Annons

Ryssland förbereder svar på USA:s sanktioner

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (till vänster) lyssnar på ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova. Arkivbild.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (till vänster) lyssnar på ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova. Arkivbild. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland går hårt åt USA:s sanktioner mot landet som motiveras med nervgiftsattacken i Storbritannien.

– Ryssland kommer att förbereda motåtgärder som svar på Washingtons nya fientliga drag, säger Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån Interfax.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska ambassaden i Rysslands huvudstad Moskva. Arkivbild.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TTBild 1 av 1

Den amerikanska ambassaden i Rysslands huvudstad Moskva. Arkivbild.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TTBild 1 av 1
Den amerikanska ambassaden i Rysslands huvudstad Moskva. Arkivbild.
Den amerikanska ambassaden i Rysslands huvudstad Moskva. Arkivbild. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Zakharova kallar USA:s ultimatum lönlöst och utsiktslöst.

Även Kremls talesperson Dimitrij Peskov rasar över sanktionerna och avfärdar anklagelserna om att Ryssland skulle ligga bakom nervgiftsattacken.

– Kopplingen mellan de nya åtgärderna, som vi som sedan tidigare anser är olagliga, och fallet i Salisbury är oacceptabel, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Moskva har dock fortsatt hopp om att bygga konstruktiva relationer med Washington, säger Peskov.

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Utredningen har visat att det handlade om nervgiftet Novitjok, som utvecklats i dåvarande Sovjetunionen. Storbritannien anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningarna. Ryssland har hittills nekat till inblandning.

De amerikanska sanktionerna införs i flera steg med stöd i en amerikansk lag som ska förhindra användning av kemiska och biologiska vapen. I ett första steg kommer sanktioner införas på export av produkter kopplade till nationell säkerhet, uppger en företrädare för amerikanska utrikesdepartementet för Reuters.

Det kommer bland annat omfatta teknologi som behövs i den ryska olje- och gasindustrin samt viss elektronik. I teorin kan det ryska flygbolaget Aeroflot drabbas, om det behöver komponenter som omfattas av sanktionerna, enligt UD-företrädaren.

En andra fas i sanktionerna kommer att bli långt mer omfattande om den verkställs.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons