Annons

Roman som ”luktar August lång väg” in på listan

Caroline Ringskog Ferrada Noli. Hon är aktuell med romanen "Rich boy" om tre generationers kvinnor.
Caroline Ringskog Ferrada Noli. Hon är aktuell med romanen "Rich boy" om tre generationers kvinnor. Foto: Janerik Henriksson/TT

”Värd många läsare” skriver en kritiker om en ny roman som kommer in på SvD:s boklista. Skrolla ner för att se storsäljaren som inte kom med.

Publicerad
Bild 1 av 1

Del 1 av 17

16. ”Osviklig känsla för detaljer”

”Nej och åter nej” av Nina Lykke (ny)

Wahlström & Widstrand

Översättning av Lotta Eklund

Prosa

Jan och Ingrid har varit gifta i 25 år, har två vuxna söner och lever ett vanligt medelklassliv, när Jan träffar den yngre Hanne.

”Med humor, värme och en osviklig känsla för talande detaljer målar Nina Lykke upp bilden av två människor som lever parallella liv och hela tiden talar förbi varandra”, skriver Yukiko Duke i SvD.

DN:s Judoth Kiros är delad:

”Nina Lykke skriver roligt, betraktelserna är vassa och underhållande, men när jag lägger ifrån mig romanen känner jag mest kyla”. 

Annons
Annons
Annons

Jan Guillou

Foto: Stefan Mattsson/IBL Bild 1 av 1

Del 2 av 17

15. Det mytomspunna 1968

Jan Guillou
Jan Guillou Foto: Stefan Mattsson/IBL

”1968" av Jan Guillou (14)

Piratförlaget

Prosa

Sjunde delen i romanserien ”Det stora århundradet” handlar om det mytomspunna året 1968. Eric Letang är nu färdigutbildad jurist och aktiv inom politiken.

”Det här är en professionellt krönikejournalistiskt byggd text i mycket lätt gestaltningsförmiddagskostym som med gott humör och ett par subjektiva och pålästa nedslag tittar in lite här och där i det sena sextiotalets samhällsbygge som det kan ha sett ut”, skriver Jenny Teleman i Aftonbladet.

”Guillou fortsätter borsta dammet av överklassen och åskådliggöra dess flora av käbbel och briljanta hjärnor”, skriver Martina Montelius i Expressen.

SvD:s Kaj Schueler är dock något negativ:

”Det som för min del stör läsningen är det förnumstiga och undervisande tonläget. Här finns ett rätt och ett fel, allt är kamp och nyanserna och komplexiteten har svårt att leta sig in i resonemangen och texten.”

Annons
Annons
Annons

David Lagercrantz

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Del 3 av 17

14. Nytt uppdrag för Salander

David Lagercrantz
David Lagercrantz Foto: Malin Hoelstad

”Mannen som sökte sin skugga” av David Lagercrantz (17)

Norstedts

Prosa

I femte boken om Lisbet Salander får hon reda på saker som kastar nytt ljus över övergreppen i hennes barndom.

”Gestalterna fortsätter att fascinera, och när det gäller spänningsalstrande läsning är det få av de samtida kollegerna i genren som kan slå honom på fingrarna”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Om Larsson alltså leker sig fram eldad av genren och sin politiska glöd, liknar Lagercrantz mer en njutningsfullt uppslukad meccanobyggare”, skriver Ingegärd Waaranperä i DN.

Ulrika Knutson är inte lika nöjd och skriver i Expressen att första halvan av boken kännetecknas ”mer av plikt än av lust”.

Annons
Annons
Annons
Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

Del 4 av 17

13. Om det svenska folkhemmet

Foto: Staffan Löwstedt

”Sveas son” av Lena Andersson (13)

Bokförlaget Polaris

Prosa

En berättelse om det svenska folkhemmet och en av alla de människor som förkroppsligade det och gjorde det möjligt - Sveas son Ragnar.

Kristoffer Leandoer skriver i SvD att Lena Andersson är ”en romanförfattare av rang: gång på gång trotsar hennes gestalter och letar sig fram till den spegel där de börjar prata med författarens egen stämma, utifrån ett starkt inre tvång.”

”En stram och fängslande historia om Sverige, Stockholm, klassamhället, folkhemmet och moderniteten med avstamp i början av förra seklet,” skriver Expressens Nina Lekander

Vare sig Sveriges radios eller Aftonbladets kritiker är särskilt imponerade och Jens Liljestrand skriver i DN att ”det saknas en konstnärlig växel”.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 5 av 17

12. Sålde bäst av alla böcker

”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (12)

Natur och Kultur

Sakprosa

Varför missförstår vi ständigt världens utveckling? Team Rosling presenterar tio olika metoder som ska få oss att tänka och agera i enlighet med vad de kallar factfulness.

”Med utgångspunkt i siffrorna lyfter och vänder och vrider han på fakta, egna erfarenheter, på vad som är rimligt och orimligt och kommer fram till en sorts övergripande etik”...”Jag kapitulerar inför Factfulness” skriver Torbjörn Elensky i SvD.

DN:s Ingrid Carlberg skriver att ”Lektionerna i "Factfulness" samlar sig till ett mäktigt slutord från en världsstjärna i pedagogik, ett efterlängtat vapen för oss som är kvar mot alla de falska nyheter som skymmer våra blickar.”

Expressens Ulrika Kärnborg är inte lika positiv och skriver att det i författarnas ”värld finns bara ”vi har rätt och ni har fel”, även när läsaren känner hur osäkerheten växer. ”

Annons
Annons
Annons

Jonas Bonnier

Foto: Thron Ullberg Bild 1 av 1

Del 6 av 17

11. ”Läs och lär, deckarfabrikanter”

Jonas Bonnier
Jonas Bonnier Foto: Thron Ullberg

”Helikopterrånet” av Jonas Bonnier (10)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Roman om det spektakulära rånet i Västberga 2009. Rånarna anländer via helikopter och försvinner med 40 miljoner kronor utan att ett enda skott avlossas.

Magnus Persson skriver i SvD att boken är ett "oväntat och övertygande, närmast elegiskt, utsnitt av vanliga och ovanliga liv och händelser i Stockholm under några månader 2009" och att den är "årets bästa svenska deckare".

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att ”snart förstår jag varför Jonas Bonniers bok sålts till fler länder än som ingår i EU och ska filmas av Netflix på ort och ställe i Västberga.”

DN:s kritiker är positiv men har också invändningar.

Annons
Annons
Annons

Göran Greider och Åsa Linderborg

Foto: Sofia Runarsdotter Bild 1 av 1

Del 7 av 17

10. Populism som politisk strategi

Göran Greider och Åsa Linderborg
Göran Greider och Åsa Linderborg Foto: Sofia Runarsdotter

”Populistiska manifestet. För knegare, arbetslösa, tandlösa och 90 procent av alla andra” av Göran Greider och Åsa Linderborg (11)

Natur & Kultur

Sakprosa

Med hjälp av 151 teser om populismens historia och nutid skriver vänsterprofilerna Linerborg och Greider skriver ett försvar för populismen som politisk strategi.

Torbjörn Elensky skriver i SvD att boken är ”ojämn, spretig, idérik, generös och en inbjudan till ett förnyat samtal.”

Det är en spänstig, oresonlig skrift av två vänsterintellektuella som verkligen funnit varandra i detta samarbete. De vet och vill något. På riktigt, skriver Björn Werner i Aftonbladet.

DN:s kritiker är positiv men har också flera invändningar.

Annons
Annons
Annons

Sarah Perry

Bild 1 av 1

Del 8 av 17

9. Ny brittisk klassiker

Sarah Perry
Sarah Perry

”Ormen i Essex” av Sarah Perry (9)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Eva Johansson

Prosa

Nyblivna änkan Cora lämnar London för landsbygden i Essex, och börjar undersöka rykten om ett mystiskt odjur som härjar i trakten. Boken har jämförts med Charles Dickens, Bram Stoker och Hilary Mantel.

SvD:s Yukiko Duke läser ”en storslagen rundmålning av en brytningstid och ett samhälle i förändring, men i lika hög grad en känslig undersökning av vänskapens och kärlekens väsen”.

Lotta Olsson skriver i DN att Sarah Perry är ”lysande i sin myllrande, vindlande berättelse”.

Också Sveriges radios kritiker är positiv.

Annons
Annons
Annons
Foto: Josefin Bäckström Bild 1 av 1

Del 9 av 17

Foto: Josefin Bäckström

8. ”Trollbindande roman”

”Rich boy” av Caroline Ringskog Ferrada-Noli (ny)

Natur & Kultur

Prosa

Roman som spänner över hela 1900-talet och gestaltar tre kvinnors strävan att älska och överleva.

”Så fort jag vill nagla fast det särpräglade i "Rich boy" glider det mig ur händerna. Det är möjligt att det är just det som är så sugande, trollbindande med den här romanen”, skriver Therese Eriksson i SvD.

"En stor roman….Caroline Ringskog Ferrada-Nolis "Rich boy" kommer att få många läsare, och det är den värd. Den luktar August lång väg”, skriver Ulrika Knutson i Expressen.

Både Sveriges radios och DN:s kritiker är positiva men har också invändningar.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 10 av 17

7. Ferrante extra allt

”Den som stannar den som går” av Elena Ferrante (8)

Norstedts

Svensk översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

Det är sent 1960-tal och vännerna Lila och Elena har lämnat de gamla Neapelkvarteren för att möta en stor värld som skakas av både politiska och teknologiska förändringar. Tredje delen i Elena Ferrantes romanserie.

”’Den som stannar, den som går’ är Neapelseriens mest intensiva och dramatiska bok”, skriver SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy.

”Ferrante har en enastående förmåga att förvandla radikal samhällsteori till förtrollande berättelser”, skriver Per Wirtén i Expressen.

Också DN och Aftonbladet är positiva men har vissa invändningar.

En sågning blir det dock i Nerikes Allehanda. Inger Dahlman skriver: ”Fan, vad besviken jag är! Varför gör hon så här, Elena Ferrante!”

Annons
Annons
Annons

Mikael Persbrandt

Foto: Thron Ullberg Bild 1 av 1

Del 11 av 17

6. Han avslöjar allt i biografin

Mikael Persbrandt
Mikael Persbrandt Foto: Thron Ullberg

”Mikael Persbrandt. Så som jag minns det” av Carl-Johan Vallgren (6)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Sveriges mest kända skådespelare talar ut om kokainmissbruket, otrohetsaffärerna och vad som händer bakom kulisserna i teater- och filmvärlden.

”I Carl-Johan Vallgrens njutbara, flytande språkdräkt finns här en finstämd berättelse om uppväxten och klassresan från Jakobsberg till den svenska dramatikens finrum”, skriver Jens Liljestrand i Expressen.

”En av de mest intensiva memoarer jag någonsin läst”, skriver Aftonbladets Åsa Linderborg.

Också DN:s kritker är positiv, medan Sveriges radios har vissa invändningar.

SvD:s Lars Ring är dock inte imponerad och skriver att ”draget av hybris blir tråkigt tydligt.”

Annons
Annons
Annons

Hans Rosling

Foto: Jörgen Hildebrandt Bild 1 av 1

Del 12 av 17

5. Berättelsen om nyfiken professor

Hans Rosling
Hans Rosling Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (5)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons
Annons

Agnes Lidbeck

Foto: Patrik Hedljung Bild 1 av 1

Del 13 av 17

4. ”Äger sin text fullkomligt”

Agnes Lidbeck
Agnes Lidbeck Foto: Patrik Hedljung

”Förlåten” av Agnes Lidbeck (4)

Norstedts

Prosa

Två systrar ska reda ut ett dödsbo, och tvingas under en sommar att konfronteras med sitt gemensamma förflutna och varandras olikheter.

”Agnes Lidbeck har skrivit en vemodigare roman denna gång, formsäker och återhållen men med en mjukare blick på sina romanfigurer än i debuten” skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Få skribenter i Sverige äger sin text så fullkomligt som Agnes Lidbeck”...”Varenda citattecken är betydelsebärande, varannan mening är en liten formuleringstriumf”, skriver Johanna Frändén i Aftonbladet.

Även DN:s och Sveriges radios kritiker är positiva.

Expressens Jens Liljestrand är till största del negativ och skriver att ”när en hel roman byggs upp av två kvinnoklichéer och deras passivt-aggressiva relation, blir det efterhand tröttsamt”.

Annons
Annons
Annons

Fatima Bremmer

Foto: Helén Karlsson Bild 1 av 1

Del 14 av 17

3. ”Starkaste biografin på länge”

Fatima Bremmer
Fatima Bremmer Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (3)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons
Annons

Leila Slimani

Bild 1 av 1

Del 15 av 17

2. Mardrömslik Mary Poppins

Leila Slimani
Leila Slimani

”Vaggvisa” av Leila Slimani (2)

Natur och Kultur

Översättning av Maria Björkman

Prosa

Kristoffer Leandoer skriver i SvD att Slimani har ”förmåga att identifiera vår allra ömmaste punkt och trycka till så hårt och obarmhärtigt som möjligt”

”Tänk Mary Poppins eller Tant Mittiprick, men med en mardrömslik blandning av själslig tomhet och vild längtan efter hemhörighet bakom den perfekt manikyrerade och välstrukna fasaden...” Hennes författarskap är något av det mest beroendeframkallande just nu, en perfekt blandning av mörk svindel och samtidskänsla”, skriver Helena Lindblad i DN.

Också Aftonbladet, Expressen och Sveriges radio ger positiva recensioner.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 16 av 17

1. ”Tillhör nu klassikerna”

”Det förlorade barnet” av Elena Ferrante (1)

Norstedts

Översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

I den fjärde och avslutande delen i Neapelkvartetten flyttar den numera etablerade författaren Elena tillbaka till Neapel, där hon åter möter vännen Lila.

”Hur Ferrante berättar en klassresa och ett feministiskt uppvaknande utan att skriva på näsan, hur hon stirrar så närgånget på sina romanfigurer att de blir komplexa, hur hon med skenbar lätthet skapar litteratur av ett liv utan att förenkla, det är storartat”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Den här sviten, vars sista del har allt man kan begära av en roman, tillhör nu klassikerna”, skriver Sveriges Radios Sandra Stiskalo.

DN, Expressen, Aftonbladet, GP och Sydsvenskan hyllar den sista delen i Neapelsviten.

Annons
Annons
Annons
Foto: Emil Eiman-Roslund Bild 1 av 1

Del 17 av 17

Foto: Emil Eiman-Roslund

Populär deckare inte på listan

”Tre timmar” av Anders Roslund

Piratförlaget

Prosa

Boken sålde näst bäst av alla denna vecka. Den har inte recenserats av SvD, DN, Aftonbladet, Expressen eller Sveriges radio och kan därför inte komma med på listan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons