Annons

S-åtgärden kan rädda blocköverskridande styre

Mycket tyder på att Moderaternas budgetmotion kommer att antas av riksdagen i december efter nya besked från C och L. Det ställer till bekymmer för övergångsregeringen – men fortfarande finns en öppning för S i budgetarbetet.

Publicerad
Fredrik Olovsson (S) varnar för en situation där regeringen tvingas styra utefter oppositionens budgetförslag.
Fredrik Olovsson (S) varnar för en situation där regeringen tvingas styra utefter oppositionens budgetförslag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter de misslyckade försöken att bilda regering har strålkastarljuset i allt högre grad riktats mot budgetprocessen. Även utan en ny regering på plats måste riksdagen i december besluta om statens budget för 2019.

På fredagen kom besked från Centerpartiet och Liberalerna som innebär problem för övergångsregeringen. De två partierna kommer att lägga egna budgetförslag, och man kommer inte att försöka enas om ett gemensamt alliansförslag.

När C:s och L:s budgetmotioner röstas ner – vilket kommer att ske på grund av partiernas storlek – kommer de i nästa skede att lägga ner sina röster och inte stötta övergångsregeringens budget. Med stor sannolikhet innebär det att Moderaternas budgetförslag då kommer att vinna voteringen i riksdagen.

Annons

Orsaken till det är att KD och SD öppnat för att på olika sätt stödja M-förslaget, vilket ger 154 röster för M-budgeten mot de rödgrönas 144 röster.

Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet, varnar för en situation där övergångsregeringens eget budgetförslag röstas ner, och där regeringen alltså i stället tvingas utgå från oppositionens budgetmotion som, till skillnad mot regeringens budgetproposition, inte tagits fram med hjälp av finansdepartementets experter.

– Det finns en hel del problem med att styra landet utifrån en budgetmotion. Budgetmotioner saknar stora delar av den ekonomiska styrningen och är baserade på betydligt sämre underlag. Till exempel har de inte remitterats. Förslag i budgetmotionen riskerar därför att försenas kraftigt, skriver han i en kommentar till SvD.

Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för KD, håller dock inte med om kritiken.

– Det blir ett mer begränsat budgetförslag, men det kommer att kunna få ett antal reformer på plats, och det tror jag är viktigt, säger han.

Han säger att KD ännu inte bestämt sig för om partiet kommer att lägga en egen budgetmotion, eller om man kommer att presentera ett förslag med M i form av en gemensam reservation i finansutskottet. Jakob Forssmed tycker att det ”skulle vara bra” om SD ger sitt stöd till förslaget.

– Om den reservationen skulle vinna voteringen skulle det innebära att ett antal alliansreformer skulle kunna komma på plats snabbt, säger han.

Beskeden innebär att några av frågetecknen inför budgetprocessen nu rätats ut, men fortfarande återstår ett antal oklarheter. SD meddelade på fredagen att sannolikheten är ”väldigt hög” för att man kommer att stödja M:s budgetförslag.

Socialdemokraterna vill fortfarande inte svara på om man kommer att lägga ett eget partipolitiskt budgetförslag eller inte. En sådan budgetmotion ska inte blandas samman med den budgetproposition som övergångsregeringen presenterade i torsdags, som inte innehöll vallöften och tidigare aviserade satsningar.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors säger att detta innebär en liten öppning för S i de förhandlingar om blocköverskridande samarbeten som nu leds av Annie Lööf (C).

I stället för att lägga en ren S-budget, kan partiet presentera en alliansinfluerad budget för att försöka locka till sig stöd från C och L.

– Om S väntar och väntar tills potentiella förhandlingar är klara så kan de lägga en samarbetsbudget som C och L skulle kunna ansluta sig till, säger han.

Jonas Hinnfors säger samtidigt att mycket talar emot ett sådant scenario.

– Det är otroligt mycket som ska klaras av på bara några veckor. Men om det ska finnas någon trovärdighet i ett blocköverskridande samarbete så är budgeten en nyckel som man kanske måste hitta någon lösning på, säger han.

Mikael Åsell, kanslichef i finansutskottet, säger att det inte skulle vara konstigt om S presenterade en budgetmotion utöver övergångsregerings budgetförslag. Han drar paralleller till budgetprocessen 2002, när budgetförhandlingarna mellan de rödgröna partierna ännu inte var klara när S-regeringen lade sin budgetproposition.

– Där hade man inte förhandlat färdigt med V och MP, så de motionerade tillsammans med kompletteringar till propositionen. Att S i det här läget vill driva politik är inte så konstigt, säger han.

Annons
Annons
Annons

Fredrik Olovsson (S) varnar för en situation där regeringen tvingas styra utefter oppositionens budgetförslag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons