Monika och André Oscarsson med gravidbeviset.
Monika och André Oscarsson med gravidbeviset. Foto: Denis Sinyakov

Ryssland svenskparets sista hopp: ”Vi har provat allt”

Med tömda besparingar och ett lån på 300 000 kronor åker Monika och André Oscarsson till Sankt Petersburg för att försöka få barn med hjälp av den ryska fertilitetsindustrin, som lockar med bebisgaranti.

De är långt ifrån ensamma. Ryssland har under flera år blickat mot Sverige och Norge för att marknadsföra sina kliniker.

Uppdaterad
Publicerad

SANKT PETERSBURG Monika Oscarsson visar upp en filt som hon har virkat tillsammans med sin man.

– Det är mormorsrutor. Blomman i mitten har han gjort alldeles själv, säger Monika och ler mot André.

Att göra bebisfilten var en form av terapi för att stilla en gemensam längtan, en gränslös längtan efter ett eget barn. För det är något centralt som de saknar i idyllen i Färlöv utanför Kristianstad. De träffades i slutet av 1990-talet och har varit ett par sedan 2012. Turerna med vården har varit många sedan fertilitetsutredning hade inletts när Monica var 38 år. Allt eftersom tiden gick ansågs hon vara för gammal.

”Kommer du upp i ålder tar det längre tid att bli gravid”, fick hon höra.

Därför fick hon inte ta del av landstingsfinansierade provrörsbefruktningar. Enligt dagens rekommendationer bör kvinnan vara maximalt 40 år och mannen 55 år för att genomgå en konstgjord befruktning.

De säger att de har provat allt – och de är inte ensamma.

– Vi har druckit alger, käkat naturpreparat, gått på akupunktur tillsammans. Jag har legat upp med benen på väggen, med rumpan en halv meter upp, så att det inte ska rinna ut, säger Monika med gott humör.

Hopp och drömmar om ett barn. Monika och André Oscarsson på plats i Sankt Petersburg.
Hopp och drömmar om ett barn. Monika och André Oscarsson på plats i Sankt Petersburg. Foto: Denis Sinyakov

Efterfrågan på donerade ägg och spermier är betydligt större än tillgången, och väntan på behandling skapar långa köer. Tiden rinner ut för många som vill skaffa barn, och kötiden varierar beroende på var i landet man bor.

Annons

– För både mamman och barnet finns det större medicinska risker när man är över 40 år. Föräldrarna ska kunna ta hand om barnet under hela uppväxten, säger Åsa Sandgren-Åkerman på Sveriges Kommuner och Landsting.

Allt det här bidrog till att paret sökte sig utomlands. I Danmark gjordes två IVF-försök, i Polen hade paret planer på att göra en fertilitetsutredning och en tredje behandling avbröts när Monika började ifrågasätta kvaliteten på sina ägg.

– Jag gick rakt in i väggen och var hemma i två år.

Spänd förväntan för det svenska paret.
Spänd förväntan för det svenska paret. Foto: Denis Sinyakov

Lyckades det inte skulle vi få pengarna tillbaka. Jag kände lättnad.

André har en dotter sedan tidigare som bor hos sin mamma, hans tidigare partner.

– Det är min dröm att ha mer än ett barn. Jag minns att jag dammsög hemma, vände mig om och kände att jag hade en liten grabb som satt på dammsugaren, säger André, vars ögon tåras vid tanken.

Annons

De övervägde adoption, men det tar också tid och innebär begränsningar på grund av parets ålder. Och ekonomin var redan belastad.

– Ställer du dig i adoptionskö kan du inte göra IVF samtidigt, säger Monika.

Hon googlade på vad man kan göra när IVF inte funkar. Hängde i Facebook-grupper, läste om mirakelbebisar och ofrivillig barnlöshet. Till slut såg hon ett inlägg om bebisgaranti via en rysk klinik i Sankt Petersburg.

– Hur kan de garantera mig ett barn? Lyckades det inte skulle vi få pengarna tillbaka. Jag kände lättnad.

På kliniken.
På kliniken. Foto: Denis Sinyakov

De såg att kliniken skulle anordna en informationsträff i Göteborg, åkte dit och träffade bland annat en svensk kvinna som kliniken använder som dragplåster i sin marknadsföring. Efter tio IVF-försök hade kvinnan blivit gravid.

Annons

– Jag kände att vi hade kommit hem, säger Monika om seminariet.

Vid köp av paketet med äggdonation, och i fall en graviditet inte lyckas på tre försök, återbetalas 80 procent.

– Jag har svårt att tänka mig att de skulle marknadsföra garantin så hårt om den inte skulle fungera. Om det skulle finnas ett fall som inte lyckas så kommer det att förstöra deras rykte, säger Monika.

Monikas och Andrés faktura, som SvD har tagit del av, hamnade på ungefär 196 000 kronor. Kliniken uppger att paret fått en ”rejäl rabatt” på cirka 31 000 kronor.

1/3

Här syns det donerade ägget som tillhör Monika Oscarsson.

Foto: Denis Sinyakov
2/3

Anna Gusareva and Svetlana Shlykova jobbar i laboratoriet på fertilitetskliniken i Sankt Petersburg.

Foto: Denis Sinyakov
3/3
Foto: Denis Sinyakov

För att kunna betala har paret belånat huset, och lånet på 300 000 kronor ska täcka alla kostnader. 60 000 kronor har skänkts av bekanta. Vad totalkostnaden landar på är ännu osäkert – de kan behöva åka till Ryssland fler gånger. Visum, hotell, omkostnader och mediciner betalas separat.

– Att det finns en garanti gör mig trygg – jag vet att vi har två försök till om detta misslyckas.

Äggdonationen är inte riskfri. På grund av tidigare komplikationer bedöms Monikas fall som en högriskgraviditet.

Annons

– Inför äggdonationen kommer min kropp att släckas ner. Kroppen försätts i ett kliniskt klimakterium tre månader före det medicinska ingreppet för att förhindra ägglossning.

De vet att det här är deras sista chans. Monika blir 45, och André 48 i år.

André har ett slags kromosombrott på sina spermier, som innebär att det nästan är omöjligt för honom att få barn med en kvinna på naturlig väg.

Men läkaren och ägaren till kliniken, Olga Zaytseff, tror ändå inte att det blir något problem för ägget att bli befruktat. Därför används Andrés spermier i stället för att köpa andra via kliniken.

– Varför kapa hela armen och ta allt donerat när du bara behöver äggdonator? säger Monika.

De vet att det här är deras sista chans. Monika blir 45, och André 48 i år.

Foto: Denis Sinyakov
Annons

En kylig eftermiddag promenerar paret längs huvudgatan i Rysslands näst största stad, Sankt Petersburg. De är på väg till apoteket för att hämta ut mediciner, och har varit här i över tio dagar i väntan på att det befruktade ägget ska sättas in. De har köpt en present till bebisen – ett halsband med ett Fabergéägg.

Det var tsar Aleksander III av Ryssland som beställde det första ägget påsken år 1885 som en present till sin danska hustru, Maria Fjodorovna. Inuti det emaljerade ägget doldes en gyllene överraskning.

Inför resan var oron stor. Hon arbetade extra utöver sitt jobb som lärare. Stressen innebar psykiska påfrestningar samtidigt som hon inför IVF-behandlingen försökte gå ner i vikt.

Det påminner om ett nyrenoverat spa, inte om en medicinsk klinik.

Väl framme har de försökt slappna av, ätit på restauranger och turistat för att skingra oron. Efter många turer har kliniken valt ut en donator som paret har godkänt.

– Hon verkar perfekt. I hennes handskrivna brev gjorde hon hjärtan över sina i:n. Precis som jag, säger Monika.

Annons

Olga Fertility Center tar upp flera våningar i ett sekelskifteshus där patienter välkomnas av takkronor och gråa färger på väggarna. Paret är här för att sätta in det befruktade ägget, som nu efter fem dagar sägs vara av högsta kvalitet.

En dyr fasad bland rysk choklad, hissmusik och lyxiga soffor. Det påminner om ett nyrenoverat spa, inte om en medicinsk klinik. Svenskarna möts med kramar av medarbetarna.

1/3
Foto: Denis Sinyakov
2/3
Foto: Denis Sinyakov
3/3
Foto: Denis Sinyakov

Omkring 25 personer kommer till kliniken varje vecka. Mer än hälften av patienterna är från Skandinavien, oftast från Norge och Sverige.

Kliniken lockar kunder med en databas med 600 äggdonatorer, varav 200 beskrivs som aktiva att välja bland. De blivande föräldrarna ska kunna välja rätt donator utifrån sina prioriteringar.

– Många kvinnor letar efter den fysiska likheten. Andra efter en examen i matte eller i språk. Äggdonationer var inte tillåtna 2005 när vi började leta patienter i Skandinavien. Nu är det lagligt, men kölistorna är enorma, säger Olga Zaytseff.

Under 2015–2018 registrerades 796 svenskar för behandling på hennes klinik. 584 av dem uppges ha blivit kliniskt gravida. Men det är svårt att få konkreta svar på hur många kvinnor som har fött barn efter klinikens hjälp.

Annons

Det är också där som ”bebisgarantin” faller ut – patientens behov anses var täckta först när barnet föds, annars får kvinnan pengarna tillbaka.

Av åtta befruktade ägg fick vi fyra i AA-kvalitet. Så jag har ett AA-ägg i magen.

Om allt lyckas avgörs främst av kvinnans ålder. Vanligtvis behöver patienterna två försök med äggdonation eller embryoadoption innan de kan bli gravida. Men det varierar.

– Vi kan inte veta innan hur en viss sperma funkar med äggen, säger Olga Zaytseff.

Efter ingreppet, som var över på några minuter, dricker Monika te och andas ut.

Överraskningen inuti Maria Fjodorovnas Fabergéägg, presenten hon fick av tsaren, sägs ha varit ett guldägg. Monika har nu sina egna guldägg, säger hon.

– Av åtta befruktade ägg fick vi fyra i AA-kvalitet. Så jag har ett AA-ägg i magen, säger Monika.

I laboratoriet ser vi hennes befruktade ägg på en skärm.

– Nu är vi gravida, säger hon hoppfullt.

Gravidbeviset.
Gravidbeviset. Foto: Denis Sinyakov

Nu väntar veckor av sprutor och hormoner som bland annat ska hålla fostret vid liv.

– Det är detta vi har väntat på. Jag vill inte missa den här resan, säger André förväntansfullt medan han bär hennes handväska.

Monika vill skriva en blädderbok för barnet om deras resa, för att berätta hur det framtida barnet blev till. Hon vet hur boken ska börja.

– Jag fick ett ägg som en gåva av en annan kvinna, och så blev du till.

De försöker lägga framtida oro på hyllan, och vet att ”bebisgarantin” är på vinst och förlust, men är samtidigt medvetna om riskerna.

– Nu kör vi. Det här är det sista vi gör. Funkar inte detta så finns det inte så mycket mer att göra, då får man komma till någon form av acceptans. Om det inte funkar, det får vi ta senare. Nu är det fokus på barn, säger hon.

Hopp och drömmar om ett barn. Monika och André Oscarsson på plats i Sankt Petersburg.

Foto: Denis Sinyakov

Spänd förväntan för det svenska paret.

Foto: Denis Sinyakov

På kliniken.

Foto: Denis Sinyakov

Här syns det donerade ägget som tillhör Monika Oscarsson.

Foto: Denis Sinyakov

Anna Gusareva and Svetlana Shlykova jobbar i laboratoriet på fertilitetskliniken i Sankt Petersburg.

Foto: Denis Sinyakov
Foto: Denis Sinyakov
Foto: Denis Sinyakov
Foto: Denis Sinyakov
Foto: Denis Sinyakov
Foto: Denis Sinyakov

Gravidbeviset.

Foto: Denis Sinyakov