Annons

Patricia Hedelius:Rysaren som avgör din plånboks tjocklek 2019

Mycket står på spel när börsbolagen återigen ska bekänna färg. Blir det en vinstsmäll för börsbolagen som befarat eller är konjunkturen överraskande stark. När rapportsäsongen nu drar igång kommer viktiga besked om hur ekonomin utvecklas. Besked som inte bara påverkar investerare och sparare utan hela landets ekonomi.

Under strecket
Publicerad
Foto: Gorm Kallestad/ TTBild 1 av 2

Investors vd Johan Forssell.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2
Foto: Gorm Kallestad/ TTBild 1 av 1
Foto: Gorm Kallestad/ TT

Många börshajar och aktierävar tillbringade jul och nyår på varmare breddgrader, men varken kristallklart vatten eller uppblåsbara enhörningar kunde bota konjunkturångesten och deras rädsla för börsmisär. Det är en oro att ta på allvar då en dålig konjunktur och en sur börs betyder sämre ekonomiska förutsättningar för alla, inte bara aktiespekulanter.

Står vi inför en sämre konjunktur kommer inte bara börsbolagens vinster att sjunka. Även statliga intäkter minskar när skatteunderlaget från både kapitalvinster och arbetsgivaravgifter faller och därmed möjligheterna att investera i välfärden.

Det rådande missmodet hos investerarna är därmed värt att ta på allvar. Redan i veckan presenteras rapporter från flera viktiga bolag.

Annons
Annons

Investors vd Johan Forssell.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Rapporterna ger svart på vitt hur mycket pengar företagens produkter och tjänster omsatte och vad vinsten blev. Men lika viktigt är vad som sägs om framtiden. Den ögonblicksbild av konjunkturläget kommer påverka hushålls sparande men det säger också något om utsikterna för löneförhöjning eller risken att förlora jobbet

Industri och gruvutrustningsbolaget Sandvik är först ut på måndagen. Rent medialt får Sandviks vd Björn Rosengren slåss mot statsminister Stefan Löfvens regeringsbildning men det är värt mödan att också granska verkstadsbolagets rapport.

Sandvik är nämligen en utmärkt termometer på konjunkturen. Med en svag svensk krona i ryggen är Sandvik, likt andra exportbolag, väl positionerat för en ny vinstfest.

Men det är de framåtblickande kommentarerna från vd Björn Rosengren som intresserar mest. Är det ett fortsatt högt tryck hos industrikunderna? Hur påverkar fallande metallpriser och konjunkturoro investeringarna i gruvsektorn?

Det kommer att krävas något exceptionellt bra för att investerare ska bortse från hotet om en inbromsning i den globala ekonomin.

Men det finns en sak som kan ge lite lindring. I bokslutet kommer styrelsens beslut om utdelning. Med osäkra framtidsutsikter kan en utdelningshöjning hjälpa något. Den 21 januari bekänner Sandvik färg.

Investors vd Johan Forssell.
Investors vd Johan Forssell. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Några dagar senare, på torsdagen den 28 januari, kommer Wallenbergs investmentbolag Investor. Hos Investor är vd-ordet av ett måste att läsa.

Med stora investeringar i bolag som Atlas Copco, Astrazeneca, Ericsson och Mölnlycke brukar en hel del matnyttiga spaningar avhandlas av vd Johan Forssell. Det vore också välkommet om Forsell gav lite mer kött på benen om den förestående börsnoteringen av riskkapitalbolaget EQT.

Även Investor tillhör utdelningshöjarna och en höjning för 2018 har många investerare räknat med.

Torsdagen kommer också ge en tydig signal om hur illa läget för för nyproducerade bostäder på svensk bostadsmarknaden. Bonava, som knoppats av från NCC, blir första byggföretag att bekänna färg.

Veckan avslutas med rapporter från Ericsson och Telia. Ericsson har ju redan hunnit vinstvarna och ta nya miljardnedskrivningar men frågetecknen är många.

Kostnadssmällen på 7,6 miljarder kronor är stor sett till den verksamhet, BSS, som pekas ut som skälet till vinstvarningen. Frågan kommer stötas och blötas i samband med rapporten. Värderingen av Ericsson-aktien är till stor del beroende på lönsamheten inom det viktiga affärsområdet Networks. Marginalerna är under lupp.

Vd Börje Ekholm lär också få frågan när amerikanska myndigheter väntas rikta finansiella miljardkrav efter sin granskning av flera fall av misstänkt korruption.

Telia är är ett bolag som borde kunna rida på konjunkturoron. Även om tillväxten mattas av vill Telias kunder gärna behålla sina abonnemang och sparar in på annat först.

Någon riktigt skön surfvåg har det ändå inte blivit för vd Johan Dennelind. Aktien står och stampar sedan senaste rapporten. En förklaring är de fortsatta problemen på hemmamarknaden där lönsamheten inte riktigt vill lyfta.

Istället för att bjuda investerarna på utdelningsfest har Dennelind dessutom satsat allt på ett kort och hoppas att få igenom det kritiserade köpet av Bonniers tv-tillgångar. Gnetande och sparande verkar inte vara Dennelinds starka sida och fortsatt tjall på linan i kommande rapport lär få flera investerare att surna till ytterligare.

Hittills har det mest pratats om och spekulerats i en kommande ekonomisk avmattning. Snacket har dock redan satt sig på börshumöret och sannolikt även smittat av sig hos hushåll och företag.

Det kommer krävas substantiell och samstämmig information i bolagsrapporterna för att vända pessimismen. Första riktiga rapportveckan kommer att ge vägledning för resten av året. Låt oss hålla tummarna för att framtiden är ljusare än vad aktieproffsen tror.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons