Annons

Rumän leder EU:s liberaler

Dacian Ciolos och hans parti Plus fick in fyra ledamöter i EU-parlamentet i årets EU-val. Nu blir 49-åringen gruppledare för parlamentets samtliga liberaler. Arkivfoto.
Dacian Ciolos och hans parti Plus fick in fyra ledamöter i EU-parlamentet i årets EU-val. Nu blir 49-åringen gruppledare för parlamentets samtliga liberaler. Arkivfoto. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Rumäniens förre premiärminister och EU-kommissionär Dacian Ciolos har som väntat valts till gruppledare för EU-parlamentets nya liberala partigrupp, Förnya Europa (RE).

"Jag kommer att lägga all min energi och mina ansträngningar för att göra det här projektet till en påtaglig verklighet för alla medborgare, få den här gruppen att arbeta smidigt och effektivt, med konkreta lösningar", skriver Ciolos själv på Twitter.

Ciolos, född 1969, var jordbruksminister 2007–08 och därefter ansvarig för jordbruksfrågor i EU-kommissionen 2010–14. Han satt ett drygt år som premiärminister för en teknokratregering 2015–17 och startade sedan sitt nya liberala parti, Plus, så sent som i mars 2018.

Ciolos valdes med 65 röster mot 41 för nederländska Sophie in 't Veld. RE är EU-parlamentets tredje största partigrupp, med bland andra svenska C och L bland sina medlemmar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons