Annons

Linda Nordlund:Ryktet om flumskolans död är överdrivet

Under tisdagen presenterades PISA-undersökningen som svenska niondeklassare deltog i år 2015.
Under tisdagen presenterades PISA-undersökningen som svenska niondeklassare deltog i år 2015. Foto: Pontus Lundahl/TT
Under strecket
Publicerad

Nationell yra utbröt när PISA-resultaten presenterades under tisdagsförmiddagen. Svenska femtonåringar kan både läsa och räkna, visar det sig. I naturkunskap är skillnaden för liten för att vara signifikant, men i både matematik och läsförståelse är förbättringarna statistiskt säkerställda. Men de glada nyheterna tappar glansen något vid närmare granskning.

Att Sverige har lyft sig till, eller vad gäller läsförståelse något över, OECD-ländernas genomsnitt är glädjande. Men det beror inte bara på att svenska elever presterat bättre, utan också att de mest högpresterande ländernas elever gjort sämre ifrån sig. Länderna i toppen, såsom Sydkorea, Hong Kong och Japan, backade kraftigt i PISA 2015. Och mycket tyder på att detta inte reflekterar ett tapp i kunskaper – samma länder klarade sig bra i dessa ämnen i TIMSS-mätningen som presenterades i förra veckan.

Gabriel Heller Sahlgren, som är doktorand i nationalekonomi vid London School of Economics, presenterar en förklaring i Dagens Samhälle (6/12): ”övergången till datorer har sannolikt haft ett finger med i spelet”. PISA-studien genomfördes för första gången helt digitalt. TIMSS-deltagarna använde papper och penna, precis som vid tidigare provtillfällen.

De svenska eleverna har god datorvana och gynnades sannolikt av det nya provformatet. Denna fördel lär dock avta i takt med att andra länder i högre grad börjar använda datorer i undervisningen. Även om utförslöpan stannat av, kommer det att krävas fortsatt arbete för att Sverige ska klättra i mätningarna.

Tidigare utbildningsminister Jan Björklunds (L) satsningar på fler matematiktimmar, lärarlyft och läsa-skriva-räkna-garanti kan mycket väl komma att ge resultat. Tyvärr är det ännu för tidigt att utropa flumskolans död och Sveriges ärorika återtåg mot utbildningstoppen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons