Annons

Sverige mot Ryssland i semifinal vid seger

Dmitri Voronkov, vänster, blev tvåmålsskytt i 3–1-segern i JVM-kvartsfinalen mot Schweiz och kunde jubla över semifinalplatsen tillsammans med sina ryska lagkramrater.
Dmitri Voronkov, vänster, blev tvåmålsskytt i 3–1-segern i JVM-kvartsfinalen mot Schweiz och kunde jubla över semifinalplatsen tillsammans med sina ryska lagkramrater. Foto: Petr David Josek/AP/TT

Ryssland besegrade Schweiz med 3–1 i JVM-ishockeyns första kvartsfinal.

Vinner Sverige sin kvart mot hemmanationen Tjeckien senare i kväll kommer Ryssland och Sverige att ställas mot varandra i lördagens ena semifinal i Ostrava.

Under strecket
TT
Publicerad

Detta då Kanada 6–1-besegrade Slovakien i den andra kvartsfinalen.

Hur det går ihop? Inför årets upplaga av JVM har Internationella ishockeyförbundet gjort om semifinalupplägget. Vinnarna från kvartsfinalerna hamnar inte i ett turneringsträd, som varit fallet tidigare. I stället ställs det högst seedade semifinallaget, baserat på gruppspelets resultat, mot det lägst seedade och det näst högst seedade mot det näst lägst seedad.

Sverige är högst rankat och när Slovakien nu är utslaget är Ryssland det lägst rankade laget som alltså kan stå för motståndet i semifinal.

Noterbart från Kanadas seger? Storstjärnan Alexis Lafrenière var tillbaka efter knäskadan han fick i 0–6-smällen mot Ryssland och som gjorde att han missade de två avslutande gruppspelsmatcherna. Och Lafrenière – som väntas gå som etta i sommarens NHL-draft – gjorde ingen besviken. Han spelade fram lagkaptenen Barrett Hayton till 1–0 och gjorde själv 5–0-målet.

I den tredje kvartsfinalen vann Finland med 1–0 mot USA i det som var en repris på finalen förra JVM. Om Sverige slår Tjeckien ställs med andra ord Finland mot Kanada i den andra semifinalen.

Om Tjeckien vinner mot Sverige? Då blir det i stället Kanada–Tjeckien och Finland–Ryssland i semifinalerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons