Annons

Ryter ifrån om läkares scheman: ”Oförskämt”

Inga läkare ska förlora ekonomiskt på att bli schemalagda på vardagskvällarna, lovar nu Alliansen i Stockholmslandstinget. Oförskämt att bara göra detta till en plånboksfråga, kommenterar Stockholms läkarförening.

Uppdaterad
Publicerad
Stockholms läkarförening har hela tiden protesterat mot förändringen.
Stockholms läkarförening har hela tiden protesterat mot förändringen. Foto: Isabell Höjman/TT

Temperaturen höjs nu i den infekterade frågan om att schemalägga sjukhusläkarna i Stockholm fram till kl 21 på vardagskvällar. I dag går de på schema fram till kl 17, medan övriga personalgrupper redan har sina arbetstider schemalagda.

Redan i juni 2016 fattade landstinget beslut om att läkarna ska ha ordinarie arbetstid kl 07-21 på vardagarna med en normalarbetstid på 40 timmar i veckan. Nätter och helger ska man även i fortsättningen få jour- och beredskapsersättning.

Men Stockholms läkarförening har hela tiden protesterat mot förändringen. Så sent som på onsdagen skrev 653 läkare på SvD:s debattsida att landstingsalliansen väljer en farlig väg för sjukvården i Stockholm. Läkarna blir skiftarbetare, vilket går ut över kontinuiteten och patientsäkerheten. Kanske borde även farliga politiker stoppas, avslutades debattartikeln.

Annons

Därför kommer vi att kompensera alla läkare som får en sämre inkomst med den här förändringen.

Personallandstingsrådet Peter Carpelan (M) säger nu till SvD att han lyssnat noga på läkarna och att största orosmolnet, som han förstår det, handlar om pengar. Att läkarna kan förlora ekonomiskt på att bli schemalagda.

– Därför kommer vi att kompensera alla läkare som får en sämre inkomst med den här förändringen. Deras löner får ses över och justeras lokalt i så fall. Vår avsikt har aldrig varit att spara pengar på schemaläggningen fram till klockan 21 utan att göra det bästa för patienterna.

Peter Carpelan syftar på att läkarna måste vara på plats när patienterna är det.

– Sjuksköterskor och andra yrkesgrupper är kvar på kvällarna men blir ibland ensamma eftersom det inte finns tillräckligt med erfarna läkare som jobbar på de vanliga vardagskvällarna. Och då fungerar inte det viktiga teamarbetet, säger han och tillägger:

De vill att det ska framstå som att vi bara bryr oss om pengarna och det är oförskämt.

– Vi vet att sjuktalen har ökat hos framför allt yngre läkare, men med mer hälsosamma scheman kan arbetsmiljön förbättras för dem. Det har visat sig på andra håll i landet, säger Peter Carpelan.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, tvivlar på att det finns några lokala pengar att kompensera läkarna med. Men framför allt blir han provocerad av utspelet från Alliansen.

– De vill att det ska framstå som att vi bara bryr oss om pengarna och det är oförskämt. Det är i första hand inte en plånboksfråga, däremot vill vi att politikerna visar hur en schemaläggning gör att produktionen, kontinuiteten och effektiviteten blir bättre för patienterna.

Ungefär hälften av landets landsting och regioner har infört någon form av schemaläggning på vardagskvällarna av läkarna. Några utvärderingar har ännu inte gjorts.

Det är ju en följd av Nya Karolinska.

– Nej, och det beror ju på att det inte har fungerat särskilt bra någonstans. Och det är ju också därför som man i Stockholm inte har något underlag som visar att det är bra för vården och patienterna.

Johan Styrud oror sig också för den förändring som genomfördes under onsdagen där man ska börja dirigera om tiotusentals akutbesök från Karolinska till andra sjukhus.

– Det är ju en följd av Nya Karolinska, men ingen vet ju exakt hur det här ska gå till eller hur man ska klara allt extra läkararbete på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus, säger han.

Socialdemokraterna vill pausa införandet. Att i det här läget tvinga på läkarna en arbetstidsmodell kan leda till personalflykt. I stället måste man göra det mer attraktivt att jobba på akutsjukhusen och då behövs mer servicepersonal och undersköterskor med rätt kompetens som kan avlasta övriga personalkategorier, anser Socialdemokraterna.

Annons
Annons
Annons

Stockholms läkarförening har hela tiden protesterat mot förändringen.

Foto: Isabell Höjman/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons