Annons

Space station earth Rymdmusik som inte lyfter från marken

Bilder från rymden projiceras under konserten ”Space station earth” som invigde Stockholms kulturfestival.
Bilder från rymden projiceras under konserten ”Space station earth” som invigde Stockholms kulturfestival. Foto: ESA

Bilder av livet på en rymdstation är höjdpunkten under Kulturfestivalens invigningskonsert på temat rymden. Men mest är det som vilken konsert som helst, tycker SvD:s Dan Backman.

Under strecket
Publicerad

Astronauten Tim Peake på videolänk under Kulturfestivalens invigning på temat rymden. ”Space station earth” heter konserten med nyskriven musik av filmmusikkompositören Ilan Eshkeri.

Foto: ESA/NASA

Astronauten Tim Peake på videolänk under Kulturfestivalens invigning på temat rymden. ”Space station earth” heter konserten med nyskriven musik av filmmusikkompositören Ilan Eshkeri.

Foto: ESA/NASA

Space station earth

Genre
Konsert
Var
Stockholms kulturfestival, Gustav Adolf torg

Kompositör: Ilan Eshkeri

Efter att ha riktat blicken mot Kanada, Indien och Frankrike siktar Stockholms kulturfestival nu mot stjärnorna. Årets tema är inget mindre än Rymden, med versalt R, och årets invigningskonsert är, och nu citerar jag programbladet, ett ”rymdverk” skapat av den brittiska filmmusikkompositören Ilan Eshkeri.

Det är förstås ett grandiost och härligt tema men förutom en ”orgelkonsert på tema rymden” och visningar av filmerna ”Interstellar” och ”2001”, är det få programpunkter som känns särskilt kosmiska. Det är snudd på falsk varudeklaration.

Men nog bjuder invigningskonserten "Space station earth" på bilder från rymden, delvis fångade av de forskande astronauterna ombord på rymdlaboratoriet ISS (International space station).

Astronauten Tim Peake på videolänk under Kulturfestivalens invigning på temat rymden. ”Space station earth” heter konserten med nyskriven musik av filmmusikkompositören Ilan Eshkeri.
Astronauten Tim Peake på videolänk under Kulturfestivalens invigning på temat rymden. ”Space station earth” heter konserten med nyskriven musik av filmmusikkompositören Ilan Eshkeri. Foto: ESA/NASA
Annons
Annons

Mäktiga bilder av jorden sedd från sisådär 400 kilomters håll blandas med naturfilmer, raketuppskjutningar och bilder av det viktlösa vardagslivet ombord på den av USA, Ryssland, Kanada och några europeiska länder ägda rymdstationen. Det sistnämnda, livet på en rymdststation, utgör behållningen: det är ju alltid kul att se viktlösa människor i rymdkapslar.

Det verkar dessutom vara ett skönt gäng som håller till däruppe. När Kattis Ahlström, som inledning till konserten, kopplar upp sig till ISS och får tala med italienaren Luca Parmitano charmas vi alla som samlats på Gustav Adolfs Torg.

Det som i programbladet marknadsförts som en ”unik multimediaupplevelse” är i praktiken en helt vanlig konsert, med musiker framför tre bildskärmar. Popkonserterna på Globen och de andra arenorna bjuder på betydligt mer multimedia.

Jag har sällan sett så uttryckslösa musiker, tror inte att det är avsiktligt, men det är fint att de fått overaller från den europeiska rymdorganisationen ESA. Det kanske kan räknas in i multimediabegreppet. Kompositören Ilan Eshkeri och tre musiker på klaviaturer och trummor har blåa overaller medan orkestern och kören bakom dem iklätts svarta.

”Space station earth” är ett typisk invigningsverk. Sådant man inleder olympiska spel med eller använder för att fira stora internationella evenemang. Som ett fyrverkeri man tjusas av men snabbt glömmer.

Att det inte är särskilt storslaget, varken musikaliskt eller visuellt, är egentligen sympatiskt men gör upplevelsen lite småtråkig.

Verket framförs som en musikalisk svit, med enkla melodislingor som färdas mellan viktlösa tillstånd och mer bastant rytmiska partier. Det finns inget originellt med Eshkeris musik, samtida filmmusikkompositörer är sällan det, tvärtom går det lätt att referera till föregångare som Jean-Michel Jarre, Kraftwerk, Brian Eno, Mike Oldfield och Pink Floyd.

Det är, om jag räknat rätt, 26 musiker och sångare på scen men stråkarna och bleckblåset har inte så mycket att göra. Det är klaviaturerna som spelar huvudrollen.

Det är som bäst i de partier där körensemblem Vokalharmonin lyfts fram. Då det blir som mest Pink Floyd och musiken får en mer svävande karaktär. Fast det skulle behövas ett visionärt David Gilmour-solo för att lyfta upp den enahanda musiken i rymden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons