9-åriga Aleksandra, ”Sasja”, Tankieva (tvåa fr h) under danslektionen, en av kulturskolans många aktiviteter.
9-åriga Aleksandra, ”Sasja”, Tankieva (tvåa fr h) under danslektionen, en av kulturskolans många aktiviteter. Foto: Denis Sinyakov

Ryska Sasja, 9, drillas som under Sovjettiden

Efter skolan: Dans, piano, musikteori, körsång. Ett tiotal extra lektioner i veckan håller Sasja Tankieva, 9 år, sysselsatt. Hon är inte ensam – att späcka barnens fritid och helger med aktiviteter har blivit allt vanligare i medelklassens Ryssland. Orsakerna är flera.

Publicerad

FIRSANOVSKAJA, MOSKVA Aleksandra ”Sasja” Tankievas pianolärare placerar sina fingrar över hennes och trycker ner tangenterna. Nioåringen ska lära sig spela rätt.

Läraren vill gärna visa upp sin elev, och uppmuntrar henne att ta i lite extra.

– Var inte rädd, Sasja!

Hon är från en vanlig medelklassfamilj utanför Moskva som har valt att lämna hetsen i innerstaden. Hon går i tredje klass på en statlig skola i Firsanovskaja, fem mil nordväst från centrala Moskva.

På dagarna har Sasja sex lektioner varje dag i skolan. Efteråt deltar hon i aktiviteter på en kulturskola. Fem gånger i veckan tar hon danslektioner, och så blir det två pianolektioner, två körsångslektioner, och en lektion i musikteori.

Ni är på en scen och ni är artister!

När hon ombeds spela mer fritt växlar Sasja självsäkert från tonsättaren Pjotr Tjajkovskij till Mozart på några sekunder. Hon har en äldre syster som har spelat piano i nio år. Hon heter Darija, kallas för ”Dasja”, och är 15 år. Barnens pappa, egenföretagaren Timur Tankiev, hämtar och lämnar på kulturskolan där hon är mellan 17.00 och 19.00 varje kväll. På lördagarna kan hon ha uppemot tre lektioner i rad. Söndagen är enda lediga dagen då familjen kan göra utflykter tillsammans.

Färgglada diplom och pokaler pryder väggarna inne på kulturskolan. Rektorn är stolt över de elever som medverkar i tävlingar och vinner priser.

Sasja får skjuts av sin pappa Timur Tankiev till kulturskolan för aktiviteter varje vardag 17.00–19.00. Hon spelar piano, sjunger i kör och dansar fem gånger i veckan.
Sasja får skjuts av sin pappa Timur Tankiev till kulturskolan för aktiviteter varje vardag 17.00–19.00. Hon spelar piano, sjunger i kör och dansar fem gånger i veckan. Foto: Denis Sinyakov
Annons

Under Sovjettiden var idrotts- och kulturskolor statliga. De fanns nästan i varje stad i syfte att stärka barnens intellektuella, fysiska, emotionella och moraliska förmågor. Det var tradition, och alla kunde vara med. Nästan alla barn deltog i fritidsaktiviteter som var gratis.

Mycket är sig likt – det finns fortfarande statliga skolor och gratisaktiviteter.

Bland medelklassen är den aktiva fritiden mycket betydelsefull. Det blir allt allt vanligare att föräldrar, som har råd att betala för privata klasser, väljer och vrakar bland modernare utbud och bättre lärare för att ge barnen en meningsfull och lärorik fritid.

Jag föredrar musiken. Den här läraren gör mig lite rädd när hon skäller.

Många föräldrar tycks välja liknande aktiviteter som de själva deltagit i för att vidga sina barns vyer. Ofta handlar det om klassiska ryska paradgrenar som dans, konståkning, konst, musik eller schack.

En orsak att barnens fritid fylls med olika hobbyer är att de inte ska fastna framför mobiltelefoner och skärmar, berättar familjen Tankiev, som därför inte har några datorer hemma. Äldsta dottern har vissa mobilrestriktioner.

Annons
Aleksandra, ”Sasja” Tankieva med pianoläraren Jekaterina Slonova i en statlig skola utanför centrala Moskva.
Aleksandra, ”Sasja” Tankieva med pianoläraren Jekaterina Slonova i en statlig skola utanför centrala Moskva. Foto: Denis Sinyakov

Efter pianolektionen, som varar i omkring 20 minuter, springer Sasja vidare till körlektionen. Barnen marscherar upp på aulans stora scen. Hållningen är allt – de ska föra sig med värdighet, säger körläraren.

– Ni är på en scen och ni är artister!

Sasja står längst fram, men mitt i lektionen rusar hon iväg för att byta om till den sista lektionen för kvällen.

Vi kom överens om något, men inget hände – precis som vår regering! Håll er på tårna!

I skolans kapprum gör barnen sig i ordning. Det finns inga omklädningsrum, barnen trängs i små klungor och byter om så fort som möjligt. En pappa flätar sin dotters hår och gör en spektakulär håruppsättning.

Det är hög tid för veckans första koreografilektion med en sträng danslärare, Irina Kareeva, som Sasja är lite rädd för.

Annons

– Jag föredrar musiken. Den här läraren gör mig lite rädd när hon skäller, säger Sasja.

Sasja på körlektion.
Sasja på körlektion. Foto: Denis Sinyakov

Dansläraren har kort platinablonderat hår och hård sminkning. Hon drar flickorna i armarna och ber en av eleverna att dra in magen. De smalaste får stå längst fram.

– Två gånger snabbare måste ni arbeta!

Hur många gånger har jag sagt att ni inte får göra misstag? Det är enkelt att ligga på soffan – inget annat i livet är enkelt.

Irina Kareeva instruerar dragspelaren att spela fortare – till och med han sackar efter.

– Inte ens två av er höll takten. Vi kom överens om något, men inget hände – precis som vår regering! Håll er på tårna! Ni måste hålla linjen!

Hon vill att barnen ska ta lektionen på allvar, som om det vore ett riktigt framträdande.

– Hur många gånger har jag sagt att ni inte får göra misstag? Det är enkelt att ligga på soffan – inget annat i livet är enkelt.

Annons
1/3

Tillåter inga misstag. Dansläraren Irina Kareeva rättar 9-åriga Sasja under dansklassen.

Foto: Denis Sinyakov
2/3

En pappa flätar sin dotters hår inför veckans första koreografilektion med dansläraren som Sasja är lite rädd för.

Foto: Denis Sinyakov
3/3

Danseleverna repeterar under överinseende av Irina Kareeva inför julhelgernas dansuppvisning.

Foto: Denis Sinyakov

Familjen Tankievs barn deltar däremot inte i tävlingar som hålls på kulturskolan.

– Lärare älskar när deras elever vinner priser vid skolans tävlingar, då har de själva lyckats. Därför är aktiviteterna viktiga. Det ska finnas någon i klassen som har vunnit något, så att de har något att visa upp, säger pappa Timur.

De flesta av aktiviteterna på Sasjas kulturskola är gratis, vilket lockade familjen som bara betalar för en klass per termin.

Det var så självklart för mig att de skulle studera musik eftersom jag satsade på det.

Själva tycker inte föräldrarna att de pressar barnen att utöva för många olika aktiviteter.

– Pressen kommer från skolan, säger Timur.

– Pressen märks när många barn är samlade. Man kan också bryta mot reglerna, och tillbringa 15 minuter på en aktivitet och sedan gå därifrån. Visst kan det finnas grupptryck på att prestera bättre, och mellan föräldrarna, men vi känner allas barn här.

Timur och Maria säger sig vara mindre strikta och stränga vad gäller sin barnuppfostran. De vill uppmuntra att barnen utvecklas – i stället för att kontrollera dem. Däremot har de infört en regel som begränsar den äldre dotterns användning av internet på mobilen.

Annons
Sasja byter om i ett gemensamt och stökigt kapprum.
Sasja byter om i ett gemensamt och stökigt kapprum. Foto: Denis Sinyakov

Efter danslektionen hämtar Timur upp barnens mamma Maria vid tågstationen och köper hämtpizza. Han jobbar med att renovera veteranbilar i eget företag och hinner vara mer med barnen på dagtid medan mamma Maria Tankieva arbetar.

Hon administrerar internationella projekt på Lukoil, ett av de största ryska oljebolagen.

Putin har också slagit fast att droger är en av grundpelarna i hiphop och ”vägen till en nedbrytningen av nationen”.

Uppmuntran att syssla med musik kommer initialt från henne. Hon är utbildad vid en musikskola, och ville att barnen skulle få färdigheter som hon själv förvärvat genom musiken.

– Det var så självklart för mig att de skulle studera musik eftersom jag satsade på det.

Pappa Timur var emot det i början eftersom musiken inte var barnens eget val.

Annons
1/2

Sasja hemma i soffan.

Foto: Denis Sinyakov
2/2

”Det var självklart för mig att de skulle studera musik”, säger mamma Maria om döttrarna Dasja och Sasja. Pappa Timur var till en början emot eftersom musiken inte var deras eget val.

Foto: Denis Sinyakov

En av orsakerna att barnen sätts i många olika fritidsaktivteter är rädsla för droger. Inom den ryska medelklassen finns en oro för att deras barn ska hamna i fel sällskap. Genom att fylla skolelevers scheman med fritidsaktiviteter hålls barnen borta från att dra runt på stan med fel personer.

Nyligen blossade en debatt upp om hiphopens påverkan på unga efter att en regeringskritisk rappare, Husky, greps. President Vladimir Putin har medgett att rapmusiken blir allt mer populär, men vill inte förbjuda den. Han anser dock att kulturprofiler borde kontrollera sina budskap, vilket han berättade efter att flera hiphop-konserter blivit inställda. Det har kulminerat till en diskussion om vad unga gör på sin fritid.

Patriotism i skolan blir vanligare. Men barnen är smartare än så.

Putin har också slagit fast att droger är en av grundpelarna i hiphop och ”vägen till en nedbrytningen av nationen”.

Timurs 78-åriga mamma Irina Vasiljeva anser att det i dag finns mer kontroll över barns fritid generellt. Föräldrar vill veta var barnen befinner sig av säkerhetsskäl.

Annons

– Barn har mindre fritid, de drillas bara för framtiden. De ska utvecklas för att kunna ta täten i livet, säger Irina Vasiljeva, som är ofta är hos barnbarnen på dagtid efter att de kommit hem från skolan.

1/2

Sasja beklagar att hennes ordinarie pianolärare var sjuk under lektionen SvD bevistade. ”Han är lugn och är snäll. Jag lär mig förstå hur jag ska spela”, säger hon.

Foto: Denis Sinyakov
2/2

Mamma Maria Tankieva, Dasja, Sasja och pappa Timur Tankiev.

Foto: Denis Sinyakov

Något som oroar familjen mer än de många fritidsaktiviteterna är skolundervisningen, och kvaliteten på utbildningen. De är inte förtjusta i att vurmen för rysk patriotism har fått ett uppsving i skolan, vilket också kan användas för att sprida motstridig information.

En av Dasjas lärare sa till exempel att molnet med radioaktiv strålning, efter kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl i Ukraina, spred sig hela vägen till USA, och ”tack och lov inte” till östra Europa. Pappa Timur påpekade att Dasja begrep att detta inte stämmer.

– Dasja identifierar sånt. För oss är kvaliteten på utbildningen viktigare än allt annat. Patriotism i skolan blir vanligare. Men barnen är smartare än så, säger Timur.

Sasja kommer att fortsätta gå på kulturskolan så länge hon tycker att det är kul – hon älskar att stå på scen.

– Som föräldrar uppmuntrar vi Sasja att satsa på det hon själv gillar, säger Timur Tankiev.

Sasja får skjuts av sin pappa Timur Tankiev till kulturskolan för aktiviteter varje vardag 17.00–19.00. Hon spelar piano, sjunger i kör och dansar fem gånger i veckan.

Foto: Denis Sinyakov

Aleksandra, ”Sasja” Tankieva med pianoläraren Jekaterina Slonova i en statlig skola utanför centrala Moskva.

Foto: Denis Sinyakov

Sasja på körlektion.

Foto: Denis Sinyakov

Tillåter inga misstag. Dansläraren Irina Kareeva rättar 9-åriga Sasja under dansklassen.

Foto: Denis Sinyakov

En pappa flätar sin dotters hår inför veckans första koreografilektion med dansläraren som Sasja är lite rädd för.

Foto: Denis Sinyakov

Danseleverna repeterar under överinseende av Irina Kareeva inför julhelgernas dansuppvisning.

Foto: Denis Sinyakov

Sasja byter om i ett gemensamt och stökigt kapprum.

Foto: Denis Sinyakov

Sasja hemma i soffan.

Foto: Denis Sinyakov

”Det var självklart för mig att de skulle studera musik”, säger mamma Maria om döttrarna Dasja och Sasja. Pappa Timur var till en början emot eftersom musiken inte var deras eget val.

Foto: Denis Sinyakov

Sasja beklagar att hennes ordinarie pianolärare var sjuk under lektionen SvD bevistade. ”Han är lugn och är snäll. Jag lär mig förstå hur jag ska spela”, säger hon.

Foto: Denis Sinyakov

Mamma Maria Tankieva, Dasja, Sasja och pappa Timur Tankiev.

Foto: Denis Sinyakov