Annons

Rykande ruiner i Danmark

Mette Frederiksen. Ska försöka bilda regering.
Mette Frederiksen. Ska försöka bilda regering. Foto: Philip Davali / TT

Den allra största katastrofen stod regeringens stödparti Dansk Folkeparti för som över en natt gick från dryga 21 procent till 8,7.

Under strecket
Publicerad

Visst gick statsminister Lars Løkke Rasmussens parti Venstre fram i Folketingsvalet i onsdags och blev återigen största parti i ”blå blok”. Och visst hade lilla Konservative all anledning att fira sin valframgång till 6,6 procent av väljarna och en dubblering av mandaten från 6 till 12. Men årets Grundlovsdag, tillika valdag, lär ändå bli ihågkommen som en sorgens dag för det borgerliga Danmark.

För regeringsmakten gick hopplöst förlorad och det borgerliga samarbete som styrt Danmark under nästan hela 2000- talet ligger i rykande ruiner. Dagen före valet förklarade statsministern att hans förstaprioritet nu var ett samarbete ”hen over midten” med socialdemokraterna. Den inviten har dock S-ledaren Mette Frederiksen vänligt men bestämt tackat nej till.

Liberal Alliance – ett av tre partier i den nu avgångna VLAK- regeringen – mer än halverades på valnatten och befinner sig nu en hisnande hårsmån från spärrgränsen på bara två procent. Inte ens partiledaren själv, Anders Samuelsen, lyckades bli omvald till Folketinget. Trots att han nyligen försäkrat att han som partiets grundare inte hade för avsikt att lämna partiledarposten gjorde han just det, redan vid lunchdags i torsdags.

Annons
Annons

Den allra största katastrofen stod ändå regeringens stödparti Dansk Folkeparti för som över en natt gick från dryga 21 procent till 8,7. På den politiska kartan har alla de stora gula områden på Jylland som markerade partiets succéval 2015 nu målats över med antingen blått eller rött.

DF tappade väljare åt alla håll. Vänsterut till socialdemokraterna som plockade tillbaka gamla S-väljare med sin nya tuffa utlänningspolitik. Och högerut till Nye Borgerlige, som blev årets nykomlingar i Folketinget.

Stram Kurs-ledaren Rasmus Paludan får däremot även fortsättningsvis bedriva sitt rabiata muslimhat utanför Borgens väggar. Klaus Riskær Pedersen fick inte ens ihop en procent för sitt parti. Inte heller blev det någon comeback för Kristendemokraterne, vars unga inhoppade partiledare Isabella Arendt – numera mest känd som ”vikarien från himlen” – annars hänfört danskarna som debatternas allra klarast lysande stjärna.

Desto mera firades det på valvakan hos De Radikale, det självmedvetna mittenparti som dubblade sina mandat och nu har återtagit sin roll som dansk politiks stora ”kungamakare”.

Skippa den strama utlänningspolitiken om ni vill ha våra röster, meddelade partiledaren Morten Østergaard direkt sin socialdemokratiska kollega, helt i linje med den stenhårda radikala förhandlingstraditionen.

Det är tack vare framgångarna för hans parti och för Socialistisk Folkeparti som Mette Frederiksen fick sin valseger, och därefter Dronningens uppdrag som ”kongelig undersøger”. Och det är deras stöd som avgör om hon med sina 41 år blir Danmarkshistoriens yngsta statsminister och den andra kvinnliga.

Statschefen på Amalienborg lär få många partiledarbesök i sina salonger framöver. Till skillnad från i Sverige finns det nämligen inga gränser för hur länge en regeringsbildning kan dra ut här i landet.

ANN-SOFIE DAHL är docent i internationell politik och sedan många år bosatt i Köpenhamn.
ann-sofie.dahl@mail.dk

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons