Annons

Rosa flamingo är inte en sexuell invit på camping

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Vill du bli impopulär på campingen ska du snedda över grannens gräsplätt eller glömma soppåsen ute. Här tipsar SvD:s etikett­expert om de oskrivna regler som gäller bland tält och husvagnar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Trenden att vilja ”hemestra” och att slippa flygskam har varit stark en längre tid. Den som åker på campingsemester slipper förmodligen pikar om att grogga i glansiga joggingoveraller och ses numer istället av många som miljösmart och trendig.

De senaste åren har Sveriges campingplatser haft rekordnoteringar vad det gäller övernattningar. Förra året var det en ökning med 7,7 procent, det vill säga 1 miljon gästnätter, enligt organisationen Svensk Camping.

Det här året kommer färre internationella gäster att dyka upp, men tack vare svenskarnas intresse börjar det likna ett normalläge för branschen, enligt Martin Juhos, marknads- och försäljningschef på Svensk Camping. Gissningsvis kommer en och annan svensk att begå campingdebut och då gäller det att hålla koll på både skrivna och oskrivna regler.

Ann-Charlotte Ekensten, författare som skriver om camping på bloggen Campingfamiljen, är rutinerad inom detta område. Här är några av hennes bästa tips:

• Man känner sig ofta lite uttittad när man ska inta sin campingtomt. Att backa med släp är ett jobbigt moment för många. Men man måste backa in, för dragkroken ska vara ut mot gatan. Var inte rädd för om att be om hjälp, de flesta är hjälpsamma.

Annons
Annons

• Följ placeringsregler, det är inte bara för trevnad utan saker som brandskydd och dylikt.

• En sak som man verkligen inte ska göra är att gå och snedda över andras platser, mellan två husvagnar eller tält, även om det är en genväg. Det anses väldigt irriterande när någon gör det. Det är en typisk oskriven regel, som folk verkligen följer. Man betalar för sin lilla plätt och då ska man ha sin lilla plätt. Även om det är camping så ska man inte behöva gå på varandra. Och man får definitivt inte slå upp sitt förtält på grannens tomt, då har man gjort bort sig ordentligt.

Den som lämnar fiskrens i gemensamma köket lär få ovänner

• Grilloset lägger sig ofta framåt 17-snåret på campingplatser och det är ingen som har något emot det. Men håll koll på eldningsförbud.

• Många fiskar när de är ute på camping men rensa inte eventuell fångst i servicehusets kök eller diskrum! Då lär du få ovänner… Det brukar finnas en speciell diskbänk för fiskrensning någonstans, eller så får man fixa det vid sjön. 

• Ett vanligt nybörjarmisstag är att glömma soppåsen utanför husvagnen eller tältet över natten. Måsar eller skator är där direkt och drar ut allt över hela gräsmattan. Inte kul!

• Håll koll på ljudnivån, både från eventuella högtalare, barn och hundar. Det ska vara tyst efter 23, det håller man sig bara till.

• Alla har väl hört den där med att folk som sätter upp någon form av rosa flamingo på sin plats är swingers. Jag skulle definitivt säga att det är en myt. Om vi skulle köpa en uppblåsbar flamingo till barnen så skulle jag i alla fall inte vara orolig för att någon skulle missuppfatta och knacka på.

• Nu har vi ju en coronasommar, så stå inte och dröm vid en diskho eller i duschen så att köerna växer bakom dig – var lite rapp och redig.

• Det är mycket sunt förnuft som gäller givetvis. Men läs igenom regler så att du vet vad som gäller just där du ska bo. Även om man är van campare så ska man läsa och trots att man bott på samma campingplats så kan det ha tillkommit nya regler – särskilt i år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons