melker Schörling.

Själv har han inte med bolaget att göra, förklarar han, förutom att han äger en del av det.

”Detta är helt och hållet Olas projekt. Jag har ingen operativ eller ens formell roll i bolaget. Melker Schörling AB är passiv andelsägare i Greenbridge till 41 procent”, skriver han.

Han har inga synpunkter på att Ola Rollén haft sidoverksamheter förutom att vara vd i Hexagon. Trots det som skett.

”Vi har tillsammans med honom gjort bedömningen att han tidsmässigt klarar av att vara styrelseordförande i Greenbridge parallellt”, skriver Melker Schörling, och fortsätter: ”Nu har det blivit synnerligen olyckligt med detta som vi är övertygade är ett missförstånd”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons