Annons

Rysk maktshow – startskott för väg mot fred i Syrien

Irans utrikesminister Javad Zarif samt Rysslands Sergej Lavrov.
Irans utrikesminister Javad Zarif samt Rysslands Sergej Lavrov. Foto: Valentin Flauraud/AP/TT

En ny världsordning genomsyrade onsdagens historiska möte mellan Syriens regim och dess opposition – startskottet för vad som kan bli fred. Men i bakgrunden hölls en storslagen maktshow med helt andra aktörer.

Under strecket
Publicerad

Från vänster, Irans utrikesminister Javad Zarif, Rysslands dito Sergej Lavrov samt Turkiets Mevlut Cavusoglu.

Foto: Valentin Flauraud/AP/TTBild 1 av 2

”Det är tveklöst de tre som bestämmer”, säger Syrienexperten Fabrice Balanche vid Lyon-universitetet.

Foto: Valentin Flauraud/AP/TTBild 2 av 2

GENÈVE Den 30 oktober 2019 går sannolikt till historien som dagen då ett av modern tids värsta krig började vägen mot ett formellt slut. Det snart nioåriga kriget i Syrien har redan vunnits på slagfältet av den ryskstödda Assadregimen.

Det är en mycket svår uppgift som väntar, men vi måste ha tålamod.

Men på onsdagen träffades för första gången regimen och oppositionen öga mot öga i Genève för att hamra fram en ny konstitution som ska leda till FN-övervakade fria val och lägga grunden till fred.

Detta är det första politiska avtal som slutits mellan parterna sedan kriget började i mars 2011.

Det är tre sidor i konflikten som nu skapat en konstitutionell kommitté. Där ingår 150 delegater med en tredjedel vardera från regimen, oppositionen och civilsamhället. Det har tagit 18 månader att få fram denna grupp, där flera namn på oppositionen stoppats av Assadregimen.

På måndag startar de på allvar arbetet med en ny konstitution med stöd av FN:s Syriensändebud Geir Pedersen. Alla beslut ska fattas genom konsensus, eller åtminstone 75 procents majoritet, så att inget block kan dominera.

Annons
Annons

Från vänster, Irans utrikesminister Javad Zarif, Rysslands dito Sergej Lavrov samt Turkiets Mevlut Cavusoglu.

Foto: Valentin Flauraud/AP/TTBild 1 av 1

– Detta är en historisk stund och en chans att skapa något nytt för Syrien efter nästan nio års krig. Det är en mycket svår uppgift som väntar, men vi måste ha tålamod, framhärda och vara beredda att kompromissa, sa Geir Pedersen vid ceremonin på FN-högkvarteret i Genève där kommittén skapades formellt.

Från vänster, Irans utrikesminister Javad Zarif, Rysslands dito Sergej Lavrov samt Turkiets Mevlut Cavusoglu.
Från vänster, Irans utrikesminister Javad Zarif, Rysslands dito Sergej Lavrov samt Turkiets Mevlut Cavusoglu. Foto: Valentin Flauraud/AP/TT

Men den gyllene salen var full med bleka stenansikten, både på oppositionens och regimens sida. Geir Pedersen konstaterade att ”jag förstår att det inte är lätt för er alla att vara tillsammans i detta rum”. Men han betonade att det ändå är ett ”kraftfullt hopp” för syrier över hela världen.

Regimens representant Ahmad Kuzbari var mer hårdför i tonen. Han framhöll att regimens ”kamp för att skydda landet” varit fullständigt legitim och hyllade den syriska arméns ”uppoffringar och heroiska insatser”. Oppositionens representant Hadi al-Bahra lyssnade sammanbitet till dessa ord. Med blicken riktad rakt fram sa han att fred i Syrien ska handla om att ”uppnå rättvisa och fred, inte om att vinna kriget”. Så fort ceremonin var över försvann de blixtsnabbt åt varsitt håll - utan att skaka hand.

Det är en tveklöst en brant uppförsbacke som väntar i samtalen. Det är en sak att vinna kriget, en helt annan att vinna freden.

Annons
Annons

”Det är tveklöst de tre som bestämmer”, säger Syrienexperten Fabrice Balanche vid Lyon-universitetet.

Foto: Valentin Flauraud/AP/TTBild 1 av 1

Det finns ingen militär lösning på denna konflikt.

Den nu återupptagna politiska processen i Genève ses dock av vissa som Assads sätt att – genom FN – legitimera hans fortsatta styre. FN används som ett sätt att göra honom rumsren, anser kritiker. Men försiktigt hoppfulla bedömare pekar på att någon sorts kompromiss kan vänta. Det blir svårt för Assad att få ekonomiskt stöd för återuppbyggnad från omvärlden om han inte ger oppositionen något utrymme i ett framtida Syrien, menar de.

Två ord återkom dock hela tiden på onsdagen – från alla sidor. Denna nya process ska vara enbart ”Syrien-ledd och Syrien-kontrollerad”. Med det menas att det ska vara syrierna själva som bestämmer om framtiden, utan utländsk inblandning.

”Det är tveklöst de tre som bestämmer”, säger Syrienexperten Fabrice Balanche vid Lyon-universitetet.
”Det är tveklöst de tre som bestämmer”, säger Syrienexperten Fabrice Balanche vid Lyon-universitetet. Foto: Valentin Flauraud/AP/TT

Det klingade möjligen en aning falskt efter den exempellösa maktuppvisning som gjordes kvällen innan av Ryssland, Iran och Turkiet vid FN-högkvarteret i Genève. Då höll utrikesministrarna Sergej Lavrov, Javad Zarif och Mevlut Cavusoglu en presskonferens som mest liknade ett jublande triumftåg.

De tre klev upp på podiet som tre rockstjärnor – brett leende och sprickfärdiga av stolthet framför de tre nationernas landsflaggor.

– Det finns ingen militär lösning på denna konflikt, hävdade Lavrov med armbågarna på podiet. Detta efter att Assad-regimen vunnit kriget med hjälp av Ryssland och Iran. Plus att Assad kunnat ta tillbaka sista biten av Syrien efter att USA dragit tillbaka sina trupper från nordöstra delen och Turkiet jagat kurderna på flykt inför en fördömande omvärld.

Denna trojkas uppträdande stod i bjärt kontrast till USA:s, vars särskilda Syrien-sändebud Joel D Raybum också höll en presskonferens kvällen före det historiska syriska mötet. Men han stod ensam i ett korridorliknande hörn utan flagga, hundratals säkerhetsvakter, bombhundar och internationella tv-kameror. Han svarade artigt på frågor med blicken i fjärran.

Såväl dessa scener som kroppsspråken talar sitt tydliga språk: det är Ryssland, Iran och Turkiet som drar i tåtarna och kan spänna musklerna – medan USA och västländerna nu hamnat på läktaren när det gäller en av världens mest explosiva regioner. Kort sagt; det råder en ny sorts världsordning, i alla fall i detta hörn av världen.

– Det är tveklöst de tre som bestämmer. Genèveprocessen är bara en sorts filial för denna grupp. USA har dragit sig ur, det är ”mission completed” för Trump. Han vill stänga Syrien-mappen och tänker nu bara på valet nästa år. Ryssland får ta hand om resten”, säger Syrienexperten Fabrice Balanche vid Lyon-universitetet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons