Annons

Rubiner och sedelhögar – här är världens stora kupper

Foto: Nils Jorgensen/TT

Den spektakulära och vågade diamantkuppen i tyska Dresden för tankarna till vissa Hollywoodfilmer – och till några av verklighetens mest omskrivna rån och kupper genom historien. SvD listar fem av dem.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Rosa Pantern-ligan rånade bland annat en exklusiv juvelerare i Paris 2008.

Foto: Francois Mori/APBild 1 av 5

Saddam Hussein tillsammans med sin son Qusay Hussein.

Foto: APBild 2 av 5

Antwerp Diamond Center.

Foto: Yves Logghe/APBild 3 av 5

Polisens tekniker anländer till nationalmuseum efter Rembrandtstölden, 22 december 2000.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 4 av 5

Det brittiska posttåget som rånades 1963.

Foto: TTBild 5 av 5

Rosa Pantern-ligan rånade bland annat en exklusiv juvelerare i Paris 2008.

Foto: Francois Mori/APBild 1 av 1
Rosa Pantern-ligan rånade bland annat en exklusiv juvelerare i Paris 2008.
Rosa Pantern-ligan rånade bland annat en exklusiv juvelerare i Paris 2008. Foto: Francois Mori/AP

Blonda pantrar i Paris

Den så kallade Rosa Pantern-ligan med över 200 medlemmar från Balkan har gjort sig ökänd för en rad juvelkupper mellan 2003 och 2010. Rånet mot exklusiva Harry Winston i Paris strax före jul 2008 är ett av de mest uppseendeväckande.

Fyra män, varav tre var utklädda till kvinnor med långa blonda peruker, klev in i butiken strax före stängningsdags och började tömma alla glasskåp på juveler och ädelstenar samtidigt som de viftade med handgranater och pistoler. Utanför järngrindarna passerade samtidigt Parisborna omedvetna om det dramatiska rånet inne i butiken.

Polisen hann aldrig fram till lyxstråket med butiker som Dior, Chanel och Gucci i tid. En kvart senare var rånarna som uppslukade av jorden – liksom säckarna med rubiner, smaragder och diamanter stora som fågelägg. Allt till ett värde av mer än 80 miljoner euro. Det har aldrig kunnat bevisas i domstol att ligan låg bakom rånet. Det finns även misstankar att ligan legat bakom diamantkupper till ett värde av 500 miljoner dollar i olika länder.

Annons
Annons

Saddam Hussein tillsammans med sin son Qusay Hussein.

Foto: APBild 1 av 2

Antwerp Diamond Center.

Foto: Yves Logghe/APBild 2 av 2
Saddam Hussein tillsammans med sin son Qusay Hussein.
Saddam Hussein tillsammans med sin son Qusay Hussein. Foto: AP

En miljard dollar från bank i Bagdad

Det omtalas som det största bankrånet genom tiderna, och inträffade när den irakiska diktatorn Saddam Husseins bank i Bagdad tömdes över en natt 2003. Jätterånet skedde kvällen innan den USA-ledda koalitionen invaderade Irak. En av Saddams söner, Qusai, begav sig då till den irakiska centralbanken med ett handskrivet brev för att ta ut vartenda öre på hela banken. Han fick ut motsvarande en miljard dollar i 100-dollarsedlar.

Pengarna låg i tunga kassaskåp och det krävdes tre lastbilar för att frakta bort sedlarna. Omkring 650 miljoner dollar hittades senare av amerikanska soldater – instuckna och gömde i väggarna på ett av Saddam Husseins glamorösa palats. Men en tredjedel av pengarna har aldrig återfunnits.

Antwerp Diamond Center.
Antwerp Diamond Center. Foto: Yves Logghe/AP

Största diamantkuppen i historien?

Den har kallats "århundradets kupp” eller en av historiens största diamantkupper – när rånare slog till mot Antwerp Diamond Center i Belgien 2003. Den belgiska polisen var förbluffad över hur tjuvarna har tagit sig in i de avancerade säkerhetsvalven i Antwerpen, där en stor del av världens diamanthandel sker.

Annons
Annons

Polisens tekniker anländer till nationalmuseum efter Rembrandtstölden, 22 december 2000.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Stölden blev därför en ”allvarlig chock” för stadens diamantbransch eftersom mycket tydde på att tjuvarna hade hjälp inifrån.

Tjuvarna bröt sig in på högsäkerhetsvalvet, tog sig förbi övervakningskameror och uppges ha satt in gamla videoband för att lura personalen. De lirkade sig förbi värmedetektorer och magnetfält innan de lyckades forcera låset. 123 värdeboxar länsades på diamanter som ska ha varit värda omkring 100 miljoner euro.

Bytet har aldrig återfunnits – men fyra män, alla från Italien, dömdes till mellan fem och tio års fängelse.

Polisens tekniker anländer till nationalmuseum efter Rembrandtstölden, 22 december 2000.
Polisens tekniker anländer till nationalmuseum efter Rembrandtstölden, 22 december 2000. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tre tavlor stals i Stockholm

Bland världens tavelkupper hör två nordiska superstölder till de mest spektakulära. Den ena var Rembrandtstölden i december 2000, då tre tavlor stals vid Nationalmuseum i Stockholm. Den mest värdefulla var ett självporträtt av Rembrandt som uppskattades vara värd 300 miljoner kronor.

Köpenhamnspolisen spårade Rembrandt-målningen till ett hotell i den danska huvudstaden där fyra män greps. Året efter åtalades 13 personer för kuppen samt för häleri efter att ha försökt sälja tavlorna. Tio fick fängelse.

Den andra stora kuppen var två versioner av Edvard Munchs berömda ”Skriet” som stals från museum i Norge 1994 och 2004. Första gången återfanns den efter thrillerliknande detektivarbete där en av detektiverna klädde ut sig till konsthandlare för att lura tjuvarna att återlämna tavlan.

Annons
Annons

Det brittiska posttåget som rånades 1963.

Foto: TTBild 1 av 1

Andra stölden av ”Skriet” gjordes på dramatiskt sätt: strax efter elva en förmiddag klev två maskerade rånare in på Munch-muséet, tvingade ner två vakter med pistoler och skar ut verket ur ramen. Efter två års letande hittades även denna tavla, fast då var den lätt skadad.

Det brittiska posttåget som rånades 1963.
Det brittiska posttåget som rånades 1963. Foto: TT

Det stora tågrånet 1963

Noggrann planering låg bakom den spektakulära kuppen i augusti 1963 där falska tågsignaler i syfte att stoppa ett posttåg gjorde att rånarligan kunde tillskansa sig 2,6 miljoner pund (över 50 miljoner pund i dagens penningvärde).

Det brittiska posttåget, Royal Mail Train, avgick från Glasgow med destination London längs tågbanan West Coast Mail Line i de tidiga morgontimmarna den 8 augusti. Rånarligan bestående av 15 personer hade noggrant kartlagt rutten för att hitta den mest lämpliga stället att stoppa tåget på. Gruppen manipulerade tågsignalerna, fick stopp på tåget och rånade sedan postvagnen. Gruppen kom undan med pengarna och det mesta lär aldrig ha återfunnits.

Flera blev dock gripna och dömda till fängelse. En av dem, Ronnie Biggs, skapade sig en sorts kändisskap efter att han 1965 lyckades fly från fängelset och därefter flydde till Bryssel i Belgien och sedan till Australien där han under en tid levde anonymt. Senare flydde han med sin familj till Brasilien, som då saknade utlämningsavtal med Storbritannien. Biggs återvände till Storbritannien 2001 – efter att ha annonserat saken i tidningen The Sun, som betalade flygresan. Han satt ett antal år i fängelse, men benådades 2009 sedan hans hälsa försämrats. Han avled 2013, 84 år gammal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons