Annons

Ronny Svensson: På en natt förändrades livet

Ronny Svensson sover med en CPAP-mask.
Ronny Svensson sover med en CPAP-mask. Foto: Adam Wrafter

”Den natten förändrades mitt liv. Jag fick sova sju timmar i sträck för första gången på 15 år.”

När Ronny Svensson, 59, för några år sedan testade en CPAP-maskin för att få sova utan andningsuppehåll förändrades hans liv.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Det var magiskt”, säger Ronny Svensson om första natten med CPAP-maskin.

Foto: Adam Wrafter

”Det var magiskt”, säger Ronny Svensson om första natten med CPAP-maskin.

Foto: Adam Wrafter

Ronny Svensson har snarkat så länge han minns och fick också höra det av kompisarna under turnerandet med olika band som han spelat i. Han har haft hjärtflimmer sedan 1994, varit överviktig i många år och terroriserade sin exfru med svåra snarkningar under många år. Men mest reagerade hon på tystnaden, att han inte andades.

– Under vårt äktenskap fick jag ofta hårda slag på armarna. Hon vaknade av att jag inte andades och drämde till mig för att hon trodde att jag höll på att dö, berättar trummisen, journalisten och filmkritikern från TV4 – Ronny Svensson – när vi träffas hemma i lägenheten i Hjorthagen.

Ett avgörande ögonblick några år efter skilsmässan var en natt när han fick gå upp och kissa sex gånger. En vedervärdig natt som gjorde honom så trött att han knappt vågade sätta sig i bilen och köra de 50 milen hem till Stockholm från sommarstället i Förslövsholm på Bjärehalvön.

”Det var magiskt”, säger Ronny Svensson om första natten med CPAP-maskin.
”Det var magiskt”, säger Ronny Svensson om första natten med CPAP-maskin. Foto: Adam Wrafter
Annons
Annons

– Jag fick nog och pratade med min hjärtläkare som sa till mig att gå till Aleris sömnklinik. Där var det lång kö, men jag fick en återbudstid till en sömnutredning som visade att jag hade andningsuppehåll var 45:e sekund. Varje gång reagerade kroppen som att jag skulle dö, inte konstigt att jag var dödstrött på dagarna, berättar han.

Efter det fick Ronny Svensson övernatta i ett speciellt rum på sömnkliniken och testa en CPAP-maskin – en helmask över ansiktet som blåser in luft genom näsan.

– Jag släckte lampan vid 23-tiden och vaknade klockan sex. Det var magiskt, jag bara log och drack te hela morgonen. Jag hade sovit i sju timmar i sträck och kände mig pigg och utvilad.

Det här är en folksjukdom, men politikerna verkar inte ta det på allvar.

Sedan dess har han inte varit utan sin CPAP någon natt. Den är med honom överallt. Och numera somnar han heller inte inne i biosalongerna när han ska kolla på film i tjänsten.

– Jag sköter CPAP:en som en baby, diskar ur den varje morgon och kollar att slangarna och masken är justa. Jag är ofta i London och då har jag med mig ett intyg som jag kan visa upp i säkerhetskontrollen. Men jag kan känna panik inför att vara utan maskinen eller att katten Sverker biter sönder slangarna. Men hittills har det inte hänt, säger han.

Ronny Svensson hade tur med att få en återbudstid. Annars kan det ta över ett år från det att man först får vänta på en utredning till att man fått en CPAP eller en apnébettskena.

– Köerna är bedrövliga. Det här är en folksjukdom, men politikerna verkar inte ta det på allvar och själv kan man nog tycka att det är skämmigt att berätta att man snarkar. Men så fort partnern börjar klaga och reagera på snarkandet ska man gå till vårdcentralen och be om en sömnutredning. Det är verkligen inget att skämmas för.

Hur påverkar det sexlivet om partnern har en andningsmask över ansiktet?

– Man får vara praktisk, ska man ha sex får man sköta om det innan man somnar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons