Annons

Chong QingFriterad banan med glass från galonmeny håller inte

Foto: Tomas Oneborg

Ryktet om stans bästa Sichuanmat lockar SvD Krogguiden till kinakrogen i Liljeholmen. Ett par rätter lever också upp till ryktet men mycket, både mat och inredningen, är som en tidsresa tillbaka till 1970-talet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg

Utmärkta nudlar.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Chong Qing

Typ
Mellanklass
Kontakt
Liljeholmsvägen 8, tel: 08-645 11 49.

Betyg: 3 av 6

Juldekorationerna blinkar, fortfarande i februari, över baren när vi tar plats vid ett av många tomma bord på Chong Qing två stenkast från T-banestationen Liljeholmen, en onsdagskväll,

Buffébordet är övertäckt. Det påminner om att Chong Qing är som livligast vid lunchtid. Det blir vi också påminda om när vi dröjer oss kvar till framåt 21.30. Då säger krögaren att hon och maken är trötta.

En fredag efter lön är det andra bud som gäller: det är fullt med barnfamiljer, medelålders par och så kallade Söderhipsters.

Chong Qing är som en osannolik relik, en kitschig kvarleva från kinarestauranger från förr. Med en trivsamt hopplös inredning, en mängd plastkrukor och en meny som irrar Kinas alla regioner runt.

Kvällens bästa val är det wokade sidfläsket med peperoni, ingefära och lök.

Vi bläddrar bland de hårt slitna, föga lockande, inplastade sidorna i menyn. Den för dryck heter rätt och slätt alkohol i versaler och överst tronar en stor stark för 59 kronor.

Det som fört oss hit är att Chong Qing lär vara den kinesrestaurang i Stockholm som har den mest autentiska Sichuanmaten. Vi beställer jiaozi, dumplings med kött eller vegetarisk fyllning. Mycket goda, absolut hemmalagade med lagom storlek att inleda måltiden med.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

Utmärkta nudlar.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Knapriga kinesiska pannkakor med lätt sälta gör oss också välvilligt inställda. Vi tar ägaren Louise Engström till hjälp för att välja hennes favoriter. Hon rekommenderade köttgrytan med chong qing-kryddor, wokat sidfläsk med färsk peperoni, ingefära och vitlök samt handgjorda nudlar i stark sås.

Den av oss som vill ha anka får ett kärvt besked att detta inte är en stark rätt. Mycket riktigt, ankan smakar som fågel på vilken kinesisk standardkrog som helst. Inte helt oävet, men ganska trist.

Blir flashbacks till en tid som flytt. Det som var spännande då är trist nu.

Köttgrytan med tunnskivat kött är lite i oljigaste laget men härligt smakrik och mättad i sin chilismak. Kvällens bästa val är det wokade sidfläsket med peperoni, ingefära och lök. Knaprig peperoni till kött som fått komplexa smaker av ingefära och umamistinn svart vitlök är något vi sällan fått på andra kinakrogar.

Nudlarna är också utmärka. Här får sichuanpepparälskaren sitt lystmäte, rätten är chilistark med en särpräglad nästan citrusaktig ton.

Utmärkta nudlar.
Utmärkta nudlar. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

En annan kväll väljer vi fritt från menyn och tar in Pekinganka och friterade revben, som utlovas vara krispiga – det är de inte. Istället mycket oljiga, och tämligen karaktärslösa.

Pekingankan serveras med ett friterat, fett bröd istället för pannkakor. Ankan är bra men med en diskret smak som försvinner under alltför grovt strimlad purjolök. Nej – dessa rätter når inte upp till kvalitén på, exempelvis, Ho's på andra sidan Årstaviken.

Foto: Tomas Oneborg

En liten söt avslutning då? Fram med de slitna galonmenyerna igen. Vi bläddrar fram och hittar en enda liten dessert: friterad banan med glass. Här blir det flashbacks till en tid som flytt. Det som var spännande då är trist nu. Dålig vaniljglass med friterad banan och söt rinnig sås.

Jo, visst är det kryddningen som lyfter några av rätterna på Chong Qing, och visst är tidsresan till 1970-talet pittoresk – men som helhet imponerar restaurangen inte särskilt mycket. Fast om suget efter Sichuanpeppar och het chili uppstår kan vi trots allt tänka oss att komma tillbaka igen.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons