Annons

Per Gudmundson: Rövarspråket döljer att vi har sämst tillväxt i EU

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att tillväxten är god och att arbetslösheten sjunker. Men det är långtifrån sanningen.
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att tillväxten är god och att arbetslösheten sjunker. Men det är långtifrån sanningen. Foto: Anders Wiklund/TT
Under strecket
Publicerad

Professor John Hasslers graf över tillväxttakten i EU.

Bild 1 av 1

Professor John Hasslers graf över tillväxttakten i EU.

Bild 1 av 1

Vi är nu i ett helt nytt läge, sade finansminister Magdalena Andersson (S) inför budgetförhandlingarna på Harpsund i förra veckan. ”Vi har en god tillväxt, arbetslösheten sjunker och de offentliga finanserna stärks” fortsatte hon.

Men det är en förskönad bild av ekonomin.

Sverige har tvärtom sämst tillväxt i hela EU. Det påpekade John Hassler, professor i internationell ekonomi och tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet, häromdagen. Han publicerade en graf över tillväxten per person för 2017 och 2018 i alla EU:s 28 länder och Sverige hamnade längst ut, längst ner som det enda EU-landet med en tillväxt på långt under en procentenhet i år.

Professor John Hasslers graf över tillväxttakten i EU.
Professor John Hasslers graf över tillväxttakten i EU.

En rad jämförliga länder – Finland, Nederländerna, Tyskland, Österrike – går minst dubbelt så bra. Men även i förhållande till de länder som har knackig tillväxt ligger Sverige på efterkälken. Brexitförlamade Storbritannien är näst sämst, men har ändå nära 20 procents starkare tillväxt per capita än Sverige. Statistiken är hämtad från Internationella Valutafondens World economic outlook, april 2018.

Annons
Annons

Även arbetslösheten skönmålas av regeringen. Förvisso har den sjunkit, under åren av högkonjunktur, från 7,8 procent 2014 till 6,5 procent i dag. Men andra länder har gått så mycket bättre. I Tyskland ligger arbetslösheten på 3,5 procent och i Storbritannien på 4,1.

När Socialdemokraterna inför förra valet lovade lägst arbetslöshet i EU låg Sverige på 10:e plats av de 28 länderna. Efter fyra år av socialdemokratisk arbetslöshetspolitik har vi halkat ner till plats 17, enligt Eurostat.

Så hur ska man tolka vad finansministern säger? Det enklaste är att förutsätta att Socialdemokraterna talar ett eget rövarspråk där allt ska utläsas tvärtom. ”Lägst arbetslöshet i EU” betyder ”snart högst”. ”God tillväxt” ska uttolkas ”sämst tillväxt i EU”.

Metoden känns förresten igen från Socialdemokraternas verbala hantering av migrationspolitiken. Där hette det att vi lade oss på ”EU:s miniminivå”. I verkligheten bifaller vi tre gånger så många asylansökningar som ett genomsnittligt EU-land och ligger stabilt i EU:s topp 5 vad gäller asylsökande per capita.

Rövarspråksfrågorna hänger på sätt och vis ihop. En snabb befolkningsökning leder normalt till ökad ekonomisk tillväxt (och det är vad finansministern pekar på) men om de nyanlända inte jobbar lika mycket som Medelsvensson blir tillväxten per invånare svag. Samma befolkningsökning kan leda till ökat antal sysselsatta (300 000 fler i arbete sedan vi tillträdde, skröt Magdalena Andersson i somras), men arbetslösheten kan ändå se dyster ut. 2017 var den över 15 procent bland utrikes födda, enligt SCB, att jämföra med drygt 4 procent bland de inrikes födda.

Den som är ofin nog att påpeka att Sveriges ekonomi går för halv maskin brukar få standardsvaret att statsfinanserna är goda.

Och visst. Det är viktigt att ha ordning och reda i ekonomin. Plus och minus måste gå ihop. Men tillståndet i statsfinanserna säger egentligen inte så mycket om välstånd.

En skötsam knegare kan jobba från gryning till kväll, betala sina räkningar i tid utan anmärkning och sätta in ett par hundringar på sparkontot vid månadens slut, men ändå ha ett lågbetalt jobb, bo i allmännyttan och köra en risig gammal Saab. Där är Sverige i dag.

För att få köra Tesla – som finansministern ju har liknat den svenska ekonomin vid – krävs kvalificerade jobb och investeringar i en ekonomi med hög produktivitet.

Det vore ”ett helt nytt läge”. Dit kan Socialdemokraterna inte ta oss.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons