Annons

S-ilska: SD förfalskar historien i Goebbels anda

Justitieminister Morgan Johansson reagerar starkt på Sverigedemokraternas reklam i tunnelbanan inför EU-valet.
Justitieminister Morgan Johansson reagerar starkt på Sverigedemokraternas reklam i tunnelbanan inför EU-valet. Foto: Vilhelm Stokstad/TT och Sverigedemokraterna

I en ny reklamkampanj från Sverigedemokraterna anklagas Socialdemokraterna för att vara nazistvänliga. Kampanjen kritiseras hårt av justitieminister Morgan Johansson (S). ”SD bedriver ren historieförfalskning i Goebbels anda”, skriver han på Twitter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Sverigedemokraterna lanserade under tisdagen sin nya reklamkampanj vid T-centralen i Stockholms tunnelbana.

”Det är inte första gången som Sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa”, lyder budskapet – utskrivet på tre stora affischer bredvid bilden av Kejsardömet Tysklands flagga. På sin Facebooksida utvecklar SD resonemanget, och skriver att Socialdemokraterna var det parti som i störst utsträckning hjälpte Nazityskland under andra världskriget:

”De lånade ut tågvagnar, försåg den tyska krigsmakten med stål, tillät tyska trupptransporter genom landet osv. Det var Socialdemokraterna som krävde att Hitlertyskland skulle stämpla ett ’J’ i judiska pass i syfte att kunna avvisa judar vid gränsen. Den socialdemokratiska regeringen censurerade också svenska medier som försökte rapportera om nazisternas tortyr och koncentrationsläger.”

Axel Björneke, tillförordnad presschef för Socialdemokraterna, skriver i ett mejl till SvD att kampanjen inte förvånar.

”Det här är precis vad vi förväntar oss av ett extremt parti som SD. Vi har sett den här typen av kampanjer förut och är inte förvånade.”

Annons
Annons

Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Justitieminister Morgan Johansson (S) använder betydligt hårdare ord när även han vänder sig till Twitter för att kritisera kampanjen.

”SD bedriver nu ren historieförfalskning i Goebbels anda. När Hitler gjorde sig till diktator i Tyskland 1933 så var det ett parti som röstade emot: Socialdemokraterna. Tusentals socialdemokrater och fackföreningsmän drevs i exil eller dödades i nazisternas koncentrationsläger”, skriver han och fortsätter i ytterligare ett inlägg:

”Annat kan man säga om SD, som grundades av en fd SS-man som arbetat för nazisterna under kriget. Det är en vämjelig kampanj, men det är också ett tecken på en oro i SD över att det inte går så bra. Då tar extremisterna över helt.”

Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna.
Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna. Foto: Lars Pehrson

Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för SD, svarar i sin tur att Morgan Johanssons kommentar är ”uppseendeväckande”.

”Att en ledande socialdemokratisk minister totalt försöker bortförklara partiets agerande under andra världskriget och deras stöd för nazismen, är uppseendeväckande och visar bara hur mycket arbete de har kvar att göra när det kommer till att erkänna sina misstag och belysa de mörka sidorna av sin historia”, skriver han i en kommentar till SvD.

Enligt Mattias Karlsson är det ett ”väl belagt historiskt faktum” att S ägnade sig åt bland annat rasbiologi, tvångssteriliseringar av rashygieniska skäl, och att partiet tillät ”tortyrliknande medicinska experiment på förståndshandikappade”.

Annons
Annons

SL, som ansvarar för kollektivtrafiken i Stockholm, hänvisar till ett pressmeddelande på frågan om politiska reklamkampanjer. De skriver att alla partier har rätt att föra ut sina budskap så länge de följer gällande lag.

”Politiska budskap bedöms utifrån tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen. SL/Trafikförvaltningen får inte censurera politiska budskap. SL kan i samråd med polisen säga nej till politisk reklam om den bedöms äventyra säkerheten för resenärer eller personal i SL-trafiken”, skriver SL i pressmeddelandet.

Enligt historieprofessorn Klas Åmark, som Aftonbladet pratat med, framförs en mängd faktafel i SD:s kampanj.

– Sverigedemokraternas historieskrivning blandar någorlunda sakligt grundade påståenden med rena faktafel och tendentiösa tolkningar. Det finns anledning att komma med en saklig kritik av deras påståenden, säger Klas Åmark till tidningen.

Han påpekar även att det även finns fel och överdrifter i Morgan Johanssons kommentarer:

– Man kan absolut inte jämföra dem med Goebbels, en av den nazityska ondskans ledande organisatörer och talesmän.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons