Annons

Malin Ekman:Romneys revolt spelar Demokraterna i händerna

Mitt Romney och Donald Trump tillsammans i november 2019.
Mitt Romney och Donald Trump tillsammans i november 2019. Foto: Susan Walsh/AP

President Donald Trump frias från båda åtalspunkter. Men Mitt Romneys röst mot partilinjen kommer att etsa sig fast i historien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 1000 personer samlades i New York för att protestera utanför Trump Tower.

Foto: Milo Hess/TT

 

NEW YORK Det brukar sägas att vinnaren skriver historien. Riksrätten mot Donald Trump är sannolikt inget undantag. Presidenten sitter kvar och kan med frikännandet i ryggen fortsätta styra landet som om inget hänt. Senatens dom blir i praktiken ett frikort, ett lagstadgat godkännande av hans oortodoxa ledarstil. Den fungerar också som bränsle i kampen att bli omvald. För presidenten och hans supportrar bevisar riksrättshistorien att etablissemanget är riggat mot dem. Trump kan ägna tiden fram till valdagen åt att upprepa berättelsen om att Demokraterna aldrig accepterat valresultatet och försökt att peta honom från dag ett.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell slog in på det spåret inför omröstningen som skulle fria presidenten på båda åtalspunkter: maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. Mumlande påminde han om att Hillary Clinton kallat valresultatet 2016 illegitimt och anklagade hennes parti för att konspirera mot presidenten.

”Presidenten är inte president, ett frikännande är inte ett frikännande. Vill vi verkligen hamna där?”

Annons
Annons

Ungefär 1000 personer samlades i New York för att protestera utanför Trump Tower.

Foto: Milo Hess/TT

Senaten friade sedan presidenten utan att ha prövat nytillkomna bevis eller ha kallat vittnen.

För Demokraterna var onsdagen den femte januari en maktlöshetens dag. I en sista vädjan till republikanerna inför omröstningen sade demokraten och minoritetsledaren Chuck Schumer att ingen kan frikänna presidenten utan att samtidigt offra sanningen.

”Och om vi ska överleva som nation måste vi välja sanningen”, fortsatte han innan han vände sig till det amerikanska folket och bad det att känna hopp och fortsätta tro på rättvisan.

Ungefär 1000 personer samlades i New York för att protestera utanför Trump Tower.
Ungefär 1000 personer samlades i New York för att protestera utanför Trump Tower. Foto: Milo Hess/TT

För Republikanerna vore det lätt att avfärda ödesorden som partipolitisk charad. Om det inte vore för Mitt Romney. Bland hundra senatorer var han ensam om att gå emot partilinjen. Republikanen röstade för att fälla presidenten för ”maktmissbruk” men mot att fälla honom för ”förhindrande av kongressens arbete”.

I ett tal som lär gå till historien vände han sig inåt och till Gud. Både samvetet och de högre krafterna sade åt honom att medge att presidenten gjort sig skyldig till något oförsvarbart. Romney var tyst i flera sekunder innan han förklarade sig lojal med sitt edsvurna löfte att döma självständigt.

”Det är min övertygelse att om deras efternamn inte var Biden skulle han aldrig ha gjort vad han gjorde”, sade han om Trumps försök att få Ukrainas president att utreda far och son Biden.

Annons
Annons

Romney förklarade att försöka korrumpera ett val för att behålla makten är en gigantisk attack på konstitutionen och att han inte hade något annat val än att förklara presidenten skyldig även om han var medveten om de ”enorma konsekvenserna” som skulle drabba honom i partiet.

Trumps försvarsteam rapporteras ha tagits på sängen av Romneys beslut. Hans röst betyder föga för resultatet men påverkar hur det kommer att tolkas.

Romneys tal om ”enorma konsekvenser” spelar demokraterna i händerna. Det är just detta de hela tiden sagt: att republikanerna fruktar Trump så mycket att de offrat sin integritet.

Romney kommer förmodligen även att inspirera en och annan republikan ute i landet när det är dags för omval till en tredjedel av senaten. Det är inte otänkbart att republikaner i den politiska mitten i vågmästarstater tappat förtroendet för sina senatorer och ersätter dem med högerdemokrater.

Ett sådant scenario är Demokraternas våta dröm. Om Trump väljs om men Demokraterna vinner majoritet i senaten degraderas presidenten till en maskot. I vilket fall om Demokraterna behåller majoriteten i representanthuset.

Men utgångsläget för Demokraterna är knappast ljust. Partiet har förlorat riksrätten och måste försvara att det drivit processen så kort inpå valåret.

Det blev en kort rättegång utan alla kort på bordet. Spektaklet kommer därmed att fortsätta utanför rättssalen. De liberalt sinnade tv-stationerna kommer att tävla om att bjuda in Trumps avskedade säkerhetsrådgivare John Bolton som nekades att vittna i senaten. Nya uppgifter kommer att läckas och analyseras.

Rättegången är över och presidenten friad men striden fortsätter.

På Twitter skriver presidenten att han på torsdagen planerar att göra ett uttalande ”för att diskutera vårt lands SEGER i riksrättsbluffen”.

Efter reklamen visas:
Trump friad - men Romney gjorde revolt
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons