Annons

MP: ”Utspelet svartmålar förorterna”

Kroppskameror och skyddsvästar kan bli verklighet. Flera partier, bland annat Socialdemokraterna, kan tänka sig att stödja Moderaternas förslag om ny utrustning för ambulanspersonal i Stockholms läns landsting.

Men Vänsterpartiet och Miljöpartiet är kritiska.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Flera partier ger tummen upp för Moderaternas förslag om om kroppskameror och skyddsvästar för ambulanspersonal i Stockholms läns landsting.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

Flera partier ger tummen upp för Moderaternas förslag om om kroppskameror och skyddsvästar för ambulanspersonal i Stockholms läns landsting.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Flera partier ger tummen upp för Moderaternas förslag om om kroppskameror och skyddsvästar för ambulanspersonal i Stockholms läns landsting.
Flera partier ger tummen upp för Moderaternas förslag om om kroppskameror och skyddsvästar för ambulanspersonal i Stockholms läns landsting. Foto: Anders Wiklund/TT

Som SvD berättat vill Moderaterna i landstinget i Stockholm ha kroppskameror och skottsäkra västar för länets ambulanspersonal. Partiet motiverar utspelet med förra årets terrordåd och gängskjutningarna kring huvudstaden.

Genom den nya utrustningen kan ambulanssjuksköterskornas arbetsmiljö bli tryggare, anser M.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) säger att hon kan tänka sig att stödja förslaget om det visar sig att ambulanspersonalen själva vill ha kroppskameror och skyddsvästar för ökad trygghet.

– Jag är inte emot det här förslaget av princip om det är vad de själva tror kan öka tryggheten. Men när jag hörde talas om förslaget reagerade jag på att om vi utrustar dem med skottsäkra västar kan det signalera att vi accepterar att de blir beskjutna, och det kan jag aldrig acceptera. Det är en polisiär uppgift att även skydda vårdpersonalen, säger hon.

Annons
Annons

När jag pratar med företrädare för ambulanspersonalen är detta inget de har lyft.

De rödgröna oppositionskollegorna är dock emot M:s utspel.

– Jag tror inte att det är rätt åtgärd. Man måste ha en mycket djupare dialog med ambulanspersonalen kring vad de behöver. När jag pratar med företrädare för ambulanspersonalen är detta inget de har lyft, säger Håkan Jörnehed, landstingsråd för Vänsterpartiet.

Miljöpartiet är inne på samma linje.

”Detta är ännu ett moderat utspel för att skrämmas och de svartmålar situationen i förorterna ännu mer. Det är inte konstruktivt eller ansvarsfullt”, skriver Susanne Nordling, oppositionslandstingsråd för Miljöpartiet, i ett mejl.

Detta är ännu ett moderat utspel för att skrämmas.

Förslaget är ännu inte förankrat inom Alliansen. Men Kristdemokraterna ställer sig bakom åtgärderna.

– Ja, det är rimliga förslag, men jag tycker att det är tråkigt att de ska behövas, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Sverigedemokraterna föreslog ungefär samma sak för två år sedan men då ansågs förslaget kontraproduktivt. Vad har ändrats sedan dess?

– Vi har ett mycket tuffare klimat i dag. Samtidigt är det viktigt att man skiljer på polisens och ambulansens roll. Vi förväntar oss inte att ambulanser ska åka in i farliga situationer.

Även Centerpartiet uppger att de ser ”väldigt positivt” på förslaget från M.

Om ambulanspersonalen efterfrågar detta ska vi ge dem det.

Liberalerna har en mer tveksam inställning. Partiet har ungefär samma uppfattning som S och menar att åtgärderna kan vara nödvändiga – men att en förutsättning är att ambulanssjuksköterskorna själva anser att de behövs.

– Om ambulanspersonalen efterfrågar detta ska vi ge dem det, säger Rasmus Jonlund, presschef för Liberalerna i Stockholms läns landsting.

Det är inte första gången som politiker föreslår skottsäkra västar för ambulanspersonal. Vårdförbundet har hittills varit emot förslaget. Karl Söllvander, ambulanssjuksköterska i Norrtälje och skyddsombud för fackförbundet, är kritisk till M:s utspel.

– Vi ska inte behöva de här grejerna. Polisen finns som buffert vid de här tillfällena. Vi verkar bakom de så kallade heta zonerna. Polisen evakuerar folket till oss. Vi ska ju inte stå vid fronten på det sättet, säger han.

SvD har sökt Sverigedemokraterna i Stockholms läns landsting för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons