Annons

S-debattör: "Jämtins avgång kan bli nystart för partiet"

Socialdemokraterna har interna problem och ett rekordlågt stöd från väljarna, men Carin Jämtins avgång kan bli en nystart för partiet. Det menar S-debattören Daniel Suhonen.

– Jag ser det här som en möjlighet att förnya partiet och tar man inte den möjligheten vore det synd, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Avgående partisekreterare Cain Jämtin och S-debattören Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

Foto: TT Bild 1 av 1

Avgående partisekreterare Cain Jämtin och S-debattören Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

Foto: TT Bild 1 av 1
Avgående partisekreterare Cain Jämtin och S-debattören Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.
Avgående partisekreterare Cain Jämtin och S-debattören Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys. Foto: TT

Sjunkande opinionssiffror och en djupgående splittring inom partiet. Socialdemokraterna har under de senaste åren brottats med stora problem som delvis sammanfallit med Jämtins tid som partisekreterare, menar Daniel Suhonen. Han är chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och författare till boken om den före detta S-ledaren Håkan Juholt ”Partiledaren som klev in i kylan”. Även i boken kritiserades Jämtin, nu säger Suhonen att han tycker att det är ett bra beslut som kommer precis i rätt tid.

Det har inte funnits någon kraft eller idéer om hur partiet ska utvecklas under Carin Jämtins år som partisekreterare.

– Det är uppenbart att hon inte har haft så mycket energi för det här jobbet och det är bra att andra nu får chansen att kliva fram. Jag tycker att hon har varit väldigt otydlig och frånvarande, det är möjligt att hon varit aktiv internt men det har jag inte lyckats se, säger Suhonen.

Annons
Annons

Socialdemokraterna har blivit ett osynligt och stelt parti och det är viktigt att markera skillnaden mellan det socialdemokratiska partiet och den socialdemokratiskt ledda regeringen, menar han.

– Socialdemokraterna behöver, om de ska bli framgångsrika, framstå som ett attraktivt parti. Man måste förnya partiet och modernisera organisationen. S har nästan försvunnit som parti, partisekreteraren uttalar sig ofta från regeringskansliet och riksdagen och inte från partilokalerna på Sveavägen, säger Suhonen och tillägger:

– Det har inte funnits någon kraft eller idéer om hur partiet ska utvecklas under Carin Jämtins år som partisekreterare.

Vem skulle bli en bra ersättare för Jämtin?

– En person som kan driva socialdemokratisk politik som inte alltid måste vara samma som regeringens politik. De behöver förbättra, förnya och förstärka sitt parti. Man står inför stora utmaningar inför nästa val och inför framtiden. Det får gärna vara en person som är sugen att jobba med politik och omforma den.

Hon kanske inte är världens mest synliga eller agiterande partisekreterare men det visste man när man rekryterade henne.

En person som är mer positiv till Carin Jämtins arbete som partisekreterare är Widar Andersson, tidigare S-riksdagsman och numera chefredaktör för Folkbladet i Östergötland. Han menar att hon tog över rodret vid en tidpunkt som sedan följdes av kaos, men att hon klarade det bra.

– Jag var med på kongressen när hon valdes ihop med Juholt. Hennes första år var fruktansvärt när det gällde arbetsbelastningen med allt som hände. Jag tycker hon har skött sitt jobb.

Han menar att hennes långa politiska bakgrund är ett tydligt bevis på hennes kompetens.

– Hon kanske inte är världens mest synliga eller agiterande partisekreterare men det visste man när man rekryterade henne. Hon har haft en central roll inom partiet i många år och det har man inte om man är oduglig.

Widar Andersson tror att Jämtins framtid kanske väntar inom det utrikespolitiska området som till exempel bistånd.

– Hon har en bred bakgrund men hennes stora lust och håg står till utrikespolitiken. Det blir ett vägval senare om hon ska göra en tjänstemannakarriär eller stanna kvar i det politiska.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons