Annons

Viktor Lundquist:Ryssland går offline

I syfte att stärka makten försöker Kreml frånkoppla Ryssland från det globala internet.

Under strecket
Publicerad

Demonstrationer från när lagförslaget om att all nationell internettrafik ska gå via ryska servrar först presenterades.

Foto: Alexander Zemlianichenko/TT Bild 1 av 1

Demonstrationer från när lagförslaget om att all nationell internettrafik ska gå via ryska servrar först presenterades.

Foto: Alexander Zemlianichenko/TT Bild 1 av 1
Demonstrationer från när lagförslaget om att all nationell internettrafik ska gå via ryska servrar först presenterades.
Demonstrationer från när lagförslaget om att all nationell internettrafik ska gå via ryska servrar först presenterades. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Att Putinregimen försöker att maximera sitt inflytande nationellt såväl som internationellt är ingen nyhet. I flera år har man försökt kontrollera och styra allt större delar av det ryska samhället, och bevekelsegrunden bakom dessa försök är alltid densamma – att behålla och stärka makten.

Nu har man tagit kliv för att kunna ha möjlighet att strypa en av en diktaturens största problem – det fria informationsflödet på nätet.

Ryssland är nu i praktiken i färd med att frånkoppla sig från det globala internet som vi känner det. Syftet är att bygga en plattform, RuNet, för ett nationellt ryskt internet, något som enligt regimens egen utsago ska göra den ryska befolkningen och staten säkrare.

Man beskriver hur man då, vid exempelvis en global hackerattack eller cyberkrig, helt kan frånkoppla sig från det internationella nätet, och därmed inte utsättas för samma risker som om man vore beroende av servrar i andra länder.

Annons
Annons

Att detta kan vara en delförklaring till denna nya strategin kan förvisso vara sant, men det faktum att ett nationellt internet som i praktiken styrs av regimen innebär enorm makt är givetvis minst lika viktigt för Putin.

I flera år har de ryska medborgarnas friheter på internet minskats, och ett internet som är helt avhängigt Putin är av uppenbara skäl knappast positivt från ett demokratiskt perspektiv. Utvecklingen fortsätter att gå åt fel håll.

Om man lyckas etablera ett nationellt internet öppnas helt nya dörrar för regimens kontroll- och maktanspråk. Inte nog med att man med enkelhet kommer kunna stänga ner oönskade och obekväma sidor – i praktiken kommer man kunna stänga ner internet helt och hållet.

Att rädslan hos Putin för vad ett fritt och öppet internet kan innebära är stor märks tydligt. Man har sedan tidigare redan begränsat tillgång till tjänster såsom VPN och krypterade meddelandeappar.

Den arabiska våren kan beskrivas som startskottet för revolutioner och demonstrationer vars skeende i mångt och mycket utvecklas online och på sociala medier. Mot demonstrationsrörelser med ursprung på gator och torg kommer diktatoriska regimer alltid ha ett övertag, i och med den asymmetriska maktbalansen. Fritt internet och sociala medier minskar denna klyfta något, då en förtryckt befolkning där kan mötas och sprida idéer på andra sätt.

På internet kan frihetskämpar eller vanliga människor möta likasinnade, och en idé på sociala medier kan både få nationellt genomslag och global spridning. Så klart att Putin, precis som Xi i Kina och Erdoğan i Turkiet, därför försöker kontrollera och begränsa det fria internet.

VIKTOR LUNDQUIST är biträdande redaktör för Säkerhetsrådet och projektledare på tankesmedjan Frivärld.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons