Annons

S-kommunalråd: Löfven avgår före valet

Stefan Löfven har meddelat att han vill leda Socialdemokraterna i valrörelsen 2022.
Stefan Löfven har meddelat att han vill leda Socialdemokraterna i valrörelsen 2022. Foto: Johan Nilsson/TT

Statsminister Stefan Löfven kommer att avgå som partiledare. Det säger Anders Rubin, kommunalråd för Socialdemokraterna i Malmö, till Aftonbladet.

Under strecket
Publicerad

Anders Rubin (S), kommunalråd i Malmö.

Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/TT

Anders Rubin (S), kommunalråd i Malmö.

Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/TT

För två veckor sedan meddelade Stefan Löfven att han vill leda partiet även i valrörelsen 2022. Men det har under de senaste månaderna funnits ett missnöje internt inom Socialdemokraterna med ledarskapet.

Aftonbladet har ringt runt bland socialdemokratiska kommunalråd i landet. Flera avstår att svara på om Stefan Löfven är rätt person att leda partiet i valrörelsen, men Anders Rubin kommunalråd i Malmö (S) tror inte att Löfven kommer att sitta kvar till nästa val.

Stefan Löfven är, enligt Anders Rubin, alltför förknippad med januariavtalet och det nuvarande parlamentariska läget.

– Har man under några år tryckt tillbaka partiets egna önskemål till förmån för att regera, då är man inte trovärdig när man behöver växla om, säger Rubin till Aftonbladet.

Med Löfven i ledningen även vid nästa val tror Anders Rubin att Socialdemokraterna skulle riskera att uppfattas som förvaltare av en politik som partiet inte står för.

Anders Rubin (S), kommunalråd i Malmö.
Anders Rubin (S), kommunalråd i Malmö. Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/TT

– Det är klart att det är lättare för en ny partiledare att lägga om kursen, säger Anders Rubin till Aftonbladet.

Många kommunalråd som Aftonbladet talat med är kritiska till utvecklingen för Socialdemokraterna inom ramen för januariavtalet. Det handlar till exempel om den sänkta värnskatten för dem som tjänar mest.

Värnskatten har gjort det svårt att förklara för väljarna vad Socialdemokraterna vill, enligt Andreas Erlandsson, kommunalråd i Oskarshamn.

– Hur kan man sänka skatten när behoven hos barn och äldre är så stora? De som inte är så insatta förstår inte vad sossarna håller på med, säger han till Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons