Annons

Unik blå diamant såldes för fantasisumma

Den unika blå diamanten "Oppenheimer blue", störst i sitt slag, gick för hisnande 423 miljoner kronor (50,6 miljoner dollar) när auktionshuset Christie's svingade klubban i Genève.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Rekorddyr ädelsten.

Foto: Martial Trezzini/TTBild 1 av 2

Den rosa diamanten såldes för 260 miljoner kronor.

Foto: Laurent Gillieron/TTBild 2 av 2

Rekorddyr ädelsten.

Foto: Martial Trezzini/TTBild 1 av 1
Diamant såld för 260 miljonerljsp.lwcdn.com

Den dyrbara ögonstenen som fått namnet från sin förre ägare gruvmagnaten Philip Oppenheimer är den största "fancy vivid"-graderade blå diamanten (14,62 metriska karat) som dykt upp på auktion. Likaså blev det den dyraste diamant i sitt slag vad gäller färg och gradering som gått under klubban.

Rekorddyr ädelsten.
Rekorddyr ädelsten. Foto: Martial Trezzini/TT

Klockan 22 på onsdagskvällen, svensk tid, fick den intensivt blå diamanten en ny anonym ägare som inklusive avgifter och kommission fick punga upp med fantasisumman 57,5 miljoner dollar (motsvarande drygt 474 miljoner kronor), rapporterar AFP.

Annons
Annons

Den rosa diamanten såldes för 260 miljoner kronor.

Foto: Laurent Gillieron/TTBild 1 av 1

Intresset var stort inför försäljningen – ett inlägg på Christie's Instagramkonto med en bild på diamanten fick nästan 2 000 gillamarkeringar.

Den rosa diamanten såldes för 260 miljoner kronor.
Den rosa diamanten såldes för 260 miljoner kronor. Foto: Laurent Gillieron/TT

I tisdags såldes en päronformad, rosa diamant på Sotheby's auktion i Schweiz för 31,6 miljoner dollar (motsvarande runt 260 miljoner kronor). Även den graderad som "fancy vivid", den mest exklusiva färggraden som används för diamanter med sällsynt intensiv färgton, och den dyraste i just sitt slag som gått under klubban.

Två budgivare stred in i det sista över telefon om den unika rosa diamanten, inför omkring 150 åskådare på lyxhotellet i Genève.

– Det är nytt världsrekord. Det är det högsta priset som någonsin betalats för en rosa diamant av graden fancy vivid, säger David Bennett vid Sotheby's, som beskriver köparen som en samlare från Asien, enligt AFP

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons