Annons

SvD på Samos: Kravallpolis har kommit till lägret

Inlåsta igen. Hundratalet flyktingar som på torsdagen bröt sig ur lägret på Samos sitter åter bakom stängsel. Men 29 av dem skeppades vid 4-tiden i natt till Lesbos för deportering till Turkiet. Nu väntas bussar för att skicka alla med bilfärja från ön, och oron sjuder i lägret. Vid lunchtid anlände kravallpolis till platsen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Flyktingarna som tog sig ut från lägret på Samos på torsdagseftermiddagen har tvingats återvända efter en polisinsats.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Flyktingarna som tog sig ut från lägret på Samos på torsdagseftermiddagen har tvingats återvända efter en polisinsats.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Flyktingarna som tog sig ut från lägret på Samos på torsdagseftermiddagen har tvingats återvända efter en polisinsats.
Flyktingarna som tog sig ut från lägret på Samos på torsdagseftermiddagen har tvingats återvända efter en polisinsats. Foto: Lars Pehrson

**SAMOS **Armépolis kom vid 12.30 till lägret. De var utrustade med pistoler, gasmasker, benskydd, batonger och skottsäkra västar.

– Vi är här för att förhindra det hände i går. Det får inte hända igen, säger en av poliserna till SvD.

Rymningen från flyktingfängelset på den grekiska ön Samos gick inte som väntat på torsdagen. Ett hundratal flyktingar och migranter som bröt sig ur det stängda lägret stoppades av polis och grekisk militär vid havet. De ville till fastlandet och Aten och därifrån vidare norrut i Europa – någon som blivit omöjligt med det nya avtalet mellan EU och Turkiet.

Efter några spända timmar gav flertalet upp vid midnatt och åkte med poliseskort tillbaka till lägret där de låstes in igen. I lägret finns nu omkring 550 flyktingar – på en plats som är gjord för 280 personer. Hjälparbetare uppger att det saknas tillräckligt med vatten.

Annons
Annons

Polisen tog dock 29 flyktingar till polisstationen på Samos under natten. De sattes på en båt till Lesbos vid 4-tiden i morse.

– Det var flyktingar från Bangladesh, Pakistan, Egypten och Indien samt tre palestinier. De kommer att deporteras från Lesbos till Turkiet. Det gick lugnt till utan våldsamheter, säger polischefen Ioannis Vagelis till SvD.

En av männen från Bangladesh som skulle ombord på båten insjuknade dock plötsligt och polisen lät Läkare utan Gränser ta honom till sjukhus.

– Han var 18 år och uttorkad samt illa däran. Men han var också förtvivlad över att tvingas tillbaka till Turkiet, och sa att han tänkte begå självmord om han måste tillbaka, säger Julien Delozanne som basar över Läkare utan Gränser på Samos.

Uppe i det stängda lägret ökar nu oron och ängslan för vad som ska hända. Volontärorganisationer har tvingats flytta sina bilar från platsen. Det uppges att bussar är på väg för att hämta flyktingarna och skeppa dem till Lesbos varifrån deporteringen till Turkiet ska skötas.

Inne i lägret ropar uniformerade poliser upp namn på flyktingar från Pakistan och Syrien i vita megafoner.

– Nu kommer de och tar oss. Vi vill inte till Erdogan i Turkiet. Om de sätter oss på en båt till Lesbos är det Turkiet som väntar. Jag är så rädd att de skickar oss tillbaka till Syrien därifrån, säger Dana som är palestinsk syrier från Yermouk utanför Damaskus.

Hon står vid stängslet och talar med oss via mobiltelefon eftersom polisen förbjuder oss att prata direkt med flyktingarna. Hon är tydligt skärrad. Rana Simopoulou från internationella migrationsorganisationen kommer ut från lägret och säger med trötthet i rösten att läget är labilt.

– Många av flyktingarna har inte fått tillräcklig information om vad som ska hända med dem. Fast inte heller polisen verkar veta som ska hända härnäst, allt är oklart. Flertalet flyktingar tänker nu söka asyl här i Grekland för att fördröja deporteringen till Turkiet.

– De vill vinna tid. Många hoppas att politiken i EU ska ändras och att gränserna åter öppnas till Europa, säger Rana Simopoulou.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons