Annons

Ryssar finansierar Tories inför brittiska valet

Johnson anklagas för att gömma ryssrapport.
Johnson anklagas för att gömma ryssrapport. Foto: Mark Thomas/TT

Ryssar med koppling till president Putin har skänkt motsvarande miljontals kronor till Boris Johnsons Tories. Samtidigt anklagas partiet för att dölja utredningen om Rysslands inflytande över brexitomröstningen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Frank Augstein / TT Bild 1 av 1

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons konservativa parti får allt fler donationer från ryska givare, avslöjar Open Democracy, en organisation som bevakar ekonomiska donationer inom politiken.

Mellan november i fjol och förra månaden har Tories mottagit 498 850 pund, motsvarande drygt sex miljoner kronor, enligt uppgifterna. Det är ungefär en 30 procent mer än donationerna året innan.

Bland givarna finns bland andra Lubov Chernukhin, vars make Vladimir jobbade som finansminister under den ryska presidenten Vladimir Putin i början av 2000-talet.

Hon donerade motsvarande 5,5 miljoner kronor under det senaste året. Bland annat betalade hon 1,6 miljoner för att få äta middag tillsammans med förra premiärministern Theresa May och andra kvinnliga regeringsmedlemmar i april i år.

2014 betalade hon nästan två miljoner för att få spela tennis med Boris Johnson och före detta premiärminister David Cameron, samt ytterligare nästan 400 000 kronor för en middag med den nuvarande utbildningssekreteraren, Gavin Williamson.

Annons
Annons
Foto: Frank Augstein / TT Bild 1 av 1

Lubov Chernukhin är fjärde kvinnan från höger på bilden nedanför, bredvid Theresa May:

British women don't like being told what to do! #parlyquestions #postmatchanalysis #therightwomen

Det Londonbaserade pr-företaget New Century Media donerade ungefär 250 000 kronor till de konservativa i maj i år. Företaget har flera kopplingar till Ryssland. 2013 betalade den ryska regeringen företaget för att framställa en "positiv bild" av landet i Storbritannien, enligt Open Democracy.

Bland andra donatorer finns även den ryskfödda bankmannen Lev Mikheev och affärsmannen Alexander Temerko.

Utländska donationer är olagliga i Storbritannien, men enligt en representant för det konservativa partiet har samtliga donationer kommit från brittiska medborgare, enligt nyhetssajten Business Insider.

– De har bott i Storbritannien i många år vilket ger dem den demokratiska rätten att donera till ett politiskt parti, säger representanten till tidningen.

Foto: Frank Augstein / TT

Uppgifterna kommer samtidigt som Boris Johnssons regering anklagas för att försöka dölja en rapport om påstått ryskt inflytande under de senaste valen.

Brittiska säkerhetstjänster har gett klartecken för att offentliggöra resultaten, men regeringen har hittills inte godkänt det. Det innebär att rapporten på 50 sidor troligtvis inte kan publiceras förrän efter valet den 12 december.

– Det är verkligen oacceptabelt att premiärministern sitter och håller på dokumenten och nekar britterna tillgång till informationen, säger premiärministerns partikamrat Dominic Grieve.

I onsdags satte 16 brittiska EU-ledamöter press på Johnson genom att kräva omedelbar publicering. Men biträdande utrikesminister Christopher Pincher säger i sin tur att premiärministern behöver tid att gå igenom resultaten.

Ryssland har nekat till alla anklagelser om valpåverkan, både inom brittisk och amerikansk politik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons