Annons

”Rullbar” skärm – så blir nya mobilerna

Nya Iphone 11 imponerade inte på alla.
Nya Iphone 11 imponerade inte på alla. Foto: USA Today Network/TT

Blev du också besviken över att Iphone 11 inte innehöll några revolutionerande nyheter? Du är knappast ensam. Men tillverkarna har större saker på gång. Vi listar 5 riktiga nyheter som kan komma 2020.

Under strecket
Publicerad

Samsungs Galaxy G10 5G säljs redan på några marknader.

Foto: Samsung

1 / 5

Snabbare nät med 5G

Samsungs Galaxy G10 5G säljs redan på några marknader.
Samsungs Galaxy G10 5G säljs redan på några marknader. Foto: Samsung

Det är något magiskt med de där G:na. 3G gav oss mobil data. 4G gjorde det möjligt att strömma musik och filmer till mobilen.

5G finns redan i bland annat Sydkorea och i delar av USA. Nästa år lanseras de nya supersnabba näten även i Sverige.

Man kan ju undra vem som behöver 5G, när redan 4G kan strömma flera filmer samtidigt. Det enkla svaret är att i dag behöver inte många 5G. Men med ny teknik kommer nya tillämpningar. Det som ska få konsumenterna att längta efter nya och snabbare mobiler är tjänster som ännu inte finns.

Avancerade tillämpningar för virtuell verklighet och supersnabba mobilspel är ett par exempel. 5G kan inte bara hantera mycket större datamängder, tekniken har dessutom mycket mindre fördröjning än 4G.

Det spelar faktiskt stor roll om datan kommer fram några millisekunder tidigare. Det kan vara skillnaden mellan en usel och en riktigt bra VR-upplevelse, eller mellan liv och död i ett mobilspel.

Annons
Annons

Huaweis vikbara mobil Mate X.

Foto: Huawei

2 / 5

Vikbara skärmar

Huaweis vikbara mobil Mate X.
Huaweis vikbara mobil Mate X. Foto: Huawei

En mobil ska helst ha en jättestor skärm, men ta så lite plats som möjligt i fickan. Det kan synas vara en omöjlig ekvation, men faktum är att mobiltillverkarna redan lanserat en lösning på problemet.

Företag som Samsung och Huawei har under året visat modeller med vikbara skärmar. I fickan är den som en vanlig mobil, men veckla ut den och du har en liten surfplatta.

Hittills har de vikbara mobilerna knappast varit en succé, och det finns två enkla förklaringar till det. De är dyra, väldigt dyra, och inte särskilt tillförlitliga. Inte ens de mest inbitna entusiasterna betalar gärna över 20 000 kronor för en mobil som riskerar att omedelbart gå sönder.

Men barnsjukdomar hör till ny teknik. Enligt uppgift jobbar bland annat Samsung på en ny och förbättrad modell, som dessutom kommer att vara billigare.

Annons
Annons
Foto: LG

3 / 5

Rullbara skärmar

Foto: LG

Vikbara skärmar har sina uppenbara begräsningar. Skärmarna blir helt enkelt inte jättestora när man vecklar ut dem.

Det här har sydkoreanska LG insett, och företaget har i tagit patent på en skärm som kan rullas ut. På skisser som företaget släpp syns något som ser ut som en tjock penna. Den innehåller en bildskärm som utrullad är stor som en surfplatta.

Perfekt för den som inte klarar sig utan Netflix, men som inte vill släpa med sig en surfplatta överallt.

Inget är känt om pris och tekniska specifikationer, men LG väntas visa upp tekniken i samband med CES-mässan i Las Vegas i början på nästa år.

Annons
Annons
Foto: Johan Nilsson/TT

4 / 5

Ladda batteriet på distans

Foto: Johan Nilsson/TT

En av de vanligaste frågorna på en arbetsplats är förmodligen ”har någon en laddsladd till mobilen?” Snart kan det problemet vara löst. Nokia visade redan 2012 en mobil med trådlös laddning, och sedan dess har flera stora tillverkare lanserat liknande funktioner.

Än så länge måste man placera mobilen på en laddplatta för att tekniken ska fungera. Men snart kan det räcka med att vara i närheten av laddaren för att batteriet ska fyllas på.

Företaget Energous visade i början av året en laddare som kan sända elektricitet över en decimeter. Tekniken väntas finnas i mobilerna under nästa år.

Energous räknar med att man på sikt ska kunna ladda en mobil som befinner sig en meter från laddaren.

Annons
Annons

Snart kommer bilden att projiceras på din näthinna.

Foto: TT

5 / 5

Mobilen försvinner

Snart kommer bilden att projiceras på din näthinna.
Snart kommer bilden att projiceras på din näthinna. Foto: TT

Mobilen är numera en så integrerad del av våra liv att vi till och med sover med den. I en framtid kan mobilen också bli en integrerad del av våra kroppar.

Som SvD skrivit tidigare forskas det en hel del på teknik som ska göra att vi inte länge behöver stora skärmar för en stor upplevelse.

Det amerikanska företaget Mojo, med Google som stor investerare, har utvecklat en prototyp för smarta kontaktlinser som både kan projicera bilden direkt på näthinnan och fungera som kamera.

Om det låter otroligt och lite skrämmande är det ingenting mot att det också forskas på gränssnitt som styrs av våra tankar. Tidiga prototyper kan med hjälp av EEG som tolkas av en AI-algoritm med stor träffsäkerhet veta vilken siffra en försöksperson tänker på.

I en framtid kanske det räcker med att tänka på en fråga för att Google ska leta rätt på svaret och projicera det på din näthinna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons