Annons

Janerik Larsson:Ryssland och England - två stormakter i Europas periferi

Framför parlamentet idag
Framför parlamentet idag Foto: Frank Augstein

Några av våra amerikanska vänner från åren vi bodde i Washington DC brukar varje höst tillsammans med ett större gäng fotvandra i olika delar av Europa. I höst var det Cornwall som var destinationen.

Under strecket
Publicerad

Vi har brukat träffas efter deras fotvandring i någon lämplig huvudstad för mera kulturella aktiviteter och i år blev det således London.

De amerikanska besökarna hade först planerat komma de sista dagarna i oktober och stanna till de första dagarna i november.

Jag slog omedelbart larm och avrådde: 31 oktober skulle ju bli dagen för det brittiska EU-utträdet.

Men det fanns ändå något fascinerande i tanken att vara på plats i London den sista dagen innan det brittiska uttågsavtalet var klart. Men med återresa den 30 oktober på kvällen....

Hur Brexit skulle gestalta sig tycktes vara alltför osäkert...

I stället har de senaste dagarna vid sidan om kulturella nedslag ägnats åt att försök att förklara Brexit och EU för i och för sig i de flesta frågor pålästa amerikaner. Men Brexit - utträdesavtalet och den därpå kommande förhandlingen - har frestat på de pedagogiska talangerna...

Nu när ett parlamentsval i december tycks vara någorlunda klart - i UK är inget klart förrän det är helt klart - finns det anledning att tänka vidare i ett längre perspektiv.

Intressantast idag tycker jag - efter ha läst alla Londons dagstidningar - är Gideon Rachmans krönika i FT: UK and Russia are Europe’s odd couple.

Dessa tidigare stormakter befinner sig i Europas periferi efter Brexit. Här finns nostalgi efter imperietiden, starkt nationalistiska och med en därtill hörande aversion mot ett starkt Europa som gör att Rachman utvecklar sitt resonemang om likheterna mellan post-Sovjet Ryssland och post-Brexit Storbritannien.

I perspektivet framöver finns precis i post-Sovjet Ryssland möjligheten att de förenade kungarikena snart bara är England.

Ur EU-perspektiv måste Ryssland/UK beaktas högst seriöst, menar Rachman.

Den likgiltighet som ägnades Ryssland efter Sovjets sammanbrott får inte prägla EU:s relationer till Ryssland och UK framöver. Den geopolitiska diskussionen avslutas inte med EU-utträdet.

Tänkvärt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons