Annons

S lovar stopplag mot OPS-avtal i sjukvården

Efter haveriet med Nya Karolinska vill Socialdemokraterna sätta stopp för fler OPS-avtal inom sjukvården.

– Det är helt orimligt att svenska skattepengar går till att bygga ett sjukhus som är dyrare än Wembley i London, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Under strecket
Publicerad

Ardalan Shekarabi.

Foto: Erik Simander / TTBild 1 av 1

Ardalan Shekarabi.

Foto: Erik Simander / TTBild 1 av 1
Ardalan Shekarabi.
Ardalan Shekarabi. Foto: Erik Simander / TT

Miljardrullningen och alla problem som uppstått på Nya Karolinska, som SvD rapporterat om under flera år, gör nu att Socialdemokraterna sätter ner foten. Finansieringsmodellen med OPS - Offentlig - Privat - Samverkan - ska inte användas mer inom sjukvården.

– Skattebetalare måste kunna lita på att offentliga medel används på bästa sätt. Därför behövs en stopplag för OPS i sjukvården, säger civilminister Ardalan Shekarabi vid en pressträff nu på tisdagsmorgonen.

Nya Karolinska är det första riktigt stora exemplet på en OPS-lösning i Sverige. Men i Storbritannien har OPS använts sedan 1990-talet i stor omfattning och resultaten är i många fall avskräckande.

Det finns flera exempel på kommuner och regioner som försöker häva sina OPS-avtal för vägar, skolor och även sjukhus.

– Vården på Nya Karolinska är fantastisk, men det är tack vare personalen och trots OPS-avtal och brister i byggnaden. Vi har hela tiden varit emot OPS-lösningen eftersom vårdens pengar ska gå till vård, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius har i en SvD-intervju sagt att hon inte vill ha fler OPS-projekt i Stockholmslandstinget. Samtidigt varnade hon andra regioner från att använda sig av den typen av finansiering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons