Annons

Rusning efter att lära sig Sveriges Rikes lagar

Mest sålda böckerna. ”Håller på att bygga ett litet romanuniversum”. ”Lyckas inte bli kött och blod”. Kritikerna är oeniga om en av veckans nya titlar. Skrolla ner för att se boken som sålde bäst men inte kom med på SvD:s boklista.

Publicerad
Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 2
Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

Del 1 av 10

Foto: Christine Olsson/TT

9. Om människans framtida existens

”Liv 3.0 : att vara människa i den artificiella intelligensens tid” av Max Tegmark (12)

Volante

Sakprosa

Kommer vi att skapa övermänsklig intelligens? Hur gör vi i så fall för att kontrollera den? Utifrån frågor som dessa för teknikprofessorn Max Tegmark ett samtal om mänsklighetens framtida existens.

”En perfekt bok för den som vill förstå de samhälleliga utmaningar som möter oss i en värld där vi lyckats skapa generell artificiell intelligens”, skriver Nicklas Berlid i SvD.

Mattias Svensson är delad och skriver i Aftonbladet att ”trots sina brister är Max Tegmarks Livet 3.0 en bok som gjort mig mer hoppfull”

Foto: Lars Pehrson

”En perfekt bok för den som vill förstå de samhälleliga utmaningar som möter oss i en värld där vi lyckats skapa generell artificiell intelligens”, skriver Nicklas Berlid i SvD.

Mattias Svensson är delad och skriver i Aftonbladet att ”trots sina brister är Max Tegmarks Livet 3.0 en bok som gjort mig mer hoppfull”

Annons
Annons
Annons
Foto: KC Ogundele Bild 1 av 1

Del 2 av 10

8. ”Melodramatisk och bitsk”

Foto: KC Ogundele

”Stanna hos mig” av Ayòbámi Adébáyò (10 vecka 1)

Piratförlaget

Översättning av Erik MacQueen

Prosa

Ett ungt par kan inte få barn, och mannens släkt försöker få honom att ta en till fru. En kärlekshistoria som utspelar sig mitt i 1980-talets politiska turbulens i Nigeria.

Annons
Annons
Annons
Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Del 3 av 10

7. Nytt uppdrag för Salander

Foto: Malin Hoelstad

”Mannen som sökte sin skugga” av David Lagercrantz (7)

Norstedts

Prosa

I femte boken om Lisbet Salander får hon reda på saker som kastar nytt ljus över övergreppen i hennes barndom.

”Gestalterna fortsätter att fascinera, och när det gäller spänningsalstrande läsning är det få av de samtida kollegerna i genren som kan slå honom på fingrarna”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Om Larsson alltså leker sig fram eldad av genren och sin politiska glöd, liknar Lagercrantz mer en njutningsfullt uppslukad meccanobyggare”, skriver Ingegärd Waaranperä i DN.

Ulrika Knutson är inte lika nöjd och skriver i Expressen att första halvan av boken kännetecknas ”mer av plikt än av lust”.

Annons
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Del 4 av 10

6. ”Helt egensinnig bok”

”Vrålstark och skiträdd. Marie Göranzon berättar om sitt liv för Stina Jofs” av Stina Jofs och Marie Göranzon (17 vecka 52)

Marie Göranzon har arbetat på Dramaten i 50 år, och blivit en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Nu berättar hon om rollerna, kärleken, kampen och makten.

”Göranzon och Jofs diskuterar, prövar och försöker komma bortom klichéer och självgodhet. Det är helt enkelt en rik, rak och helt egensinnig bok”, skriver SvD:s Lars Ring.

”Möjligen är det just denna oräddhet, den underförstådda självklarheten i att just hon sitter just här och berättar om sitt liv på just det här sättet, som gör boken både läsvärd och, faktiskt, subversiv”, skriver Johan Hilton i DN.

Annons
Annons
Annons
Foto: Sara Mac Key/Albert Bonniers Förlag Bild 1 av 1

Del 5 av 10

5. Laddad roman om kärlek

Foto: Sara Mac Key/Albert Bonniers Förlag

”Ingen jämfört med dig” av Jonas Brun (ny)

Albert Bonniers förlag

Prosa

De unga Stewe och John träffas en sommar ute på landet. De blir förälskade, men slutet blir ödesdigert. Många år senare möts de igen.

”Jonas Brun håller på att bygga ett litet romanuniversum med sitt författarskap, där spänning, psykologisk verklighet och språklig känslighet faktiskt blommar”, skriver Malin Ullgren i DN.

En laddad men samtidigt avskalad roman om kärlek, om hur osäker och ogripbar den är och hur vissa erfarenheter kan sätta sig som ödesdigra mönster i hjärtat” skriver Pia Bergström i Aftonbladet.

Expressens och Sveriges radios kritiker är positiva men har flera invändningar.

Jenny Ashenbrenner skriver dock i SvD att ”själva dramat, de sönderslitande konsekvenser den där sommaren fått för Stewe och John, lyckas inte tränga sig ut ur texten och bli kött och blod.”

Annons
Annons
Annons
Foto: Thron Ullberg Bild 1 av 1

Del 6 av 10

4. Han avslöjar allt i biografin

Foto: Thron Ullberg

”Mikael Persbrandt. Så som jag minns det” av Carl-Johan Vallgren (4)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Sveriges mest kända skådespelare talar ut om kokainmissbruket, otrohetsaffärerna och vad som händer bakom kulisserna i teater- och filmvärlden.

”I Carl-Johan Vallgrens njutbara, flytande språkdräkt finns här en finstämd berättelse om uppväxten och klassresan från Jakobsberg till den svenska dramatikens finrum”, skriver Jens Liljestrand i Expressen.

”En av de mest intensiva memoarer jag någonsin läst”, skriver Aftonbladets Åsa Linderborg.

Också DN:s kritker är positiv, medan Sveriges radios har vissa invändningar.

SvD:s Lars Ring är dock inte imponerad och skriver att ”draget av hybris blir tråkigt tydligt.”

Annons
Annons
Annons
Foto: Jörgen Hildebrandt Bild 1 av 1

Del 7 av 10

3. Berättelsen om nyfiken professor

Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (3)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons
Annons
Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

Del 8 av 10

2. Anyurus dystopi nära verkligheten

Foto: Staffan Löwstedt

”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” av Johannes Anyuru (2)

Norstedts

Prosa

I en dystopisk men inte avlägsen framtid har skräcken och rasismen slagit klorna i Sverige och Europa.

”Allt flätas samman till ett både drabbande och intelligent utforskande av vilka vägar människan är kapabel att ta”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

Enligt Sveriges Radios Martina Lowden förenar Anyurus prosa ”elektrifierande spänning med eldfast mystik, skönhet med nödvändighet.”

Också Aftonbladet och Expressen hyllar boken, men DN låter sig inte övertygas.

Annons
Annons
Annons
Foto: Helén Karlsson Bild 1 av 1

Del 9 av 10

1. ”Starkaste biografin på länge”

Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (1)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons
Annons
Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

Del 10 av 10

Sålde bäst men kom inte in på listan

Foto: Christine Olsson/TT

”Sveriges Rikes Lag 2018 (klotband). När du köper Sveriges Rikes Lag 2018 får du även tillgång till lagboken som app med riktig lagbokskänsla” av Johan Munck

Norstedts

Lagboken med tillhörande app sålde bäst av alla böcker denna vecka, men har inte recenserats av SvD, DN, Aftonbladet, Expressen eller Sveriges radio och kan inte komme med på listan.

Annons

Läs även

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons