Annons

S-ministern: Inte aktuellt med avkriminalisering

Socialminister Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren. Foto: TT

Socialminister Lena Hallengren är positiv till en utvärdering av narkotikapolitiken, som riksdagens socialutskott nu ställt krav på. Men dörren är fortsatt stängd för att utreda avkriminalisering av narkotika för eget bruk.

– Det är inte aktuellt, säger S-ministern till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 3

Camilla Waltersson Grönvall (M) är positiv till en utvärdering av narkotikapolitiken.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 3

Karin Rågsjö (V) är nöjd efter socialutskottets beslut.

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 3

Ett enigt socialutskott i riksdagen beslutade på torsdagen att kräva att regeringen utvärderar den svenska narkotikapolitiken för att säkerställa att den bygger på evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinimering, något som Sveriges Radios Ekot var först med att rapportera.

Beskedet kommer efter ett antal politiska utspel under vintern, bland annat i en artikelserie i SvD om den svenska narkotikapolitiken. Exempelvis gav KD då besked att man vill ompröva sin tidigare politik på området.

Regeringen uppmanas också att titta på en nollvision när det gäller narkotikarelaterade dödsfall.

– Vi har lämnat ett gemensamt initiativ från hela utskottet, varenda parti ställer sig bakom. Jag är så glad för det, sa Karin Rågsjö, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson till SvD efter mötet.

Vänsterpartiet vill avkriminalisera eget bruk av narkotika, något som har varit kriminellt sedan 1988. Uppdraget till regeringen gäller inte specifikt att titta på en avkriminalisering, men Karin Rågsjö hoppas och förutsätter att frågan ändå ska utredas.

Annons
Annons

Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Frågor om vad som är brottsligt ligger dock inte inom socialutskottets område.

– Vi kan inte ha med det här för att vi är socialutskottet, så det är svårt för oss att ha sådana direktiv.

Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet.
Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet. Foto: Tomas Oneborg

Socialdemokraten Kristina Nilsson är vice ordförande i socialutskottet. Hon säger att det finns anledning att utvärdera narkotikapolitiken eftersom nuvarande lagstiftning har 30 år på nacken. Hon pekar på att både kunskapsläget och sättet på vilket människor ser på dessa frågor kan ha förändrats sedan lagarna stiftades.

Kan det bli aktuellt att även avkriminalisering för eget bruk utreds?

– Det är svårt att svara på i dag. Det finns partier som driver den frågan redan nu, innan utvärderingen har gjorts. Men jag tycker att det är viktigt att man först tittar på utvärderingen och sen tittar på vilka frågor som är mest angelägna att driva, säger Kristina Nilsson.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till SvD att hon välkomnar kravet på en utvärdering.

– Jag tycker att det är bra att vi är överens om att vi ska ha en narkotikapolitik som baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Hallengren anser att det behövs mer fokus på missbruksvården, som måste vara evidensbaserad. Att titta närmare på vilka konsekvenser som en avkriminalisering av eget bruk skulle få vill hon dock inte öppna för.

Annons
Annons

Camilla Waltersson Grönvall (M) är positiv till en utvärdering av narkotikapolitiken.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Karin Rågsjö (V) är nöjd efter socialutskottets beslut.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

– Det är inte aktuellt att titta på en avkriminalisering. Jag upplever heller inte att det finns ett enigt socialutskott i den frågan, och det finns inte i uppdraget som jag fått det berättat för mig. Det handlar om en översyn helt enkelt.

Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiska talesperson, säger att det är viktigt att ha en nollvision när det gäller narkotikarelaterad dödlighet.

– Mot bakgrund av att alldeles för många människor dör av narkotika i Sverige så behöver vi ha en utvärdering av den hittills förda narkotikapolitiken. Vi måste sträva mot en nollvision, säger hon.

Camilla Waltersson Grönvall (M) är positiv till en utvärdering av narkotikapolitiken.
Camilla Waltersson Grönvall (M) är positiv till en utvärdering av narkotikapolitiken. Foto: Tomas Oneborg

Camilla Waltersson Grönvall vill inte peka på konkreta förändringar som kan behövas i narkotikapolitiken.

– En utvärdering ger oss förhoppningsvis en fingervisning om det.

Kristdemokraternas Pia Steensland säger att det är oerhört viktigt att utvärderingen premierar att få fram en narkotikapolitik som främjar evidensbaserad vård och behandling och hjälper till att avstigmatisera beroendesjukdom.

– Det är mycket glädjande att alla ställer sig bakom. Vi kristdemokrater har pratat om det här länge. Det är otroligt viktigt att kunskapen och förståelsen för att beroende är en sjukdom finns i politiken. Det är grunden för att vi ska få till en beroendevård utan skuld och skam.

Vänsterpartiet och Centern var länge ensamma om att vilja utreda en avkriminalisering för eget bruk. I december förra året svängde alltså Kristdemokraterna och skrev i en kommittémotion till riksdagen att partiet ”är emot avkriminalisering av cannabis, men det är värt att se över frågan”.

När det så kallade tillkännagivandet i narkotikafrågan formellt kommit in från riksdagen ska kravet på en utvärdering först beredas i regeringskansliet. Först därefter väntas ett definitivt besked.

Karin Rågsjö (V) är nöjd efter socialutskottets beslut.
Karin Rågsjö (V) är nöjd efter socialutskottets beslut. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons