Annons

Olof Ehrenkrona:Ryssland blir som Mårran i Mumindalen

Foto: Ivan Sekretarev /AP

Aggressiv isolationism från Kreml innebär fortsatt istid i geopolitiken.

Under strecket
Publicerad

Vladimir Putins tal om läget i nationen har sedan i onsdags gett full sysselsättning åt kremlologerna, en yrkeskår som har kommit i ropet igen. Nu söker de svaret på de två stora frågorna: Vad händer efter Putin, och hur kommer Ryssland dit?

Det vore att ta i att påstå att presidenten gav några uttömmande svar men talet var ändå överraskande tydligt. Om han menar allvar med sina förslag till grundlagsändringar sitter han inte kvar efter 2024 och Medvedev kommer inte att efterträda honom.

Däremot förstärks det nationella säkerhetsrådet avsevärt och blir beslutande. Eftersom inget talar för att Putin planerar att släppa ifrån sig den reella makten blir rådet hans nästa maktbas. Medvedev, som tvingades bort som premiärminister, går in som vice ordförande i säkerhetsrådet, en post som formellt inte finns idag.

Presidentmakten försvagas, eftersom Duman och inte presidenten ska utse premiärministern. Kriterierna för valbarhet till presidentposten skärps. Ingen som har haft dubbla pass eller permanent uppehållstillstånd i annat land eller som har bott i Ryssland mindre än 25 år blir valbar.

Annons
Annons

Putin annonserade också en fördjupad rysk isolationism. I praktiken kommer Ryssland inte att respektera internationella åtaganden som regimen ogillar. Duman stiftade nyligen en lag som hade den innebörden, men grundlagen måste ändras för att Ryssland fullt ut ska kunna ställa sig vid sidan av den internationella rättsordningen. Det verkar vara Putins plan efter ett antal rejäla och kostsamma bakslag i olika internationella domstolar, bland dessa den internationella skiljedomstolen i Stockholm.

Tanken är att Ryssland ska bli självförsörjande med investeringskapital och teknologi. I det senare fallet handlar det väl om att, som Kina och Nordkorea redan gör sedan länge, stjäla det man inte klarar av att utveckla på egen hand. Ryssland sluter sig, och förlorarna blir de vanliga ryssarna. Vinnarna blir den nya ”aristokrati” som rysslandsforskaren Anders Åslund kallar de Kremltrogna oligarkfamiljerna, det vill säga Vladimir Putins nätverk, som tillsammans äger den alldeles övervägande delen av landets tillgångar.

Planerna ska tydligen underställas någon form av folkligt referendum. Typiskt nog ville Putin inte ta ordet folkomröstning i sin mun, eftersom en sådan enligt författningen kräver att hälften av de röstberättigade deltar. Med tanke på regimens välkända förmåga att rigga valresultat verkar det vara en överloppsgärning, men förmodligen är det oroligheterna efter valet 2012 som spökar.

För Rysslands grannar gav onsdagstalet inga trevliga besked. Även om Putins politik mer liknar ett reaktionärt återtåg till tsarväldets autokrati än till istiden i Sovjet, är det fråga om en aggressiv isolationism under devisen: – Vi gör som vi vill, och vi räknar med att ni, för att undvika tråkigheter, inte försöker hindra oss.

Ryssland blir som den tragiska figuren Mårran i Mumindalen, där allting runt henne fryser till is. I geopolitiken är inget töväder i sikte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons