Annons

Källor: Hon får skulden för krisen – inte Löfven

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad och statsminister Stefan Löfven.
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad och statsminister Stefan Löfven. Foto: Pontus Lundahl/TT

Avgångskraven i medierna avspeglas inte inom Socialdemokraterna. Förtroendet för S-ledaren Stefan Löfven är grundmurat trots partiets kris. I stället riktas den interna kritiken återigen mot en kvinnlig S-topp.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Helene Hellmark Knutsson, ordförande för S i Stockholms län.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det som började med anonyma läckor och avgångsrykten slutade med undvikande svar i direktsändning. Partitopparna kunde inte svara på om de hade förtroende för S-ledaren. Håkan Juholt valde att gå i januari 2012, efter att den extrema S-krisen dansat runt i medierna och rivit djupa sår hos partiledaren, arbetarrörelsen och partiet självt. Sår som visat sig ännu inte ha läkt.

– Något avgångskrav finns inte på kartan. Man har blivit bränd av processerna både med Mona Sahlin och Håkan Juholt. Det är inte många som längtar sig tillbaka till det, säger Daniel Färm, chef för tankesmedjan Tiden.

Socialdemokraterna är i november 2019 nere på samma kritiska nivåer i opinionen. Dessutom har Sverigedemokraterna hunnit ikapp. De båda partierna balanserar någonstans på mellan 22 och 24 procent av väljarstödet i flera mätningar den senaste tiden.

När man går från ett möte med Stefan Löfven vill man nästan klappa honom på ryggen

Efter en kritiserad intervju om gängkriminaliteten med Stefan Löfven i SVT Agenda haglar avgångskraven från ledarsidor, oppositionspolitiker och kolumnister. Men internt i Socialdemokraterna är partiledarbyte en icke-fråga.

Annons
Annons

I bakgrundssamtal med ett tiotal centralt placerade källor framkommer en tydlig bild. Stefan Löfven kommer att avgå när han själv väljer att gå. Det beror framförallt på tre saker.

S-ledaren har vunnit två val och splittrat Alliansen och borgerligheten.

Han har lyckats läka partiet efter krisen med Håkan Juholt, och många upplever att Socialdemokraterna fortfarande står i skuld till Löfven.

Dessutom är han en reko kille.

– Det är ett slags omvänt socialdemokratiskt Stockholmssyndrom. Vi har alltför stort tålamod med återkommande strategiska misstag för att i grund och botten vet vi att det finns en genuin välvilja bakom, säger en källa.

Det finns en bred uppfattning i partiet om Stefan Löfven som en hederlig person. Han är ingen maktspelare, och han representerar ingen gruppering inom partiet.

– När man går från ett möte med Stefan Löfven vill man nästan klappa honom på ryggen och säga ”ha en bra vecka nu Stefan!”. Det är lätt att tycka om Stefan Löfven på det personliga planet, säger Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet samt ledamot i verkställande utskottet.

Förklaringen går som ett eko i intervjuer med socialdemokrater på olika nivåer i partiet, som vill vara anonyma.

– Om han hade uppfattats som arrogant eller en maktspelare hade det bidragit till att mobilisera de krafter som kanske skulle vilja se en annorlunda socialdemokratisk politik, säger Ulf Bjereld.

Man saknar vägar ut ur den onda cirkel man tycker sig ha hamnat i.

Det grundmurade stödet för Löfven betyder inte att S-krisen inte rör om i partiet. På fredag möts partistyrelsen och flera ledamöter väntar sig en diskussion om veckans uppmärksammade Agenda-intervju. Men de kritiska blickarna riktas enligt flera källor snarare mot partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Annons
Annons

Helene Hellmark Knutsson, ordförande för S i Stockholms län.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det finns ett uppdämt behov av att göra något, men det handlar inte om partiordföranden utan i så fall partisekreteraren. Hon lyckas inte nå ut med vilken politik som är vår och vilken som är regeringens, säger en källa.

Historiskt har Socialdemokraternas partisekreterare haft rollen som något slags ställföreträdande partiordförande när S har suttit i regering, vilket har betytt att ett huvuduppdrag har varit att föra partiets röst.

Helene Hellmark Knutsson, ordförande för S i Stockholms län.
Helene Hellmark Knutsson, ordförande för S i Stockholms län. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men Helene Hellmark Knutsson, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län, köper inte kritiken mot Rådström Baastad.

– Det är alltid kvinnorna som får bära hundhuvudet när något måste förändras. Jag tycker att det är otydligt om partisekreteraren har fått det traditionella mandatet. Hon är inte en blyg person. Hon var varit kommunalråd i en ganska stor kommun. Hon skulle kunna vara ute och prata och berätta om S, men jag tror inte att det är så killarna runt Löfven vill ha det. De tycker att det är han som ska berätta vad S vill, säger hon.

Ytterligare en faktor som bidrar till att Stefan Löfven är ohotad på toppen handlar om januariavtalet. Många beskriver situationen som speciell just nu. Flera i partitoppen har varit med och förhandlat fram överenskommelsen och är starkt förknippade med samarbetet med Centern och Liberalerna.

Trots att det finns ett missnöje i partiet med stora delar av den nu förda politiken, finns också en nästan deterministisk uppfattning att inget går att göra förrän januariavtalet är genomfört. Inte heller tvinga fram en ny ledning.

– Man saknar vägar ut ur den onda cirkel man tycker sig ha hamnat i, säger en källa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons