Annons

S: ”Har handlat om parlamentariskt spel”

Stödet för Socialdemokraterna är nere på Juholtnivå, visar SvD/Sifos mätning. Partisekreterare Carin Jämtin talar om "parlamentariskt spel" – men undviker att kommentera de historiskt låga siffrorna.

Under strecket
Publicerad

Carin Jämtin (S).

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 2

Acko Ankarberg (KD).

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 2

Carin Jämtin (S).

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Carin Jämtin (S).
Carin Jämtin (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

SvD/Sifos väljarbarometer för oktober visar att opinionssiffrorna för Socialdemokraterna är de sämsta sedan 1967. Senast partiet nådde samma låga nivå var under Håkan Juholts sista månad som partiledare, i januari 2012.

Efter mätningen väljer partiet att göra ett skriftligt uttalande till SvD. Där säger man ingenting om de sjunkande siffrorna. Partiet talar om kommande satsningar och om ansvarstagande i flyktingkrisen.

Socialdemokraternas partisekreteraren Carin Jämtin skriver till SvD:

"Diskussionen under mätperioden har i stor utsträckning handlat om parlamentariskt spel. Regeringens budget med satsningar på jobb, skola och bostadsbyggande blir snart verklighet. Samtidigt fortsätter regeringen driva på andra EU-länder att ta sitt ansvar för den största flyktingkrisen sedan andra världskriget och skapa ordning och reda i det svenska mottagningssystemet. Detta är verkliga förändringar som stärker stödet för vårt parti."

Annons
Annons

Acko Ankarberg (KD).

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Acko Ankarberg (KD).
Acko Ankarberg (KD). Foto: Claudio Bresciani/TT

**Kristdemokraternas siffror **i SvD/Sifo steg efter partiets riksting förra veckan, då decemberöverenskommelsen föll under dramatiska former.

Sifo mätte oktoberopinionen under två perioder. Före KD:s riksting noterade partiet 2,9 procent, alltså under riksdagsspärren. Efter rikstinget och decemberöverenskommelsens fall fick partiet 4,6 procent. En uppgång med 1,7 procentenheter, en signifikant uppgång, enligt Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Men detta faktum kommenterar inte KD. I ett skriftligt uttalande till SvD säger partisekreteraren Acko Ankarberg:

"Under vårt riksting och i partiledardebatten framkom vår medmänskliga men också hållbara linje i flyktingfrågan. Och att vi är ett aktivt oppositionsparti som har konkreta svar på jobbfrågan och integrationen. Sedan är opinionsarbetet ett långsiktigt arbete som inte görs från vecka till vecka."

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons