Annons

Ryssland flygbombar i södra Syrien

Syriens diktator Bashar al-Assad, till vänster, får nu ryskt stöd i sin offensiv i landets sydligaste delar. Bilden är från den 15 juni.
Syriens diktator Bashar al-Assad, till vänster, får nu ryskt stöd i sin offensiv i landets sydligaste delar. Bilden är från den 15 juni. Foto: Sana/AP

Om uppgifterna om ryskt stridsflyg i aktion över sydligaste Syrien stämmer har Ryssland öppnat en ny front i sitt stöd för Bashar al-Assads regim. USA har tidigare hotat med "allvarliga följder", men signalerar nu att man inte tänker ingripa.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Som stöd för en regimoffensiv på marken rapporteras Ryssland ha flygbombat Busra al-Harir i södra Syrien, helt nära gränserna till Jordanien och de Israel-ockuperade Golanhöjderna.

Det är första gången sådana stödanfall har satts in i detta känsliga, rebellhållna, område sedan Ryssland, USA med flera enades om eldupphör och en "nedtrappningszon" där förra året.

Att strunta i denna zon skulle innebära "hårda och lämpliga" motåtgärder från USA, hälsades från Washington till al-Assad och Ryssland häromdagen.

Men nu varnar USA även rebellgrupper i området att så mycket praktiskt stöd mot offensiven inte är att vänta. "Ni bör inte basera era beslut på antagandet eller förväntningar om en militär intervention från oss", står det i ett meddelande från myndigheter i USA till milisledare inom Fria syriska armén (FSA).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons