Annons

"Terrorangreppen ingjuter ett 'jäklar anamma'"

Terrorattentaten i Paris ingjuter klimatförhandlarna med ett "jäklar anamma" i slutspurten på klimatmötet. Det säger klimatminister Åsa Romson i klimatpodden SvD 2 grader – där hon samtidigt poängterar att världen hade behövt ett avtal som detta för länge sedan.

Under strecket
Publicerad

Miljöminister Åsa Romson (MP).

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Miljöminister Åsa Romson (MP).

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Miljöminister Åsa Romson (MP).
Miljöminister Åsa Romson (MP). Foto: Fredrik Sandberg/TT

För bara tre veckor sedan, några få kilometer från konferensanläggningen Le Bourget, skakades Paris av flera fruktansvärda terrorattentat. 130 människor miste livet och Paris – rent av hela Europa – sattes i skräck.

Kort efter attentaten höjdes röster för att hela klimatmötet i Paris skulle ställas in. Men flera av världens ledare, bland andra USA:s president Barack Obama, markerade snabbt att det inte var aktuellt.

Annons
Annons

**Och nu i **klimatförhandlingarnas slutskede hoppas Åsa Romson att de fruktansvärda händelserna här kan få förhandlarna att reagera med enighet, berättar hon i klimatpodden SvD 2 grader.

– Bara att vi har det här mötet i Paris några få veckor efter de fruktansvärda terrorattackerna här påminner inte minst Europa om den mörka sidan av världen just nu. Vi har terrorister som slår mot grunden i vårt samhälle, mot det öppna, mot de glada fredagskvällarna i en storstad som Paris, säger hon, och fortsätter:

– Men det ingjuter åtminstone mig – och många av de andra förhandlarna också tror jag – med ett visst jäklar anamma. Man måste visa att internationellt samtal och dialog är den enda vägen framåt. Vi måste kunna skapa tillit till varandra och bygga för en gemensam framtid och inte låta den här typen av destruktiva element ta över.

Samtidigt påpekar Åsa Romson att världen hade behövt ett klimatavtal som detta för länge sedan.

– Politikerna är medvetna om vilket svårt tidsläge jorden är i. Vi hade behövt ha det här avtalet för 10 år sedan, minst. Men bättre sent än aldrig.

Hör hela intervjun med klimatminister Åsa Romson i senaste avsnittet av klimatpodden SvD 2 grader här nedan, där vi rapporterar direkt från klimatmötet i Paris. Vi träffar också Vattenfalls vd Magnus Hall, Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka och miljöprofessor Johan Rockström – och hör om USA:s utrikesminister John Kerrys lustmord på klimatskeptikerna på hemmaplan.

Samtliga avsnitt av podden hittar du samlade här eller på Itunes.

Hör hela intervjun med klimatminister Åsa Romson i klimatpodden SvD 2 grader – klicka här nedan.

SvD 2 grader - en klimatpodd av Svenska Dagbladet på iTunesitunes.apple.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons