Annons

Rysk oppositionsledare släppt från fängelse

Den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj vid en rättsförhandling i Moskva under torsdagen.
Den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj vid en rättsförhandling i Moskva under torsdagen. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Den ryske oppositionelle politikern Aleksej Navalnyj har släppts efter att ha avtjänat sitt 30 dagar långa fängelsestraff, meddelar hans talesperson.

Han greps och dömdes den i juli för att ha uppmanat till en demonstration utan tillstånd.

Under strecket
TT
Publicerad

Polisen var på plats utanför fängelset när Navalnyj vandrade ut, men gjorde ingen ansats att gripa honom igen. Han riskerar dock att frihetsberövas på nytt eftersom han har fortsatt att uppmana till protester.

Oppositionsledaren fördömde omedelbart de ryska myndigheternas "terrorhandling" när de hindrat protester i Moskva de senaste veckorna.

– Rörelsen kommer att fortsätta växa och regimen kommer att ångra vad den har gjort, sade han till journalister utanför fängelset.

Gripandet och domen kom några dagar före den protest han uppmanat till, som riktade sig mot att flera oppositionspolitiker uteslutits från ett lokalval i september.

Flera andra framträdande oppositionspolitiker greps och fick sina bostäder genomsökta samma dag som Navalnyj och fler än 550 personer greps under demonstrationsdagen den 27 juli, där runt 3 500 människor deltog.

Protesterna var olagliga, enligt myndigheterna.

Under fängelsetiden har Navalnyj fått sjukhusvård för vad som enligt läkarna var en "allvarlig allergisk reaktion". Navalnyj själv har sagt att han kan ha blivit förgiftad.

Helgen innan Navalnyj greps demonstrerade enligt oppositionen fler än 20 000 människor tillsammans med de oppositionspolitiker som nekats att ställa upp i lokalvalet.

De flesta oppositionsledare som inte får ställa upp i lokalvalet har också frihetsberövats för att ha brutit mot demonstrationslagar.

Rysslands president Vladimir Putin talade för första gången om rörelsen vid ett besök i Frankrike i måndags. Han lovade då att hindra uppkomsten av massdemonstrationer i Moskva, liknande Gula västarna-protesterna i Frankrike.

Efter reklamen visas:
Rysk oppositionsledare släppt från fängelse
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons