”Vi vill ha det som i Sverige”, säger ryske Pavel Gerasimov. Han anser att fler pappor borde ta ut föräldraledighet i hemlandet.
”Vi vill ha det som i Sverige”, säger ryske Pavel Gerasimov. Han anser att fler pappor borde ta ut föräldraledighet i hemlandet. Foto: Denis Sinyakov

Ryssar hyllar Sverige – vill vara pappalediga

Släkten var i chock – därefter kom glåporden. Pavel Gerasimov berättar om reaktionerna på hans föräldraledighet. Han är en av många som nu lyfter fram Sverige som föregångsland för pappor i Ryssland, där ett paradigmskifte pågår.

Publicerad

KALUGA Hon ville satsa på karriären, han skulle vara pappaledig. Ett beslut som i Ryssland, där cirka två procent av männen uppskattas ta ut föräldraledighet, väckte kritik:

– Där kommer den ammande pappan, sa mina vänner. Till och med läkaren på vårdcentralen undrade varför jag kom ensam med barnet, säger 30-årige Pavel Gerasimov.

Han ger sin lilla dotter Kapitalina färskost till frukost, och berättar att samma läkare ifrågasatte hans förmåga som förälder. Även hans sambo Jevgenija Gorskaja möttes av åsikter. Hon kände att hon behövde satsa på sitt jobb som biträdande rektor i Kaluga, en småstad 18 mil sydväst från Moskva, i stället för att vara hemma med dottern.

– Mamma trodde jag hade blivit tokig. Som nybliven mamma ska man vara hemma och inte på jobbet. Jag anklagades för att ha försummat mig familj, trots att jag varken röker eller dricker, säger Jevgenija Gorskaja.

Pappa Pavel Gerasimov och mamma Jevgenjja Gorskaja med ettåriga dottern Kapitalina.
Pappa Pavel Gerasimov och mamma Jevgenjja Gorskaja med ettåriga dottern Kapitalina. Foto: Denis Sinyakov

Synen på familjebildning och föräldraskap har gått i en konservativ riktning under Vladimir Putins 20-åriga styre. Kvinnor kan vara föräldralediga i upp till tre år med respektive barn.

– Mödrar kedjas fast i hemmet. På Sovjettiden minns jag att mamma var tillbaka på jobbet efter några månader, säger hon.

Regeringen säger att man har försökt stärka de ekonomiska incitamenten och demografin i takt med att landet kämpar med låga födelsetal. Nyligen lovade Putin högre ersättning till unga föräldrar om de skaffar fler barn. Förstagångsföderskor utlovades ytterligare ersättning, liknande belopp har tidigare betalats ut till kvinnor som föder sitt andra och tredje barn. 

Annons

De låga födelsetalen hänger ihop med ekonomisk osäkerhet, enligt ryska experter. Enligt Putin ska Rysslands födelsetal för närvarande vara 1,48 födslar per kvinna.

Diskussion i köket. Glatt och uppmärksamt barn, så beskriver Pavel Gerasimov sin lilla flicka.
Diskussion i köket. Glatt och uppmärksamt barn, så beskriver Pavel Gerasimov sin lilla flicka. Foto: Denis Sinyakov

Nyligen rapporterade nationella tv-kanalen NTV att föräldralediga ”män är värda sin vikt i guld”.

Det finns undersökningar som visar att fler män vill kunna ta ut föräldraledighet, men många anser att det inte lönar sig. Mäns löner är i genomsnitt en tredjedel högre. 39 procent av ryska män uppger att de inte har möjlighet att ta föräldraledigt, enligt en undersökning beställd av en rekryteringsportal.

– Enligt vår mentalitet ska män inte ta hand om barn. Jag ser det som en ekonomisk fråga och tror att fler män kan ta föräldraledigt. Men det hänger ihop med ekonomin, säger Svetlana Beloded, HR-chef på investeringsföretaget QBF, till SvD.

Annons

Många föräldralediga pappor som SvD har talat med ser Sverige som ett föredöme. De lyfter ersättningsnivåerna och att föräldrar får behålla mer av sin lön. Ersättningen i Ryssland är densamma för kvinnor och män – 40 procent av genomsnittslönen.

Pavel Gerasimov får ut motsvarande 2 057 kronor per månad under sin föräldraledighet. Han extrajobbar på helgerna med att arrangera evenemang och organisera barnkalas samt större festivaler.

– Vi vill ha det som i Sverige. Ryssar behöver pappor som är delaktiga i barnuppfostran. Om vi kan få mer stöd från staten – utan att förlora karriären – kommer fler män att ta ledigt, säger han.

30-årige Pavel Gerasimov leker med sin ettåriga dotter Kapitalina i parken.
30-årige Pavel Gerasimov leker med sin ettåriga dotter Kapitalina i parken. Foto: Denis Sinyakov

Nya tendenser tyder på att fler pappor vill vara föräldralediga, enligt grundaren för den nya populära pappaklubben, Papaclub.ru, Jevgenij Krementjkij, som samordnar aktiviteter och ger stöd för föräldralediga pappor via sociala medier.

Annons

– Ett paradigmskifte är på gång, vi märker att fäder i allt större utsträckning vill ta föräldraledigt. De är inte blyga för att ta kontakt med vårt community, säger 34-årige utvecklaren Jevgenij Kremenetskyj. 

Han grundade Papaclub.ru under sina första månader som föräldraledig eftersom han ville utbyta erfarenheter med andra:

– Vi börjar bryta ned stereotyperna, men Ryssland är fortfarande ett patriarkalt samhälle med traditionella familjevärderingar. Många pappor som vill vara med sina barn och vi ser att situationen och mansrollen förändras.

Lek i vardagsrummet i stället för skärmtid skapar ett särskilt band mellan pappa och dotter, uppger Pavel Gerasimov.
Lek i vardagsrummet i stället för skärmtid skapar ett särskilt band mellan pappa och dotter, uppger Pavel Gerasimov. Foto: Denis Sinyakov

Ryska federationens socialförsäkringsfond konstaterar att det inte finns några exakta siffror för hur många män som tagit ut föräldraledighet, enligt Tatjana Lototjkala, första biträdande ordförande för den federala socialförsäkringsfonden.

Annons

Siffran som lyfts är två procent från 2018 – men andelen föräldralediga män kan vara högre. Siffran avser män som ansöker om ersättning direkt via socialförsäkringsfonden, och inte direkt genom sina arbetsgivare. 

– Rysk lag gör ingen skillnad mellan kvinnor och män. Frun kan närsomhelst bryta föräldraledigheten, eller överlåta en del av ledigheten till sin man, säger Tatjana Lototjkala, första biträdande ordförande för den federala socialförsäkringsfonden till SvD.

Om kvällarna uppdaterar Pavel Gerasimov sin Youtube-kanal som vänder sig till män som vill ha råd om föräldraskap.

Han delar med sig av mattips och hur pappor kan förbereda sig psykologiskt för att ta pappaledigt.

– I början hade jag panik eftersom Kapitalina inte ville äta den första tiden. Jag höll henne i famnen och var otroligt stressad över att hon skrek, säger Pavel medan han tar på Kapitalina vinterkläder.

Efter frukosten går far och dotter till en lekpark. Frostig vind sticker i örsnibbarna.

– Stunderna vi har tillsammans är heliga. Jag tänker på mitt barn hela tiden. Det behövs mer jämställdhet i Ryssland. Jag rekommenderar det till alla män.

Foto: Denis Sinyakov

 

Pappa Pavel Gerasimov och mamma Jevgenjja Gorskaja med ettåriga dottern Kapitalina.

Foto: Denis SinyakovBild 1 av 5

Diskussion i köket. Glatt och uppmärksamt barn, så beskriver Pavel Gerasimov sin lilla flicka.

Foto: Denis SinyakovBild 2 av 5

30-årige Pavel Gerasimov leker med sin ettåriga dotter Kapitalina i parken.

Foto: Denis SinyakovBild 3 av 5

Lek i vardagsrummet i stället för skärmtid skapar ett särskilt band mellan pappa och dotter, uppger Pavel Gerasimov.

Foto: Denis SinyakovBild 4 av 5
Foto: Denis SinyakovBild 5 av 5