Annons
Gäst

Daniel Schatz:S måste göra upp med antisemitismen

Flaggbränning under en protest i Gaza.
Flaggbränning under en protest i Gaza. Foto: Mahmoud Issa/TT

Har Stefan Löfven kraft att göra upp med hatet och antisemitismen inom delar av socialdemokratin?

Under strecket
Publicerad

Alexander Suliman (S), regionpolitiker och tidigare internationellt ansvarig i SSU Stockholm, krävde i lördags Israels förintelse under ett tal utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm vid en demonstration mot president Trumps nyligen presenterade fredsplan för Mellanöstern.  

Under demonstrationen som arrangerades av Palestinska Föreningen i Stockholm och Svenska Jerusalemkommittén, klappade Suliman entusiastiskt i händerna på scen inför den församlade skaran när den våldsbejakande allsången ”Leve Palestina och krossa sionismen” sjöngs med texten ”Och vi har skjutit raketer, mot våra fiender. Och hela världen känner till vår kamp”.

Mötesdeltagarna skanderade den arabiska ramsan: ”Skjut, åh skjut Qassam [raketer]” till stöd för attacker mot civila av den terrorstämplade Hamasrörelsens militära gren. ”Från floden till havet, Palestina ska bli fritt”, ekade även ut över Stockholms gator, åsyftande att dagens Israel ska bli palestinskt.

Dessa uttalanden uppviglar inte bara till våld utan är ett uttryck för antisemitism enligt den internationella alliansen till minne av Förintelsens (IHRA) definition – med tillhörande exempel – som regeringen nyligen antog.

Enligt medierapporteringen avsade sig Suliman sina politiska uppdrag under torsdagen till följd av medverkan i demonstrationen. Samtidigt raderade SSU den hemsida där han tidigare listats som internationell ledare. Men den skada, som regelbundet verkar ske i dessa sammanhang, är redan skedd.

Statsminister Löfven har varit pådrivande i frågor som rör hågkomsten av Förintelsen och uppvisat ett starkt engagemang för arbetet mot rasism och intolerans. Efter att SSU Skåne skanderat ”leve Palestina – krossa sionismen” vid fjolårets förstamajfirande i Malmö menade Löfven att ingen person med dessa uppfattningar hör hemma i Socialdemokraterna (DN 30/10 2019). Samtidigt lät ordföranden för ungdomsförbundet i Skåne Electra Ververidis meddela att ramsan ”sjungits mycket länge i arbetarrörelsen” (SVT 4/5 2019).

Har statsministern kraft att göra upp med hatet inom delar av socialdemokratin?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons