Annons

L klarar spärren – partiledarstrid väntar

Jan Björklund och Karin Karlsbo.
Jan Björklund och Karin Karlsbo. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Liberalerna verkar ha räddat sig över 4-procentsspärren och därmed säkrat ett mandat i EU-parlamentet. Men något helt säkert besked fanns inte i natt.

– Vi vet inte hur långt detta räcker just nu, konstaterade partiledaren Jan Björklund vid 23.30-tiden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jublet visste inga gränser vid Liberalernas valvaka när Valmyndighetens siffror presenterades i SVT några minuter efter 23. Partiet fick då 4,1 procent och klarade sig därmed med minsta möjliga marginal.

250 partimedlemmar på valvakan kunde dra en djup suck av gemensam lättnad efter att ha kastats mellan hopp och förtvivlan in på mållinjen.

Jan Björklund verkade slippa uppleva att hans parti utplånades i Europa i sitt sista val som partiledare.

En halvtimme senare var scenförändringen total. Ett antal röster räknas först i efterhand, enligt SVT rör det sig om totalt 160 000, bland annat poströster som avgetts under söndagen. Om det kommer att påverka det slutgiltiga resultatet går ännu inte att säga säkert.

Jan Björklund vågade inte ställa ut några löften:

– Det är möjligt att det dröjer innan vi vet exakt hur det här slutar, förklarade han inför nu dämpade partikamrater.

Vi har nått ut med vårt budskap, vi är det europavänliga partiet.

Tre timmar tidigare möttes Jan Björklund av jubel och applåder när han tackade partiets valarbetare tillsammans med Liberalernas toppkandidat i EU-valet Karin Karlsbro. När vallokalundersökningen presenterades trodde och hoppades de flesta att det var klart.

Annons
Annons

Nu fick liberalerna istället ge sig ut i Stockholmsnatten utan att ha fått ett säkert besked.

Jan Björklund höll modet uppe innan han lämnade valvakan:

– När partier backar är det inte ovanligt att säga att vi nådde inte ut med vårt budskap. Jag tänker inte säga det. Vi har nått ut med vårt budskap, vi är det europavänliga partiet.

Ändå kunde han inte helt dölja att han hade hoppats på något annat:

– Vi är naturligtvis besvikna, vi hade velat ha fler röster och behålla våra två mandat, det har vi förstått att vi inte gjort.

Vid scenen på den liberala valvakan svävade nu en EU-guldballong omgiven av budskapet ”Ja, Oui, Yes, Sí” till Europeiska unionen.

Partimedlemmarna serverades mousserande vitt vin och alkoholfria alternativ i höga champagneglass och kunde också kalasa på diverse tilltugg, inklusive wraps med högrev, kyckling eller vegetariskt.

Bakslaget i EU-valet var givetvis väntat. Liberalerna har balanserat på avgrundens rand i alla opinionsmätningar inför valdagen, på gränsen till fyraprocentsspärren. Nu var frågan bara hur dåligt resultatet skulle bli.

Att missa en plats i EU-parlamentet vore en katastrof för ett parti som beskriver sig som Sveriges mest EU-vänliga. Dessutom ett jättefiasko för partiledarens Jan Björklund i hans sista valrörelse.

Björklund strategi ända från riksdagsvalet och framåt har varit att isolera Sverigedemokraterna från politiskt inflytande.

Skräckscenariot inför valdagen var att L utplånas i Europa samtidigt som SD gick kraftigt framåt. Nu blev SD:s uppgång 5,7 procent, medan L tappade 5,8 procent enligt det resultat som gäller tills vidare.

Annons
Annons

Liberalerna har haft en tuff period efter riksdagsvalet i höstas. Uppgörelsen med S splittrade partiet och har varit tärande på förtroende bland partiets borgerliga väljare. Januariavtalet och budgetsamarbetet med regeringen har pressat ner opinionssiffrorna.

Inför EU-valet hoppades L nu att man skulle kunna vända den negativa trenden med sviktande väljarstöd efter riksdagsvalet.

I EU-valet 2014 blev Liberalerna fjärde största parti med 9,9 procent och två mandat, då med röstmagneten Marit Paulsen som förstanamn, med den nu i sista stund petade Cecilia Wiksström som tvåa. Ändå var det en kraftig tillbakagång jämfört med 2009 när L fick 13,6 procent och tre mandat, även då med Paulsen överst på listan.

Jan Björklund lämnar nu scenen med cementerade bottensiffror.

Runt hörnet väntar nu nästa prövning för partiet: En tuff kamp om vem som ska ersätta Jan Björklund som partiledare.

Nyamko Sabuni har redan meddelat sin kandidatur, Erik Ullenhag väntas göra det inom kort. Även Johan Persson och Christer Nylander antas stå till valberedningens förfogande. Vilka namn som lanseras ska vara spikat senast inom två veckor.

Jan Björklund själv lämnar scenen med cementerade bottensiffror. Tolv år som partiledare har inte gett något lyft. I riksdagsvalen har L gått från 7,5 till 5,5 procent. I EU-valet fick partiet nu mindre än en tredjedel av rösterna jämfört med toppnoteringen för tio år sedan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons