Annons

Rysslandsutredning skuggar senatsutfrågning

William Barr, som president Donald Trump vill se som USA:s nästa justitieminister.
William Barr, som president Donald Trump vill se som USA:s nästa justitieminister. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Han har varit justitieminister tidigare – men han har också uttalat sig kritiskt om den pågående så kallade Rysslandsutredningen. Hårda frågor väntar vid senatens grillning av Donald Trumps justitieministerkandidat, William Barr.

Under strecket
Tina Magnergård Bjers / TT
Publicerad

Demonstrationer i staden New York till stöd för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning.

Foto: Mary Altaffer/AP/TT Bild 1 av 1

Demonstrationer i staden New York till stöd för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning.

Foto: Mary Altaffer/AP/TT Bild 1 av 1
Demonstrationer i staden New York till stöd för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning.
Demonstrationer i staden New York till stöd för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning. Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Barr framträder inför från senatens justitieutskott under tisdagen och onsdagen. I fokus för utfrågningen står den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Trumpkampanjen och Moskva. Den omtvistade utredningen ligger formellt under justitiedepartementet.

– Det finns så många frågor att ställa om när han (Barr) delgav sina egna åsikter om Bob Muellers befogenheter – vilket jag anser är mycket problematiskt, säger den demokratiske Illinoissenatorn Dick Durbin enligt webbtidningen The Hill.

Durbin refererar till ett memorandum som William Barr skickade till justitiedepartementet i somras i vilket han starkt kritiserade en av utredningens huvudlinjer – den som undersöker huruvida presidenten försökt hindra rättvisans gång. Ett sådant antagande "har inget lagligt stöd" och är potentiellt katastrofalt, skrev Barr.

Annons
Annons

Han hyllade också Trumps beslut att avskeda dåvarande FBI-chefen James Comey som "rätt beslut".

Rysslandsutredningen är omtvistad politiskt och har av Trump själv avfärdats som en "häxjakt".

Flera demokrater såg rött när memorandumet blev känt i julas, eftersom de fruktar att Barr – om han godkänns som justitieminister – lägger ner Rysslandsutredningen. Och fruktan minskade inte när det kort därpå stod klart att biträdande justitieminister Rod Rosenstein, som haft ansvar för utredningen, inom kort lämnar sin post.

De senaste dagarna har Barr haft enskilda möten med några av justitieutskottets ledamöter och sökt försäkra dem om att han anser att Mueller bör få göra klart sin utredning. Och på måndagen publicerade flera medier delar av hans förberedda anförande, i vilket det heter att "det är i allas intresse" att den särskilde åklagare får slutföra sitt arbete. Men många demokrater i det 22 ledamöter tunga, republikanledda utskottet är ändå misstänksamma.

Den 68-årige republikanen Barr var justitieminister mellan 1991 och 1993 under president George W Bush. Därefter har han främst arbetat i näringslivet, bland annat för kommunikationsjättarna Verizon och Time Warner samt varit verksam som advokat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons