Annons

Jesper Sundén:Ryska stridsflyg väcker oro för upptrappning

Oroligt läge. Den ryska leveransen av 14 stridsflyg till Libyen kan vara början på en allvarlig upptrappning av kriget. Samtidigt säger sig Ryssland vilja se en vapenvila.

Under strecket
Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vill nu se en vapenvila i Libyen, efter att ryskstödde general Haftar mött motgångar.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

General Haftar får militärt stöd av Ryssland

Foto: Ivan Sekretarev/AP

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vill nu se en vapenvila i Libyen, efter att ryskstödde general Haftar mött motgångar.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vill nu se en vapenvila i Libyen, efter att ryskstödde general Haftar mött motgångar.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vill nu se en vapenvila i Libyen, efter att ryskstödde general Haftar mött motgångar. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Alltsedan diktatorn Gaddafis fall 2011 har Libyen befunnit sig i ett kaos med flera regeringar och miliser som bekämpat varandra. I dag är landet närmast ett ormbo av utländska legosoldater som strider mot varandra och mot libyska miliser.

I veckan varnade Frankrikes utrikesministern Jean-Yves le Drian om att Libyen är på väg att bli ett nytt Syrien, men så har det varit länge. Särskilt som både Assadtrogna syrier och syriska rebeller är på plats och slåss på varsin sida i det libyska inbördeskriget.

De senaste veckorna har styrkor som strider för den FN-erkända regeringen i Tripoli haft stora framgångar. Med hjälp av turkiska vapen och syriska rebeller – som betalas av Turkiet för att slåss på regeringens sida – har flera städer och en viktig flygbas erövrats från general Khalifa Haftars styrkor.

Annons
Annons

General Haftar får militärt stöd av Ryssland

Foto: Ivan Sekretarev/AP

General Haftar, som får militärt stöd av Ryssland, Egypten och Förenade arabemiraten, säger att det handlar om taktiska reträtter. Men på sociala medier kan ses bilder av hur hans trupper, inklusive ryska legosoldater tillhörande den Kreml-allierade Wagner Group, flyr.

På sociala medier finns också klipp som visar hur turkiska drönare bombar sönder ett antal ryska luftvärnsbatterier, så kallade Pantsir-S1, som fram till nu ansetts som mycket avancerat. Regeringstrogna styrkor har även lyckats kommit över ett Pantsir-system, som övergetts av flyende styrkor.

General Haftar får militärt stöd av Ryssland
General Haftar får militärt stöd av Ryssland Foto: Ivan Sekretarev/AP

I det läget har Ryssland skickat 14 stridsflyg, Mig-29:or och Su-24:or, till staden Jufra, som är ett starkt fäste för general Haftars styrkor. När dessa uppgifter först började spridas förnekades det från både rysk och libysk sida.

Talespersonen för Haftars styrkor kallade dem medierykten och lögner, men i veckan publicerade amerikansk militär bilder som visade hur planen flögs från Ryssland till Syrien där de målades om. Därefter flögs de till Tobruk i östra Libyen och sedan vidare till Jufra, där en stor del av de ryska legosoldaterna befinner sig.

– Alltför länge har Ryssland förnekat sin inblandning i den libyska konflikten. Nu går den inte längre att förneka, sa general Stephen Townsend, som leder den amerikanska militären i Afrika.

Annons
Annons

Stridsflygplanen innebär en tydligare rysk inblandning än tidigare. Enligt en FN-rapport som nyhetsbyrån Reuters tagit del av finns 1 200 ryska legosoldater på plats som strider för general Haftar.

Att låta ryska reguljära styrkor få ledigt för att resa och strida som legosoldater i Libyen, Syrien och östra Ukraina är ett smidigt sätt att kringgå diskussioner om inblandning och ansvar för soldater som stupar.

Rysslands inblandning i Libyen handlar delvis om att utöka det ryska inflytandet, men minst lika mycket om att få del av kontrollen över landets oljekällor. Libyen har Afrikas största oljereserver och låga produktionskostnader.

General Haftar har sagt att hans truppers tillbakadragande skulle följas av en massiv kampanj i luften och skickades de ryska stridsplanen dit för att ta sätta denna i verket. Men i och med den amerikanska militärens utspel så börjar Ryssland kanske tveka.

Utrikesminister Sergej Lavrov har på sistone börjat tala alltmer om behovet av en vapenvila och en politisk lösning på konflikten i landet.

Det amerikanska flygvapnets general Jeff Harrigian varnade å sin sida för konsekvenserna om Ryssland skulle etablera sig vid den libyska kusten:

– Det skulle skapa mycket verkliga säkerhetsproblem i Europas södra flank.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons