Annons

Smärtpunkterna som förlamar svensk politik

Det är inte bara matematiken som gör regeringsbildningen svår. Alla partier har sina specifika skäl att inte kompromissa om regeringsmakten. Här är smärtpunkterna som förlamar svensk politik just nu.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

1 / 8

Efter reklamen visas:
Mellan raderna LÅST LÄGE I REGERINGSFÖRHANDLINGARNA

Socialdemokraterna har samarbetssvårigheter

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I tio av tolv regeringar som Socialdemokraterna har suttit i sedan Andra världskrigets slut har partiet styrt ensamt. Nu – när S har blivit ett 28-procentsparti – vill man regera över blockgränsen.

S-ledaren Stefan Löfvens utsträckta hand har starka strategiska motiv: att spräcka det borgerliga allianssamarbetet. Men att dela med sig av statsministerposten och andra centrala funktioner i regeringskansliet är fortfarande en främmande tanke för många inom S.

Då kan det vara mer lockande att sitta i opposition en kortare period.

Annons
Annons

Ulf Kristersson.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

2 / 8

Moderaterna slits isär

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna har de senaste åren slitits isär mellan liberala och konservativa krafter. Regeringsfrågan ställer motsättning på sin spets.

Om M-ledaren Ulf Kristersson går flyktingliberala Centerpartiet och Liberalerna till mötes kan han inte räkna med stöd av Sverigedemokraterna, vilket krävs för att han ska utses till statsminister.

Om han däremot förhandlar med SD-ledaren Jimmie Åkesson, då spräcker han Alliansen – som varit borgerlighetens främsta verktyg för att bryta det socialdemokratiska regeringsinnehavet.

Annons
Annons

Jimmie Åkesson.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

3 / 8

Sverigedemokraterna betraktas som paria

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Med 62 riksdagsmandat och en vågmästarställning har Sverigedemokraterna makt att fälla en regering – som man nyss gjorde med Stefans Löfvens. Men partiets högerextrema historia gör det till paria i svensk politik.

Så länge inget annat parti vill samarbeta med SD kan man inte påverka regeringsbildningen annat än indirekt.

SD fördrar föredrar Ulf Kristersson framför Stefan Löfven. Men ju fler krav SD-ledaren Jimmie Åkesson ställer upp för att släppa fram Moderatledaren som statsminister, desto mer ökar chanserna för en blocköverskridande mittenregering.

Annons
Annons

Annie Lööf.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

4 / 8

Centerpartiet står inför svekdebatt

Annie Lööf.
Annie Lööf. Foto: Janerik Henriksson/TT

Centerpartiet utsåg två huvudmotståndare i valet: Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Nu måste Centerledaren Annie Lööf antingen göra upp med de förra, eller ge betydande inflytande till de senare.

Vad hon än väljer kommer hon att få en svekdebatt på halsen.

Alternativet är att köra solo och sikta på statsministerposten i en liten liberal minoritetsregering. Men en sådan skulle ha svårt att få igenom sina politiska förslag i riksdagen och när som helst riskera att kraschlanda.

Annons
Annons

Jonas Sjöstedt.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

5 / 8

Vänsterpartiet förlorar inflytande

Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter en historiskt inflytelserik mandatperiod talar det mesta för att Vänsterpartiet kommer att förlora sin unika ställning som budgetförhandlare. Alliansen och Sverigedemokraterna blockerar möjligheterna till en fortsatt rödgrön regering.

Det bästa Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kan hoppas på är en S-ledd mittenregering, som samarbetar med eller innehåller Centerpartiet och/eller Liberalerna. Oavsett hur konstellationer ser ut skulle den politiska tyngdpunkten förflyttas högerut jämfört med i dag.

Annons
Annons

Ebba Busch Thor i mötet med talmannen Andreas Norlén.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

6 / 8

Kristdemokraterna kan spräcka Alliansen

Ebba Busch Thor i mötet med talmannen Andreas Norlén.
Ebba Busch Thor i mötet med talmannen Andreas Norlén. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var Kristdemokraterna som sänkte decemberöverenskommelsen och först öppnade för att sitta i en alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna.

Kan KD-ledaren Ebba Busch Thor, med en stark valspurt i ryggen, bli den som spräcker Alliansen genom att närma sig SD ytterligare?

En minoritetsregering bestående av moderater och kristdemokrater är en möjlig utgång av den låsta parlamentariska läget. Men i så fall måste Busch Thor lyckas med konsttycket att varken reta upp Centerpartiet eller SD, vars stöd behövs för att godkännas av riksdagen.

Annons
Annons

Kommer Ulf Kristersson och Jan Björklund hålla ihop i regeringsbildandet.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

7 / 8

Liberalerna tvingas välja

Kommer Ulf Kristersson och Jan Björklund hålla ihop i regeringsbildandet.
Kommer Ulf Kristersson och Jan Björklund hålla ihop i regeringsbildandet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalernas partiledare Jan Björklund står inför ett liknande dilemma som Centerledaren Annie Lööf. Han har lovat sina barn att inte ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande. I praktiken innebär det – enligt Björklund – att han inte kan sitta i en alliansregering om inte Socialdemokraterna stödjer den, vilket Stefan Löfven sagt bestämt nej till.

Frågan är om Liberalerna hellre vill gå i opposition än inleda ett blocköverskridande regeringssamarbete med S, som i många sakpolitiska frågor befinner sig i den andra änden av det politiska spektrat.

Annons
Annons

Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

8 / 8

Miljöpartiet har gjort sig irrelevanta

Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: Jessica Gow/TT

I teorin skulle Miljöpartiet kunna fungera som en vågmästare som avgör vilket block som får styra, precis som man gör lokalt på flera håll runt om i Sverige. Men partiet är både för litet och för tilltufsad efter sina första år i regeringsställning att språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin inte har mycket att säga till om i regeringsförhandlingarna.

Deras enda hopp står till att ingå i – eller stödja – någon form av mittenregering. Men långt i från alla i MP är övertygade om att nya statsrådsposter är värda sitt pris.

Annons
Annons
Annons
Annons