Annons

Rolléns försvar mot åtalet: Kineser var på väg in i Next

Christian Hjort, försvarsadvokat och Marianne Bender, åklagare.
Christian Hjort, försvarsadvokat och Marianne Bender, åklagare. Foto: Heiko Junge/TT

”Dundrande irrelevant” kallade Ola Rolléns försvarare Christian Hjort det faktum att styrelseordföranden i Next Biometriccs varnade styrelsen för att de kunde hamna i en insiderposition. Inte alls, replikerade åklagaren Marianne Bender.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg

OSLO Under onsdagen fick försvaret presentera sin syn på händelseförloppet som ledde till att Ola Rollén 2016 greps av polis och anklagades för insiderhandel i det norska företaget Next Biometrics. Försvaret och åklagaren har blivit eniga om en tidslinje och de hänvisar ofta till samma mejl, SMS och telefonsamtal. Men de ser helt olika på vad dessa innebär.

Sett från försvarets sida är det viktigt att påpeka att samtidigt som Ola Rollén och hans medarbetare förhandlade om att underteckna en emission på mer än 100 miljoner kronor i Next, så pågick det även förhandlingar mellan Next och ett kinesiskt företag, Smart Unicorn Group. De förhandlingarna gick ut på att det kinesiska bolaget skulle investera i Next och men då i en något mindre emission på ca 80 miljoner kronor.

Det var med andra ord osäkert vilken investerare Next till slut skulle bestämma sig för - Rollén eller det kinesiska bolaget. Hade det blivit det kinesiska bolaget hade inte någon insiderproblematik uppstått.

Ola Rollén satt själv och gjorde räkneexempel där emissionen skulle ske till 33 kronor i stället för 60 kronor, så sent som den 2 oktober, påpekade Christian Hjort. Rolléns uppmärksammade köp av aktier av Next på Oslo Börs skedde den 6 och 7 oktober 2015.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Enligt försvaret hade Ola Rollén rätt att handla även om han förhandlade om att skriva under emissionen. Däremot var informationen om att Ola Rollén skulle investera i företaget insiderinformation för andra aktörer, som styrelsens medlemmar.

Därför kallade Christian Hjort det ”dundrande irrelevant att styrelsemedlemmarna varnades för att de kom i insiderposition så fort avtalet var färdigt. Detta gällde inte för Ola Rollén.

– Varför har inte norska myndigheter reagerat mot det kinesiska Smart Unicorn Group, som hade kommit mycket längre i förhandlingarna än Rollén? Varför klassades inte det som insiderinformation? undrade Christian Hjort.

– Smart Unicorn handlade aldrig aktier på Oslo Börs, replikerade åklagaren Marianne Bender.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons