Annons

Ryssland sätter hoppet till Marine Le Pen

Ryssland bäddar för kaos i Europa genom att satsa på Marine Le Pen och Frankrikes extremhöger, även om lite är känt om kandidaternas Rysslandspolitik.

Under strecket
Publicerad

Marine Le Pen och Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Klimentyev/APBild 1 av 1

Marine Le Pen och Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Klimentyev/APBild 1 av 1
Marine Le Pen och Rysslands president Vladimir Putin.
Marine Le Pen och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/AP

MOSKVA Ryska politiker tycks inte ha gett upp hoppet om Nationella frontens partiledare Marine Le Pen. Anledningen – hon vill kämpa för att de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland hävs.

Dagen efter den första omgången i det franska presidentvalet hyllades Le Pens resultat som ”historiska”, av nyhetsbyrån Ria Novosti.

Statsdumans vice talman, Pjotr Tolstoj, sa att valresultatet är ett nederlag för de etablerade politiska krafterna. Väljarna beskrivs som missnöjda med de senaste 10 årens europeiska politik.

Chefen för utrikesutskottet i duman, Leonid Slutskij, sa att Le Pens framgångar är ett resultat av migrationskrisen.

Marine Le Pen har inte varit blyg när det gäller att uttrycka sin beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Med mindre än en månad kvar till den första omgången i presidentvalet dök hon återigen upp i Moskva. Hon ville visa att Nationella fronten hade Ryssland i ryggen, i synnerhet för att svartmåla sin främsta motståndare – mittenkandidaten Emmanuel Macron.

Annons
Annons

Putin sa framför journalister att Ryssland ”inte på något sätt ville påverka utgången av det franska valet”.

Men Putin kunde inte dölja att Ryssland delvis har finansierat Nationella fronten, sedan de haft svårt att få banklån. Efter att Le Pen gav sitt stöd till annekteringen av Krim fick Nationella fronten ett lån på 2,5 miljoner dollar av ett holdingbolag på Cypern, som uppgavs tillhöra en tidigare KGB-agent.

Republikanernas högerkonservativa kandidat, François Fillon Fillon, förespråkade också tätare band mellan länderna. Han var Moskvas favorit.

Emmanuel Macron representerar motsatsen till Le Pens EU-skepsis, men man ska komma ihåg att inte mycket är känt om hans politiska inställning mot Ryssland. Han har i ryska statliga medier beskrivits som ”den globala elitens gunstling”. Svartmålningen fick fart när stödet för Fillon började sjunka.

Macrons politiska rörelse ”En Marche!” har anklagat Ryssland för att stå bakom cyberattacker, i syfte att påverka kampanjen. Kreml har avfärdat anklagelserna, och det saknas också bevis.

Ryska myndigheter har försökt få stöd för rysk utrikespolitik i hopp om att lyfta sanktionerna, och riktat in sig på det civila samhället i Frankrike. Ortodoxa kulturella centrum uppges ha inrättats på uppdrag av Ryssland. Det finns rapporter om övervakning, eventuellt ska kontraspionageenheten i Frankrike enligt uppgift haft farhågor om att det ortodoxa centret använts för övervakning.

Ryska experter menar att Paris politik gentemot Moskva inte kommer att förändras om Macron säkrar presidentposten.

Samtidigt behöver Macron söka stöd från etablerade partier i den politiska miljön, som kan vara mindre kritiska än en rad andra EU-länder.

– Vi vill bygga goda relationer med Frankrike, sa Kremls talesperson Dmitrij Peskov på måndagen och betonade att Kreml respekterar valresultatet.

Kreml vill att länder individuellt kommer fram till vilken relation de vill ha med Ryssland, eftersom det ger Moskva mer svängrum att ber ut sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons