Annons

Lotta Lundberg:Ryska kvinnolaget de riktiga VM-vinnarna

Ryska kvinnor jublar efter att det ryska herrlandslaget gjort sitt andra mål på Saudiarabien i öppningsmatchen i årets fotbolls-VM. Efter turneringen har en rysk debatt rasat om ryska kvinnors umgänge med utländska fotbollsfans.
Ryska kvinnor jublar efter att det ryska herrlandslaget gjort sitt andra mål på Saudiarabien i öppningsmatchen i årets fotbolls-VM. Efter turneringen har en rysk debatt rasat om ryska kvinnors umgänge med utländska fotbollsfans. Foto: Vadim Ghirda/TT

”Vi har fostrat en generation horor.” Att ryska kvinnor uttryckt förtjusning över att få möta utländska fans har orsakat en rasande debatt. Kvinnorna har till och med blivit kallade prostituerade. Men de ryska kvinnorna biter ifrån.

Under strecket
Publicerad

Herrarnas fotbolls-VM är förvisso över, men litet av karamellen finns kvar att suga på. I Ryssland utbröt en hejdlös och infekterad debatt när de utländska fansen strömmade in över gränserna.

Hör och häpna. Under rubriken ”Make Tinder great again” i tidningen Zimamagazine beskriver ryska kvinnor raggningsläget som ”rena smörgåsbordet”, ”ett smultronställe”:

”Med ryssar känner jag mig jämt som om jag är hund på en hundutställning”, säger Natasja och fortsätter:

”Jag tycker det verkar som om ryska killar är traumatiserade på något sätt. Om man räknar bort bögarna, de gifta och de galna, då återstår bara en komplicerad matematik. Alla snackar en sån massa skit.”

Det är lättare att tala med utlänningarna. Fansen beskrivs som rena, artiga och trevliga. Ja, även våra svenska gossar.

”För att klara konkurrensen måste de [ryska män] ha rena kläder och raka sig under armarna”, säger Marina och fortsätter:

”Jag har träffat en jänkare och det finns inte på kartan att jag skulle behålla trosorna på.”

Gissa om det tog hus i helvete. Parlamentsledamoten Tamara Pletnjova varnade ryska kvinnor för att ha sex med utländska män för att inte rasblandade barn skulle komma till världen. Den 33-åriga författaren Platon Besedin skrev ett ursinnigt inlägg i den rikstäckande Moskovskij Komsomolets att ” vi har fostrat en generation horor”:

Annons
Annons

” …hororna är överallt som kackerlackor som vant sig vid att konsumera, frossa och skita utan att tänka på annat än sina egna behov. Höjden av lycka för dem är att mantalsskriva sig i den ’vite mannens’ kök och leva mätta och belåtna. Och vad har de för val när deras egna kök är så eländiga, och befolkade av halvdöda varelser i träningsoverallsbyxor?”

Detta ska ses i skenet av att Kreml helst vill att den ryska befolkningen ska inbilla sig att ryssar är mer andligt högstående och moraliskt sofistikerade än det dekadenta väst.

Men de ryska kvinnorna biter ifrån. I Cosmopolitan 28/6 skriver Snezjana Gribatskaja:

”Ja, kära läsarinnor, vi är alla skyldiga ett tack till Julio, Pedro, Hans, Xavier, Peter och Johan för att de utan att själva menade det visade oss hur ryska män ser på oss. Det spelar ingen roll vad Julio, Pedro och Hans och alla de andra tycker om oss i själva verket. De kräver inte något av oss, utan säger : ”Du är så snygg! Låt oss ha kul!” Och säger vi ”Ja”, så har vi kul. Och säger vi ”Nej”, så ler de och säger hej då. De av oss som ville ha bra sex med glada fans har fått det. Men vi har fått något mycket mer också. Vi har förstått att vi kan ses som människor och kanske kan vi vänja oss att se på oss själva så också efter VM. Schack-matt, Ivan! Jag menar – kvinnolaget vann på straffar.”

Eftersom jag inte själv var i Ryssland under VM vill jag inte ta ställning i frågan. Kvinnornas namn är dessutom fingerade. Vilket talar sitt tydliga språk, vad som är farligt att säga och inte.

Men jag måste säga att mitt i tragikkomiken friskar det upp. Det strukturella förtrycket med tydliga offer och förövare är ingen enkel hierarki – om nu någon trodde det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons