Annons

”S kommer inte att släppa krav på vinstbegränsningar”

Frågan om vinststopp är inte död. Även om regeringen backade i valet kommer Socialdemokraterna inte att släppa tanken på begräsningar av välfärdsföretagens vinster.

Det bekräftar flera källor för SvD Näringsliv.

Under strecket
Publicerad

Partiledare Stefan Löfven under Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Partiledare Stefan Löfven under Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Partiledare Stefan Löfven under Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm.
Partiledare Stefan Löfven under Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokraterna kommer att försöka komma tillbaka med förslag på någon form av vinstbegränsningar under den här mandatperioden.

Det bekräftar en källa inom socialdemokraterna för SvD Näringsliv.

– Vi har inte släppt frågan. Om något har vi blivit tydligare vårt motstånd, säger personen.

Men det blir svårt eller omöjligt för den sittande regeringen att tillsammans med Vänsterpartiet driva igenom vinstbegräsningar för välfärdsföretagen. Det förslag om ett tak på 7 procent av operativt kapital röstades ner i riksdagen av alliansen och Sverigedemokraterna i somras. Valet har inte ändrat majoritetsförhållandena i riksdagen. Alliansen tillsammans med SD kommer med all sannolikhet att rösta ner alla nya förslag med liknande innebörd.

Annons
Annons

Vinstbegränsningar är ingen helig fråga för partiet.

S-ledaren Stefan Löfven har dessutom gjort klart att han helst vill se en blocköverskridande regering. Och då är ett förslag om ett vinsttak dött - men bara för närvarande.

– Vinstbegränsningar är ingen helig fråga för partiet. Om man måste släppa den för att kunna bilda en blocköverskridande regering så kommer de att göra det, säger en tidigare medarbetare i Göran Perssons S-regering.

Efter reklamen visas:
Hur utses statsministern efter valet?

Personen tror liksom flera andra bedömare att socialdemokraterna i stället kommer att försöka få igenom mindre omfattande förslag, såsom tuffare kvalitetskrav och ägarprövning för välfärdföretag.

– Branschen kan andas ut så tillvida att det inte blir en ren vinstbegränsning. Men de vet inte vad som kommer i stället, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Stefan Stern, tidigare statssekreterare i en socialdemokratisk regering och numera rådgivare till Nordstjernan och Wallenberg Foundations, är inne på samma linje:

– Mer okontroversiella förändringar som exempelvis ägarprövningar införs sannolikt, men kravet på vinsttak parkeras, säger han.

Flera bedömare tror ändå att S inte nöjer sig med mindre förändringar. Frågan kommer att leva fram till nästa val om fyra år. Den osäkerhet som präglat branschen den senaste mandatperioden kommer därmed att finnas kvar.

– Det betyder att frågan inte är politiskt död. Det bästa vore om frågan försvann, men dessvärre tror jag den kommer tillbaka i ytterligare ett val 2022 för att därefter försvinna helt när verkligheten tränger sig på, såsom hela den förändring som följer av demografin och digitaliseringen, säger Stefan Stern.

En av anledningarna till att S tappat är just vinstfrågan.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är dock inte övertygad om att det är taktiskt rätt av socialdemokraterna att driva frågan i ytterligare en valrörelse.

– En av anledningarna till att S tappat är just vinstfrågan. Det finns en hel bransch, där man ser på partiet med hat eller förakt. Just därför tror jag att många vill ha en bred blocköverskridande uppgörelse så att man kan begrava frågan efter det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons